Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Nagrzewnica - płukanie lub wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tego nie doczytałem-sorki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

hm, ja bede chcial walczyć z ta nagrzewnica w sobote, bo poki co to musialem kupić czapę :hi: by jeździć autem :polew:[br]Dopisany: 20 Listopad 2008, 16:51_________________________________________________UDAŁO SIĘ!!

otóż opiszę swoją metodę na powrót ciepła do auta. Otóż kupiłem go od Niemca i zastanawiam sie na czym on jeździł?! Ogólnie to zupa pływała w obiegu i przeżyłem szok. Myślałem, że to termostat, który zakupiłem, ale zdjąłem ten orginalny i jeździłem tydzień bez i było prawie to samo. Dzisiaj zrobilem tak:

Zabrałem ze sobą 2 rurki, CILIT do usuwania kamienia przy urządzeniach AGD no i wąż ogrodowy ;)

najpierw zdjąłem oba węże od nagrzewnicy, końcówkę z węża ogrodowego do prawego wlotu i zaczeła się akcja, płyneło na przemian woda i zupa, woda, zupa, aż w końcu zaczeła pływać sama woda, to przez rurkę wlałem pół butelki cilita, postałem troche i podpiałem węża, by wypłukać CILIT (oczywiście wodą traktowałem wlot i wylot z nagrzewnicy). Mankamentem tej metody było to, że zapaskudziłem sobie troche pod maską osłonę silnika itd. Następnie uruchomiłem samochód, pojeździłem chwile i od nowa, wodą już bez cilita i zaczeła przepływać woda. Tym sposobem wyczyściłem cały układ, przyjechałem na kanał i zalałem płynem G012 czy G12 nie pamietam ;)

Tutaj podpowiedź, kupiłem sobie jakiś tam płyn koloru niebieskiego w punkcie sprzedaży płynów i olejów, 3 litry koncentratu w cenie 16 czy 18 zl za litr, a w ASO skody 20zl za litr orginału w kolorze czerwonym (ma być w obiegu 6 litrów, proporcja 50/50 z wodą destylowaną). Wlałem, założyłem dodatkowo termostat Wahlera i co? kilka minut i temperatura na 90 stoi, a w kabinie przy 22st C na klimatronicu nie da sie usiedzieć :) Polecam wszystkim płukanie ostre nagrzewnicy, to działa! :a4fan:

PS. Dodam jeszcze że jeździłem tydzień czasu mając w obiegu pół litra OCTU, przeczyścił nieco układ :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

odkopując....

dziś też walczyłem z płukaniem nagrzewnicy (tem na klimatroniku ustawiam na maksa a ledwo letnie powietrze leciało, silnik 90st) tylko ze gdy ja płukałem i wylot do wiadra to... miałem prawie czystą wode (wiadro brudne ;) ) żadnej zupy, żadnej rdzy czy innych zwierząt tam nie miałem.

po zabiegu zamieniłem jezcze te dwa przewodu do nagrzewnicy (zmiana stron) i musze przyznać że jest TROCHE lepiej, moge powiedizeć ze powietrze jest CIEPŁE, ale żeby nie móc usiedzeic w aucie to jeszcze troche temu chyba brakuje...

jakoś tak nie mam odwagi tą starą nagrzewnice traktować jakimiś kretami itp ; )

drugie pytanie- czy ten układ sam sie odpowietrza czy trzeba to jakoś zrobić? :gwizdanie:

Opublikowano

u mnie stojac przed samochodem na lewym wężu jest taka dziurka, trzeba obsunąć wąż i zacznie powietrze wylatywać.

Ja tez sie balem cilita używać, ale dało taki rezultat, że szok!

Opublikowano

przy odpowietrzaniu trzeba unieść zbiorniczek wyrównawczy ponad poziom nagrzewnicy i zsunąć ten waz z dziurka tak żeby wylatywało powietrze.

Opublikowano

wlasnie czytalem ten watek,bo ostatnio koles w passacie 2003 nie ma ogrzewania,jesli mozna prosic ,to czy moglby mnie ktos nakierowac rysunkiem,lub zdjeciem,gdzie znajduja sie weze od nagrzewnicy w passacie?moze byc takze link do etki...(dodam,ze dzis wieczorem probowalem cos odnalezc,lecz jest juz za ciemno,a przy latarce nie chce mi sie grzebac i szukac...z gory dzieki :wink4:[br]Dopisany: 17 Grudzień 2008, 21:51_________________________________________________dodam jeszcze,ze to silnik 2,0 benzyna

Opublikowano

Węże w pasku są mniej więcaj tak jak w audi :). Dostęp będzie między przegrodą silnika a kabiną po otwarciu maski, tylko w pasku masz plastikową osłone leżącą na przegrodzie zaraz przed przednią szybą pod maską.

Opublikowano

Węże w pasku są mniej więcaj tak jak w audi :). Dostęp będzie między przegrodą silnika a kabiną po otwarciu maski, tylko w pasku masz plastikową osłone leżącą na przegrodzie zaraz przed przednią szybą pod maską.

te oslone mam tez w B6, :wink4:

dzis przyjrzalem sie chwile temu paskowi i zdjalem te pokryweczke od AKU i tylko jeden waz jest cieply-prawy,czyli cos przytkalo nagrzewnice,tylko teraz nie bardzo mamy czas z kolesiem wziac sie za to i polecilem mu wlac troche calgonu lub cilita do systemu-moze cos przeczysci,a jakos po swietach trzeba bedzie to porzadnie przeplukac :wink4: