krzysiek23 Opublikowano 3 Marca 2008 Opublikowano 3 Marca 2008 jak w temacie,jade sobie spokojnie i mowie dziewczynie ze trzeba bedzie zrobic przeglad klimy i przygot.ja do sezonu letniego,a ze niewiedzialem czy jest juz pusto(czynnika) czy nie , wiec wlaczylem klime przy 7st. czekam 3min leci cieple,mowie moze poczekam wiecej bo po zimie potrzebuje czasu i minuta dluzej zjazd z gorki szapniecia autem,zjezdzam na bok i okazuje sie ze strzelil pasek,moje zdziwienie takie ze rolka i pasek maja dopiero 20tys. PASEK CONTITECH tak sie rozwarstwil http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/76918d6c8bb3f220.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/30b6c30739113253.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d22c8a3a1975d63d.html kupilem juz nowy i jutro zmienie,dziwi mnie tylko to ze pekl ze 20cm z lewej i 10 z prawej czyli na odcinku 30cm przecielo go na 2 czesci,rolka kreci sie swobodnie bez luzow,kolo od sprezarki takze,przed zerwaniem zero piskow,kolo pasowe tez ok.pasek bokami ok. wiec moje pytanie czy jak niema czynnika a wlacze klime,moze sprerzarka dawac opor taki ze kolo bedzie sie zatrzymywalo ma to jakies znaczenie?czy kolo chodzi na jakims lozysku? opinie mile widziane
marewel Opublikowano 3 Marca 2008 Opublikowano 3 Marca 2008 Jak nie ma czynnika to sprężarka sie nie zamaczy.
lukaszr Opublikowano 3 Marca 2008 Opublikowano 3 Marca 2008 Jak nie ma czynnika to nie powinna się w ogóle włączać sprężarka od klimy. Dziwne te zerwanie, może rzeczywiście sprężarka stawiała jakiś opór, ale wątpię, bo ten pasek jest jakoś dziwnie popękany. Może o coś haczył, albo wpadło coś między niego a rolki. Musisz dobrze popatrzeć na pasek i pomyśleć patrząc na sposób zerwania jak to się mogło stać. Poza tym te poszarpania to też mogą być od tego, że jak on pękł to spadając pozaczepiał o pewne pracujące elementy i one go poharatały.
krzysiek23 Opublikowano 3 Marca 2008 Autor Opublikowano 3 Marca 2008 wlasnie ten pasek tak nietypowo pekl,od czasu zerwania do wyciagniecia strzepow silnik chodzil ze 30sek.jutro zaloze nowy i wlacze klime i poobserwuje czy sie niezacina cos... troche bylem na cisnieniu myslalem ze moze wada paska,a obok chodzi taki sam(altelnator-pompa wspomy-itd)zeby i tamtem niestrzelil jak bede wracal do PL tak sie teraz dokladniej przyjzalem i co jakis czas sa takie male kropeczki jakby odciski od kamienia jak na zdjeciu 3,tylko ze one sa na czesci wglebien,czyli tak jakby kolo ktores mialo zadziory male,jutro zdejme napinacz i poogladam reszte [br]Dopisany: 03 Marzec 2008, 18:38 _________________________________________________a jeszcze jedno czy paski contitech sa MADE IN ROMANIA?
rtocki Opublikowano 4 Marca 2008 Opublikowano 4 Marca 2008 A w kole od sprężarki to kręci się Ci także "środek" ,czy tylko z wierzchu (po obwodzie) tam gdzie pracuje pasek?
krzysiek23 Opublikowano 4 Marca 2008 Autor Opublikowano 4 Marca 2008 kreci sie tam gdzie pracuje pasek,srodkiem moge zrobic tylko 1\4 obrotu do gory i powrot dalej nieidzie....czyli jak sie nie kreci to zatarta sprezarka????? i mam jeszcze pytanie,ile powinna wynosic dlugosc paska od klimy w AFN 97r. bo kupilem niby do tego modelu i niby ze starym sa rowne (tylko niewiem czy czasami stary niepekl na 2 czesci)ale jak wsadze go na kolo pasowe,to juz na to od sprezarki niewchodzi brakuje mu dlugosci a co powiedziec o napinaczu,probowalem nawet ze sciagnieciem napinacza i niewchodzi takze jak ktos zna dlugosc to prosze napisac(ten co kup.ma 54cm)
jocker01 Opublikowano 4 Marca 2008 Opublikowano 4 Marca 2008 czesc, nie za zakladaj za krotekigo paska, mi mechanicy zalozyli krotszy o 1cm i rolka poszala sie walic, generalnie to srodek sie ciezko obraca. powinno sie wlaczac klime tak co 2 tygodnie w celu smarowania (w czynniku jest olej) i jezeli dawno nie chodzila to moze ciezko chodzic na poczatku. Potem sprawdze jaki ma byc dlugi ten pasek to Ci napisze. Pozdrawiam Jocker01
krzysiek23 Opublikowano 4 Marca 2008 Autor Opublikowano 4 Marca 2008 Potem sprawdze jaki ma byc dlugi ten pasek to Ci napisze. Pozdrawiam Jocker01 dzieki wielkie klime i tak musze przygot.do lata wiec czeka mnie wizyta u ICEMANA
jocker01 Opublikowano 4 Marca 2008 Opublikowano 4 Marca 2008 czesc, etka podaje rozmiar: 14,12x855mm i mi tez cos w glowie sie obija taki rozmiar, tak wiec 540 mm to stanowczo za malo. Pozdrawiam Jocker01 ps, pomimo tego do lata ja bym sie jeszcze upewnil co jest nie tak, dlugie zastanie komprsora moze spowodowac jego uszkodzenie (o ile juz nie jest uszkodzony) i naprawa bedzie cie kosztowac jakies 1000zl minimum, bo wiedzialem regenerowanego kompresory za 1500zl. jak zalozysz pasek to wlacz klime i zobacz co sie dzieje z elektrosprzeglem, nie boj sie jezeli nie bedzie czynnika to sie nie zalaczy. a tak bedziesz mial pelen obraz co i jak, pasek nie jest drogi a kompresor... tak.
krzysiek23 Opublikowano 5 Marca 2008 Autor Opublikowano 5 Marca 2008 dzieki i tak zrobie,choc obawiam sie ze to wlasnie cos ze sprezarka,ale jak ja do niczego nie dojde jade do specjalisty
Gość Iceman Opublikowano 7 Marca 2008 Opublikowano 7 Marca 2008 podjedz to zobaczymy co sie u ciebie dzieje
Rekomendowane odpowiedzi