Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Drgania, wibracje, telepanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie proponuje wam np. zdjac wydech z jakiegos wieszaka zeby nie byl tak napiety. Albo jest tam taki lacznik, ktory poluzujcie zeby rury byly luzno i nie przejmujcie sie ze sie to rozleci bo ja jakis czas jezdzilem z luznymi rurami i zwieszony z jednego wieszaka. Jak to zrobicie odpalcie i zobaczcie. Ja bym na waszym miejscu na poczatek kombinowal z tym wydechem.

Opublikowano
  • Autor
Panowie proponuje wam np. zdjac wydech z jakiegos wieszaka zeby nie byl tak napiety. Albo jest tam taki lacznik, ktory poluzujcie zeby rury byly luzno i nie przejmujcie sie ze sie to rozleci bo ja jakis czas jezdzilem z luznymi rurami i zwieszony z jednego wieszaka. Jak to zrobicie odpalcie i zobaczcie. Ja bym na waszym miejscu na poczatek kombinowal z tym wydechem.

Dzieki Pikuś za podpowiedź - w poniedziałek wjade na kanał i sprawdze. Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie drgania powodowały zużyte poduszki pod silnikiem i skrzynią... Problemu juz nie ma.

Opublikowano

Ja mam ten sam problem tylko zaowarzylem tez ze u mnie drgania powstaja dopiero wtedy gdy na dworzu jest temp. okolo 20 stopni czyli latem zima nie mam z tym problemow. wymienilem filter paliwa, sprawdzilem wydech i wszystko jest oki , nie wiem jak sobie z tym poradzic :sad: , mowia ze to moze byc pompa paliwa lub jakis czujnik temp. powietrza

Opublikowano

Panowie a moze macie za niskie obroty biegu jalowego??

Opublikowano

Chyba w normie bo jak temp. wynosi ponizej 20 to wszystko jest oki jak by nigdy nie bylo problemu obroty tez w normie silnik chodzi na wolnych jak kazdy inny tdi

[ Dodano: 2006-05-18, 19:28 ]

Raczej nie. U mnie natomiast, jak wyłączam klimę drgania na moment znikają, żeby po sekundzie góra dwóch znowu mocno zaczęło telepać.... Mam już serdecznie dość.

Dokladnie te same objawy :sad:

Opublikowano

Te koła zamachowe Audi to jakieś totalne gówno mam 30 tyś przejechane i już sie telepie ale naszczęście jest gwarancja uff , ale i tak kicha że będą mi rozbierać nową bryke wq mnie to strasznie . :sad:

Opublikowano

Sztywność starych poduch może zależeć od temperatury. W niższej będą sztywniejsze i drań może nie być.

Opublikowano
Sztywność starych poduch może zależeć od temperatury. W niższej będą sztywniejsze i drań może nie być.

i to ma sens bo poduchy są olejowe

Opublikowano
masz racje mam to samo. jak jest zimno to wszystko w porzadku ale jak sie ociepli to wszystko sie telepie.w zimie zadnych problemow z tym nie ma :wink: naszczescie juz planuje wymiane tych poduch :grin:
Opublikowano
  • Autor

Panowie ! mówicie o poduszkach olejowych, a gdy są one do bani, to też odczuwacie drgania pod pedałem sprzęgla ( takie pukanie w nogę?) i wibracje calego auta? :?:

Opublikowano
Panowie ! mówicie o poduszkach olejowych, a gdy są one do bani, to też odczuwacie drgania pod pedałem sprzęgla ( takie pukanie w nogę?) i wibracje calego auta? :?:
pod pedałem sprzegła zawsze sa drgania a jesli chodzi o poduchy to tak telepie sie cała buda z lewarkiem włącznie jak sa uszkodzone :wink:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam !!! długo mnie nie było, awaria kompa ! co do tych drgań i wibracji z którymi powstał ten temat: ,,,,, już po temacie i drganiach. Wczoraj autko moje było u mechanika - wymieniłem dwumasa-LUK-a, tarcz sprzęgła, docisk i łożysko-SACHS-a, no i uszczelniacz wału - poduszek nie ruszałem. Drgania i wibracje odczuwalne przed naprawą już nie istnieją. Mam prawie nowe auto. Kosztowało mnie to troszkę - "kasa i nerwy" z tym związane........ pozdrawiam - temat uważam za zamknięty

Opublikowano

Zmieniłeś na jedno masowe ?

Opublikowano

Czy założyłeś zamachowe od 1Z :?:

Napisz coś a nie zamykasz temat :cry:

Opublikowano
  • Autor

nie nie - dałem tak jak powinno być "dwumasowe" LUK`a do AFN. Nie wiem, naczytałem się trochę wszędzie, i nie zdecydowałem się na zwykłe koło. Po to dali dwumasa aby chroniło skrzynię przed drganiami diesla, mechanik też mi odradził Panowie sorki za zamknięcie tematu - odpowiem na wszystkie pytania

Opublikowano

Ja do Golfa TDI 110 3 razy zakładałem dwu masowe średnio żyło jakieś 30/40 tyś km i wkońcu wymienilem na jedno masowe sachs , zero roznicy w drganiach zadnych skutkow ubocznych zrobilem na nim 100 tys i sprzedalem bryke , komplet jedno masowego + docisk ze sprzeglem wszystko nowe z wymianą 2 tyś .

Ale ja mialem dlubany silnik jak masz serie to pewnie polatasz dlugo :)

Opublikowano

Moze polecicie jakiegoś pobrego mechanika na terenie Białegostoku ??? :smile:

Opublikowano
nie nie - dałem tak jak powinno być "dwumasowe" LUK`a do AFN. Nie wiem, naczytałem się trochę wszędzie, i nie zdecydowałem się na zwykłe koło. Po to dali dwumasa aby chroniło skrzynię przed drganiami diesla, mechanik też mi odradził Panowie sorki za zamknięcie tematu - odpowiem na wszystkie pytania

A w benzynie nie ma dwumasy :?: Jeśli jest to drgania nie mają znaczenia :???:

[ Dodano: 2006-06-10, 20:07 ]

Panowie, tez szykuję się do wyjęcia skrzyni biegów i chętnie włożyłbym koło od 1Z i nowe sprzęgło.

ono, czy włożyłbyś do a4 jednomasowe :?:

Czy jest na forum ktoś , kto wie o A4 z wymienionym kołem na jednomasowe :?:

alfuta, gdzie i za ile kupiłeś dwumasę i sprzęgło :?:

Opublikowano
  • Autor

cześć !!! wszystko kupiłem w hurtowni Elit Mrtens ( powiem wam że troche kasy z nimi uhandlowałem) www.elit.pl _ koło dwumasowe firmy LUK za 1350, tarcz sprzęgła, docisk i łożysko firmy SACHS za 650, uszczelniacz wału za 176 = 2176 + 200 mechanik = 2376 PLNów ( tegoroczne wakacje z rodzinką, spędzam na łonie OOOO ). :cry: no i wszystkie fitry UFI i KNECHT . Pozdrawiam