Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Co gorsze-2.5 TDI czy 2.5 TDS :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak wiadomo, wojna o to który samochód jest lepszy Audi czy BMW trwa nieustannie, każdy ma swoje wady i zalety, każdy właściciel chwali swoje cacko itp. Ja jednak postanowiłem założyć troszkę odmienny i oryginalny wątek- Co jest gorsze:) Jak powszechnie wiadomo Audi i BMW wypuściły na rynek bardzo felerne i awaryjne diesle- Audi - 2.5 TDI, BMW- 2.5 TDS. Co waszym zdaniem wyszło gorzej i jest bardziej kosztowne w utrzymaniu?Skupmy się na tych dwóch dieslach.

Opublikowano

Mój wujas ma TDS w e34 i od 2 lat zepsuł się tylko wtrysk sterujący. Powstało pęknięcie i ciekła ropa. Nic poza tym. Auto jeździło na różnym syfie (opale itp) i chodzi jak zegarek.

Opublikowano

w TDS przy pałowaniu pękają głowice ( ten sam silnik ma omega ). Mam znajomego który żyje tylko i wyłącznie z tych silników. :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Ze słyszenia wiem (nie z doświadczenia), że główne i najbardziej kosztowne bolączki TDS-ów to pompy wtryskowe i głowice-a poza tym bardzo udane jednostki... :polew:

Opublikowano

i odwieczny problem z paleniem ciepłego TDSa :thumbdown: ale zawsze podobał mi się dźwięk tego silnika :)

Opublikowano

Użytkowałem TDS-a 3 lata i złego słowa nie powiem :good:

Opublikowano

kumpel mial e34 i non stop miał problemy z odpalaniem w zimie. poza tym bety strasznie z ceny spadają

poza tym 2.5 tdi ten pierwszy z a6 c4 150km a ten z a6 allroad 180 km to zupełnie inna para kaloszy

Opublikowano

moim zdaniem silnik 2.5TDS jest za słaby do e39 i e38,ale idealny do e34 :decayed:

często słyszę że pękają głowice głównie w e39/e38 właśnie :gwizdanie:

ale są też tacy co chwalą te jednostki :)

Opublikowano

szwagier ma TDS w E39. Serwisuje na bieżąco wszystko, nie katuje i nie ma najmniejszych problemów z tym silnikiem. Jeździ do serwisu który zajmuje się tylko i wyłącznie BMW i tam powiedzieli mu, że ten silnik pomimo złej opinii właśnie nie jest jakiś wadliwy, ma po prostu już swoje lata i jeżeli go się nie katuje, to będzie służył i służył.

Z 2.5 TDI nie miałem styczności, ale z tego co kojarzę to sąsiad miał w B6 chyba kiedyś ten silnik i wiem, że miał jakieś problemy ale nie wiem co tam się działo dokładnie.

Opublikowano

kumpel mial e34 i non stop miał problemy z odpalaniem w zimie. poza tym bety strasznie z ceny spadają

poza tym 2.5 tdi ten pierwszy z a6 c4 150km a ten z a6 allroad 180 km to zupełnie inna para kaloszy

jak już z C4 to 115 albo 140km
Opublikowano

2,5 TDI od literki B w oznaczeniu silnika to bardzo dobre silniki, bardzo mała awaryjność.

Opublikowano
  • Autor

Wiadomo, że później oba koncerny poprawiły swoje jednostki-Audi zrobiło oznaczenie B... a BMW wprowadziło 2.5d oraz mocniejszy 3.0d:)

Opublikowano

miałem 2.5TD w E36 złego słowa nie powiem, mam 2.5TDI w A4 złego słowa nie powiem

Opublikowano

sąsiad ma e39 2.5 tds i w zimie zawsze odpala go na zaciąg a w lecie słyszę jak go jodła z 4 razy po 30sek ale kupił zajechanego szrota

Opublikowano

tdi mniej pali,lepiej jedzie, jest cichszy i znacznie mniej awaryjny.

Opublikowano

miałem 2.5TD w E36 złego słowa nie powiem, mam 2.5TDI w A4 złego słowa nie powiem

2.5TD to nie 2.5TDS :cool1:

TDS nie jedzie w porownaniu z 2.5TDI :cool1:

Opublikowano

Taki słaby silnik w Omedze to porażka, rozbujać to do normalnej prędkości to katorga. Dziadek kupił taką na taksówkę jakieś 5 lat temu, od tego czasu 2xpompa i ciągłe problemy z elektryką co jest bolączką Opli. Osobiście nie polecam, być może po prostu źle trafił z zakupem.

Opublikowano

tdi mniej pali,lepiej jedzie, jest cichszy i znacznie mniej awaryjny.

ile miales 2.5 tds'ow i tdi i jak dlugo nimi jezdziles ze wiesz?

Opublikowano

Ja dojeżdżałem TDS-a przez ok 3 latka i powiem tyle TĘSKNO MI ZA TYM SILNIKIEM :wink4: Choć spalanie oczywiście nie należało do najprzyjemniejszych. Wydaje mi się , że problemy TDSa różnią się nieco od problemów TDI. O ile bolączką TDSa jest jego osprzęt (pompa wtryskowa , pompa w baku) o tyle TDI mają problem właśnie z sercem choć tego akurat nie wiem z doświadczenia.

Opublikowano

Jak 2,5TDI to bylko te z pierwszą literką B :wink4: TDS ma o wiele ładniejszy dźwięk, jest bardziej wytrzymały i tańszy w utrzymaniu.