Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 QUATTRO] Olej w tylnym moście(mechaniźmie różnicowym)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie koledzy co do papki ... jest gdzieś opisana częstotliwość wymiany tego oleju ??? i całej reszty ...... kupiłem niedewno swoje 1.8T Q i olej silnikowy to wiem ale reszta cała reszta to niebardzo .... :no:

Co do czestotliwosci yo musisz sobie ja sam ustalic gdyz serwis nie zaleca wymiany, co najwyzej dolewki.

Chyba, ze mowa o naprawie.

Ja mysle, ze co 100 tysi wystarczy wymienic.

ghost, jak miales papke to cos nie tak bo ja przy przebiegu ponad 200 tys nie mialem zadnej papki i olej wygladal naprawde dobrze, nawet bardzo dobrze.

I dziwie Ci sie ze weszlo 1,9 bo tyle to wejdzie ale w suchy dyfer a nei przy wymianie. :tongue4:

Moze z papka przesadzilem... ale olej po 10 latach uzytkowania traci swoje parametry. Dlaczego aktualnie oleje w silniku wymienia sie np. co 15 tys km lub co rok ? własnie chodzi tu o utrate parametrów i starzenie sie oleju. Z papka przesadzilem jednak kolor oleju wskazywal ,ze czas najwyższy na wymiane. Mial kolor kawy z mlekiem. Weszly niecale 1.9 L :)

Opublikowano

Ja wymienilem wczoraj mam przejechane prawie 200tys auto z 1999r i o dziwo olej czysciutki jak łza w skrzyni i dyferku zero opilkow, ale skoro juz zakupilem olej to wymienilem, wiec chyba cos w tym prawdy jest ze producent nie zaleca wymiany. Fakt faktem że przez 9 lat na pewno stracil swoje parametry. Zalalem ten http://www.bp.com/extendedsectiongene...ategoryId=4004402&contentId=56146

Jedno co mnie zastanowilo to to ze w skrzyni byl czerwony olej tak jak ten z bp, a w dyferku normalny kolor oleju zlocisty, ale zalalem tym samy co skrzynie czerwonym, mam nadzieje ze zle nie zrobilem.

• 15 lat później...
Opublikowano

Odgrzebię dosyć mocno kotleta w temacie oleju do dyfra. Aktualnie planuje zmienić olej w S4 B5 i Ravenol pokazuje mi taki olej:

RAVENOL VSG SAE 75W-90 - RAVENOL - Oleje do skrzyni biegów, oleje silnikowe, płyny ATF, MTF

Żeby było ciekawiej to już do A4 z V6 pokazuje taki olej:

RAVENOL EPX SAE 90 GL-5 - RAVENOL - Oleje do skrzyni biegów, oleje silnikowe, płyny ATF, MTF

Czyli to co jest zapisane w książce.

Co polecacie ??

Edytowane przez tasior87

Opublikowano

PR_Ravenol_75W80_MTF-2_1L.jpg

Opublikowano
W dniu 11.04.2023 o 22:59, Dev napisał(a):

PR_Ravenol_75W80_MTF-2_1L.jpg

To też do dyfra? 

Co jest w nim lepszego od innych Ravenoli bo nie patrzyłem jeszcze na karte charakterystyki? 

Olej z ASO będzie lepszym rozwiązaniem?