Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] RaceChrono (program do pomiarow osiągów) 0-100 1/4 itd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie, czy ktos korzysta z tego programu na nokie/symbiana oprocz mnie,bo chcialem sie podzielic spostrzezeniami i wymienic zdanie.Program ten czerpie dane z GPS i wyniki, ktore wychodza czasem sa smieszne,poniewaz opoznienie sieagaja kilku sekund.

czekam na was panowie czy macie doswiadczenie z tym programem,a jak nie to pobierajcie z ovi sklepu bo jest darmowy.

Opublikowano

Mam pytanie, czy ktos korzysta z tego programu na nokie/symbiana oprocz mnie,bo chcialem sie podzielic spostrzezeniami i wymienic zdanie.Program ten czerpie dane z GPS i wyniki, ktore wychodza czasem sa smieszne,poniewaz opoznienie sieagaja kilku sekund.

czekam na was panowie czy macie doswiadczenie z tym programem,a jak nie to pobierajcie z ovi sklepu bo jest darmowy.

Odgrzeję kotleta, bo na tym latałem (tylko pod androida). Nic to nie daje, bo w telefonie masz GPS taktowanego na 1Hz czyli 1 pomiar na 1 sekundę. Jaką to ma dokładność to sam widzisz. Jedyna opcja to kupić zewnętrzny moduł GPS z taktowaniem 10Hz i wtedy będzie lala.

Opublikowano

czyli o kant du.y ten program. ale co dziwne pokazuje wyniki w setnych sekundy :mysli:

Opublikowano

czyli o kant du.y ten program. ale co dziwne pokazuje wyniki w setnych sekundy :mysli:

pokazuje 1 po przecinku
Opublikowano

Odgrzeję kotleta, bo na tym latałem (tylko pod androida). Nic to nie daje, bo w telefonie masz GPS taktowanego na 1Hz czyli 1 pomiar na 1 sekundę. Jaką to ma dokładność to sam widzisz. Jedyna opcja to kupić zewnętrzny moduł GPS z taktowaniem 10Hz i wtedy będzie lala.

A nie używa czujnika przyspieszenia? do startu rozumiem ze mówisz o Dynomaster?

Opublikowano

Program nie używa akcelerometru. Czerpie dane wprost z GPS-u. Ja go porównywałem na nokii e51 z zewnętrznym GPS Pentagram i na e52 z wbudowanym nadajnikiem. Na e51 łapie między między 7 a 9 satelit na raz, wyniki są dość powtarzalne i w miarę realne, natomiast na e52 przy 3-6 satelitach program robił czasu jakie chciał... Wniosek jest taki, że z dobrym GPS-em może to być całkiem przydatny gadżet. Poza pomiarem czasu 0-100 oferuje wiele innych, jak np. czas na 1/4 mili, 1/8, 1000 metrów, czasy od 0 do 60, 96, 100, 160, 200, 300... :P Do tego wyniki można wyświetlać w postaci wykresów. Program loguje takie parametry, jak prędkość, wysokość itd:) Generalnie warto go mieć, tak naprawdę lepszej alternatywy na symbiana nie ma:)

Opublikowano

u mnie przy 8 satelitach wychodzily takie wyniki...

np auto katalogowo mialo 9s do 100 ,a tutaj wynik wychodzil 11,5

inne: skoda oktavia 75ps robila lepszy czas na 1/4 mili niz pezot 406 130ps, gdzie oktavia miala 105km/h na mecie, a pezot 128km/h

czasem nawet jak stalem w miejscu tu juz liczyl czas jakbym sie ruszal

Opublikowano

Program nie używa akcelerometru. Czerpie dane wprost z GPS-u. Ja go porównywałem na nokii e51 z zewnętrznym GPS Pentagram i na e52 z wbudowanym nadajnikiem.

A jak ma go używać jak go te telefony nie mają:) pytałem o androida i dynomaster

Opublikowano

Z tego, co mi wiadomo, to e52 ma akcelerometr :)

Opublikowano

Każdy telefon, który obraca obraz na ekranie po przekręceniu telefonu z pionu w poziom, ma akcelerometr. Nie mylić z akceleratorem grafiki.

Opublikowano

właśnie pobrałem(N8), jak ktoś wyjaśni jak się to obsługuje to jutro podzielę się spostrzeżeniami...

Opublikowano

W głównym menu masz dostępną opcję new session (rozpoczęcie nowej sesji pomiarowej). Po jej wybraniu wpisujesz nazwę sesji, typ sesji (ustaw performance test), poniżej wybierasz typ pomiaru (np. 0-100, czas na 1/4 mili itd). i generalnie po tym wybierasz start. Czekasz aż gps złapie sygnał i jedziesz. Program zapisze każdy z przejazdów i wszystkie czasy, będziesz je potem mógł wyświetlić np. w formie wykresu lub jako zapisaną trasę z przebytą drogą. Wystarczy się trochę pobawić, aby poznać wszystkie funkcje. Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

ok dzięki, jutro po południu opisze co mi wyszło...

Opublikowano

ja w ustawieniach zmienialem jeszcze na internal gps,bo bez tego nie lapal

Opublikowano

wiec tak...udało mi się jak na razie uruchomić tylko zapisywanie trasy... działa świetnie rysuje powtarzalnie drogę, którą jechałem bo akurat miałem do wykonania 3 pętle o długości około 20 km.

co do przyśpieszenia nie zdążyłem jeszcze się pobawić bo miałem na pokładzie żonę, więc nie chciałem jej stresować zabawą telefonem i kierowaniem...

pierwsze moje wrażenie?? program ciekawy, dosyć dokładny.. warto się pobawić...

Opublikowano

zrob pomiary zobaczmy czy dokladny,najlepiej jakbys nagral cos w stylu 0-150

30-150