Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Regeneracja głowicy wysokie koszta wyceny prosze o rade

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co za róznica...czy to zwykły kapec czy Pd czy to VAG czy BMW czy M-B czy jeszcze jakies inne cholerstwo w kazdym dizlu wystaja i tyle- masz tu AJM-a

http://tablica.pl/oferta/glowica-blok-silnika-ajm-vw-golf-iv-19-tdi-115-km-ID9G7p.html

Opublikowano

A co ma piernik do wiatraka? Jak planujesz głowicę to opuszczasz gniazda więc zawory nie wystają bardziej niż wystawały chyba że jesteś rzeźnik z pcimia i robisz na drucik! Planuje się wszystkie głowice świata jedne mają zawory na równo drugie wystające a jeszcze inne wpuszczone ale to nie ma znaczenia. Pytanie dotyczyło doboru uszczelki a ty kolego proponujesz std bo napinacz naciągnie różnicę w długości paska co świadczy o kpl braku wiedzy w temacie więc błagam nie pogrążaj się!!!

Opublikowano

przypomniało mi sie - kiedys na jakims 4um ktos napisał komus rade - aby załozył cienka uszczelke jak juz robi remont to mu mocy doda bo zmniejszy sie komora spalania i beda lepsze cisnienia- tuning mechaniczyny z czasow kaszlaka. no i co chłopina załozaył przy spieciu rozrzadu miał opory przy kreceniu walem wiec na siłe i rura postanowil ciagnac no i chyba juz wiemy co sie stało. :) ja piernicze leje z tego....

zmiana uszczelki na ciensza czy planowanie do 2mm w126p nie powoduje kolizji, jezeli takowa mu sie przydarzyła tzn. ze zle zlozyl rozrzad.:cool1:

do 1,9 tdi sa 3 grubosci uszczelki, ktora dobiera sie do wystawienia tloka. w praktyce dajemy grubsza o wartosc planowania.

Jak planujesz głowicę to opuszczasz gniazda więc zawory nie wystają bardziej niż wystawały chyba że jesteś rzeźnik z pcimia i robisz na drucik! Planuje się wszystkie głowice świata jedne mają zawory na równo drugie wystające a jeszcze inne wpuszczone ale to nie ma znaczenia.

co tzn opuszczasz gniazda?

[br]Dopisany: 13 Październik 2011, 10:19_________________________________________________alternatywa dla regeneracji glowicy

http://allegro.pl/silnik-audi-a4-b5-fl-1-9tdi-avb-avf-awx-ajm-auy-i1868577843.html

Opublikowano

koledzy po co te sprzeczki ja planowalem glowice i w ajm pompowtryski trzeba wykrecic 5 min i jeden imbus bo wystaja poza miejsce planowania i by "cypki" scielo do tego umysc i sprawdzic szczelnosc nalezy i nowe uszczelki bo to male koszta a uszczelke dalem srednia grubosc. Mam przelatane 350 tys i smigam dalej zaplacilem wsio 350zl no bo jeszcze swieca zostala bo pekla i musieli tez wykrecic plus de.../montaz ok 200zł :)

Opublikowano

W dobrze zregenerowanej głowicy poza szlifowaniem płaszczyzny szlifuje się też gniazda i zawory co potocznie nazywa się opuszczaniem gniazd bo zeszlifowany o kilka setek zawór i zeszlifowane o kilka setek gniazdo skutkuje tym że zawór wchodzi głębiej w głowicę oczywiście przy hydraulice różnicę w wystawaniu zaworu na górze niweluje popychacz gorzej jest przy mechanice często szlifuje się trzonki od góry żeby luz był ok ot tak to wygląda.

Opublikowano

i wszystko na temat... :good:

Opublikowano

W dobrze zregenerowanej głowicy poza szlifowaniem płaszczyzny szlifuje się też gniazda i zawory co potocznie nazywa się opuszczaniem gniazd bo zeszlifowany o kilka setek zawór i zeszlifowane o kilka setek gniazdo skutkuje tym że zawór wchodzi głębiej w głowicę oczywiście przy hydraulice różnicę w wystawaniu zaworu na górze niweluje popychacz gorzej jest przy mechanice często szlifuje się trzonki od góry żeby luz był ok ot tak to wygląda.

gniazda sie frezuje a nie szlifuje a potem dociera z zaworami

Opublikowano

Nie no stary teraz to mi zaimponiłeś wiedzom:) tak! Zdecydowanie się frezuje jak robisz to maszyną nie musisz docierać. Czasy się zmieniają teraz już nie trzeba zasuwać ręcznie! Dzięki za uwagę i się nie obrażaj że trochę cie zjechaliśmy ale głupotę palnąłeś :polew:

Opublikowano

KOlego ja sie nie obrażam nie swoja głupotą

remontowałem silniki jak jeszcze biegałes boso za orkiestrą

a zawory z gniazdami powinno sie docierac bo zadna maszyna Ci tego tego tak nie zrobi jak człowiek

pomine tutaj już samą trwałosc tych wspołpracujacych elementów

a tak na marginesie to gdzie palnałem głupotę co ?

jakos nie moge tego znalesc :mysli: :mysli: :mysli:

Opublikowano

Pewnie masz racje z tym bieganiem za orkiestrą (dobre) ale kiedy ja biegałem za orkiestrą to ty naprawiałeś 1.6d stworzonego w technologi klekot znaczy lać i jechać a uszczelkę pod głowice można było dociąć z papy podsmarować kleidłem zalać opału i pojechać do enerdówka po czekoladki! W dzisiejszych technologiach już tak nie można kolego i brak wiedzy wielu mechaników przypłaca grubą kasą i ja spotykam się z takimi tragediami na co dzień więc wiem co mówie! Jeżeli chodzi o babola to

grubosc standard, róznica w długosci paska bedzie zniwelowana napinaczem

o proszę

nie tak dobiera się uszczelke pod glowicę :oklaski:

Opublikowano

przyjnajmniej ma doswiadczenie za ktore ty musisz płacic :)

Opublikowano

wlasnie w tym problem - potocznie,i nie zgodnie z logika.

tyle ze zbierajac material z gniazda powdujesz ze faktycznie zamkniety zawor jest wyzej niz przed obrobka, wiec gdzie to opuszczanie?

uwaga - za wycieczki osobiste, poza merytoryczna dyskusja, poleca ostrzezenia.

Opublikowano

wieczorem wrzuce foty glowicy od AJm-a ktora ma juz ponad 400 tkm i jedno frezowanie za soba

sami zobaczycie i ocenicie czy potrzebna jest grubsza uszczelka, zawory wystaja 0.5-0.6mm

moge sie zgodzic ze silniku benzynowym jest taki zabieg potrzebny poniewaz zmniejsza sie komora spalania a co za tym idzie zwieksza sie stopien sprezania i samo cisnienie co moze spowodowac zaklocenia w jego pracy, w dieslu tego nie ma poniewaz nie zmieniaja sie nam te parametry

a w przypadku zapodania grubszej uszczelki sprezanie minimalnie nam spadnie

a co do napinacza to jest tak jak napisalem, po to tam jest i ma spelniac swoje zadanie

wyremontowalem dziesiat silnikow i w zadnym nie bylo spotkania tlokow z zaworami

a co niektorym proponuje powrot do przeszlosci, gdzie prawie wszystko robilo sie recznie

lacznie z frezowaniem gniazd, uczciwie uprzedzam, nie podniecajcie sie maszynami i tym podobnymi

duperelami, bo nic nie jest w stanie zastapic dokladnej recznej pracy

wiadomo ze wymaga to czasu i wysilku ale efekt jest o wiele trwalszy

dla przykladu: glowica obrabiana scricte mechanicznie w silniku benzynowym zaczyna tracic szczelnosc przy okolo 120 000 km a tylko przy samym dokladnym dotarciu zaworow wartosc ta wzrasta o 50%', w silniku zasilanym gazem ta roznica jest jeszcze wieksza

pisze to na podstawie wlasnej wiedzy i obserwacji, nie sa to wartosci wyssane z palca

dodam jeszcze ze nominalne glowice sa bardzo niedokladnie zrobine

a widac to co sie dzieje z gnizdem gdy podejdzie sie glowica frezarska

Opublikowano

moge dodac ze zawor dotarty indywidualnie do swojej przylgni gniazda ma lepsza szczelnosc, od poczatku pracy, po na prawie glowicy.

a to klucz do ominiecia udarow termicznych, szczegolnie istotnych w silnikach benzynowych.