Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i działanie układu samopoziomowania w B7 Xenon/Bixenon skrętny nie skrętne lampy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie ten TEMAT ( inna mniejsza moc żarówki w tym wypadku leda )

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

takie pytanie, bo nigdzie nie widzę info , czy ktoś coś kiedyś myślał lub wie czy skrętne da sie adaptować do B6 ?

Opublikowano

Nie ma ori lamp skrętnych w B6. Skrętne zaczęły się od B7.

Ina instalacja, sterowniki, lampy.

Opublikowano

Ja próbuję ogarnąć (przerobiłem wizualnie cabrio B6 na B7 :wink: ), na razie brak czasu lub chęci bym zamknął w końcu ten temat.

Ale myślę, że powinno się udać :)

Opublikowano

Jak masz już lampy z B7 to masz już z górki tym bardziej że potrzeba mniej przewodów przy skrętnych i z tego co pamiętam nie będziesz musiał ich dokładać

Opublikowano

To prawda, ale nie wiem dlaczego sterownik zgłasza mi błędy związane z czujnikami poziomowania (są te same wg. ETKI, a poza tym wcześniej wszystko śmigało), błąd lokalnej magistrali CAN (usterkę już na 99% zlokalizowałem - uszkodzony pin w gniazdku przy lewej lampie), brak komunikacji z licznikiem (?), MCE (?) oraz ze sterownikiem w kolumnie kierownicy. Z tym ostatnim to dziwna sprawa, bo odczyty z czujnika skrętu (G85) są OK.

Optymistycznie zakładam, że wszystkie powyższe problemy rozwiąże przekodowanie sterownika :)

...ale tego nie uda się zrobić bez sprawnej lokalnej magistrali CAN (sterownik-lampy) :facepalm:

Błędne koło :P

Opublikowano

Koledzy piszę tutaj bo nie chce zaśmiecać forum tworząc nowy temat.

Być może odpowiedź na moje pytanie już padła w tym temacie, ale ja nie znalazłem w nim odpowiedzi.

Mam bixenon skrętny i uszkodził mi się czujnik przedni lewy od poziomowania i właśnie czy skręcania też ?

Na fis'ie mam dwa błędy skręcanie i poziomowanie. Jak rozumiem za jedną i drugą funkcję odpowiada jeden czujnik ?

Czy ktoś może podać jego nr fabryczny ? Czy w wersji ze skrętnymi lampami jest on inny jak w zwykłych xenonach ?

Po włączeniu świateł i zapłonu światła robią góra/dół, lewo/prawo po czym wywala dwa błędy na fis'ie.

Edytowane przez TomekTdi

Opublikowano

Mam bixenon skrętny i uszkodził mi się czujnik przedni lewy od poziomowania i właśnie czy skręcania też ?

Na fis'ie mam dwa błędy skręcanie i poziomowanie. Jak rozumiem za jedną i drugą funkcję odpowiada jeden czujnik ?

Czy ktoś może podać jego nr fabryczny ? Czy w wersji ze skrętnymi lampami jest on inny jak w zwykłych xenonach ?

Po włączeniu świateł i zapłonu światła robią góra/dół, lewo/prawo po czym wywala dwa błędy na fis'ie.

Jak nazwa wskazuje jest to czujnik samopoziomowania, za skręty lamp odpowiada moduł kierownicy a nie czujnik na wahaczu.

Oba komunikaty odpowiadają za usterkę z samopoziomowaniem i brakiem adaptacji z powodu uszkodzonego czujnika.

Numery masz na pierwszej stronie tego tematu, czujniki są tylko jedne.

Opublikowano

Czujniki w wahaczach są połączone bezpośrednio z modułem skrętu umieszczonym za schowkiem pasażera. A moduł ten poprzez magistralę CAN-napędu komunikuje się min. ze sterownikiem kolumny kierownicy w którym znajduje się czujnik skrętu G85.

Błąd na FIS-ie jest bardzo ogólny, wskazuje tylko, że w sterowniku skrętu (i samopoziomu zarazem) zapisał się błąd z sygnaturą MIL-ON.

Słowem - podepnij kabel diagnostyczny i odczytaj błędy zapisane w sterowniku "55-Xenon range".

Sterownik do lamp skrętnych (AFS) jest inny niż dla lamp tylko z funkcją samopoziomowania (zwykły bixenon).

Opublikowano

Uszkodzony mam czunik, chodziło mi poprostu czy w skrętnej wersji jest taki sam jak w normalnej.

Już wiem ,że tak :)

Opublikowano

No jeśli o nie chodzi to tak, pasują również te z B6.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Siemka,

Mam pytanie posiadam bi-xenon skrętny.

Co trzeba zrobić żeby skręcał na postoju?

Czekam na informacje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Włączyć vcdsem efekt showroom, ale po przekroczeniu 30kmh wyłącza się ta funkcja i trzeba ją ponownie aktywować.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich mam problem z przejściówka adapterem do biksenonow Audi A4 B7 2005r S-Line nie pasują mi piny w wtyczce ori a adapterem,włączę postojowe jest ok włączę mijania tez świeci już ksenon a jak włączę długie to świeci się krótkie i do jazdy dziennej :kwasny:

Opublikowano

Rozpiska pinów jest na pierwszej stronie. Kodowanie zmieniłeś na bixa...

Opublikowano

Rozpiska z pierwszej strony jest zgodna z adapterem ale kostka przy aucie ma inne rozmieszczenie ,nie mam kompa pokładowego wiec nie mam błędów żadnych chyba ze chodzi o coś innego?

Opublikowano

Rozpiska z pierwszej strony jest zgodna z adapterem ale kostka przy aucie ma inne rozmieszczenie ,nie mam kompa pokładowego wiec nie mam błędów żadnych chyba ze chodzi o coś innego?

jeżeli ktoś nie ma zakupionych przejściówek może zrobić przekładkę pinów:

Zwykłe lampy mają rozkład:

(M5) [9/BL] - kierunkowskaz - Pin 2 we wtyczce T17a/2 (Czarno - niebieski)

(M1) [10/58L] - postojowe - Pin 3 we wtyczce T17a/3 ( Szaro - czarny)

(M30) [8/56a] - drogowe - Pin 15 we wtyczce T17a/15 ( Biało - czarny)

(M29) [6/56b] - światła mijania - Pin 16 we wtyczce T17a/16 ( żółto- czarny)

[5/31] - masa (brązowo - biały)

[7/31] - masa (brązowy)

Xenon

(M5) [9/BL] - kierunkowskaz - Pin 2 we wtyczce T17a/2 (Czarno - niebieski)

(M1) [10/58L] - postojowe - Pin 3 we wtyczce T17a/3 ( Szaro - czarny)

(L174)[12/TFL] - DRL - Pin 15 we wtyczce T17a/15 ( Biało - czarny)

(N347)[11/56a] -długie - Pin 10 we wtyczce T17b/15 ( Fioletowo- niebieski)

(M29) [6/56b] - Xenon - Pin 16 we wtyczce T17a/16 ( żółto- czarny)

[5/31] - masa (brązowo - biały)

[7/31] - masa (brązowy)

INFO:

T17a - 17 pinowa wtyczka czerwona w lewym słupku (dla Lewej lampy i analogicznie będzie dla prawej)

T17b - 17 pinowa wtyczka zielona w lewym słupku (dla Lewej lampy i analogicznie będzie dla prawej)

To nie polonez że zmieniasz kabelki i działa, jest potrzebny komputer i np. vcds żeby zmienić kodowanie w sterowniku, w przypadku xenonu jest podobno inne napięcie. Jak Ci wypali przetwornice to zrozumiesz.

Opublikowano

Tak jest w Aucie https://imageshack.com/i/plGoyvXJj

I wszystko jasne ;) Dzieki bardzo.

Chyba jednak nie rozumiem wszystkiego bo opis wtyczki zwykłej lampy był by ok ale są jeszcze 3 piny a wiec w jednym rzędzie mam 5 pinów a w drugim 4 czyli 3 pod rzad 1 wolny w ostatnim tez pin.Czy to są od ręcznego poziomowanie czy od czego?

Opublikowano

Witam Robiłem pinowanie kablii z waszej instrukcji xenon zapala sie okej ale nie zapala sie bi xenon a zamiast bi xenona mruga drl jak poprzestawiać ewentualnie czy są jakieś kable do zamiany ? kabli do kabiny nie ciągnąłem jeszcze do tego one są potrzebne ? oraz mam auta ze szwecji podobno są oryginalne ustawienia że światła zapalają sie odrazu na zapłonie niezależnie od położenia na włączniku , przełącznik światła czasowe nie reguje na żadne położenie co dalej ?

Opublikowano

Witam Robiłem pinowanie kablii z waszej instrukcji xenon zapala sie okej ale nie zapala sie bi xenon a zamiast bi xenona mruga drl jak poprzestawiać ewentualnie czy są jakieś kable do zamiany ? kabli do kabiny nie ciągnąłem jeszcze do tego one są potrzebne ? oraz mam auta ze szwecji podobno są oryginalne ustawienia że światła zapalają sie odrazu na zapłonie niezależnie od położenia na włączniku , przełącznik światła czasowe nie reguje na żadne położenie co dalej ?

1. Tak te kable są po to by działały długie, a imaczej przesłona bixenona

2. Kodowanie na skandynawię, światła świecą od razu w pozycji 0