Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Polerowanie reflektorów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widziałem - czytałem różne opinie na ten temat poruszane przy okazji innych wątków.

Interesują mnie wyłącznie opinie ludzi, którzy to zrobili, bądź mieli robione i użytkują takich reflektorów !!!

DZIĘKUJĘ ZA OPINIE "Z CZAPKI" - "bo słyszałem" :hi:

Mój kolega wypolerował lampy w Astrze 2, minęło 4 miesiące i lampy nadal wyglądają idealnie.

Jak z tym jest bo za bardzo nie chce mi się wierzyć w "warstwy zabezpieczające" itd.

Opublikowano

Ja polerowałem sobie szkła (plastiki) w reflektorze depo wzór s4 i to prawda - jest warstwa zabezpieczająca która jest twarda, po jej spolerowaniu zostaje miękki plastik bardzo wrażliwy na zarysowania, dlatego olałem polerkę bo udało mi się kupić nowe "szkło" z uszkodzonego w transporcie reflektora za 20 zł :).

Plastik pod warstwą zabezpieczającą jest bardzo miękki o czym najłatwiej przekonać się czyszcząc wnętrze szkła - wystarczyło przetrzeć mocniej szmatką żeby zostawały mikro ryski których nie bardzo dało się potem usunąć.

Polerka ma sens o ile zrobisz ją delikatnie tak żeby nie usunąć warstwy zabezpieczającej.

Ale widzę że Ty masz już swoje zdanie i potrzebujesz tylko potwierdzenia o czym świadczy charakter Twojej wypowiedzi - więc powodzenia...

Opublikowano

Ja polerowałem Lampy w passacie zaczynając od papieru 500 i koncząc na 2000, potem pasta mocno ścierna i na koniec finishowa. Juz jest tak od ponad miesiaca i nic się z nimi nie dzieje, myty był juz kilkakrotnie. Ja dodatkowo po polerce nawoskowałem lampy twardym woskiem, co dodatkowo zabezpiecza je przez warunkami atmosferycznymi.

Opublikowano
  • Autor

Ale widzę że Ty masz już swoje zdanie i potrzebujesz tylko potwierdzenia o czym świadczy charakter Twojej wypowiedzi - więc powodzenia...

Nie mam swojego zdania, tylko proszę o wypowiedzi ludzi, którzy to zrobili i np. nie mają problemu bądź ten problem rzeczywiście zauważają.

Ty z kolei jak widzę nie sprawdziłęś do końca , bo nie użytkowałeś tych lamp po polerce, a nie chodzi mi o domysły.

Na forach niestety często ludzie wypisują poprostu bzdury, bo słyszeli, bo tak im się wydaje, a potem powstają z tego SUPER MITY!

DZIĘKI MAZIGT - właśnie chodzi mi tylko o opinie ludzi, którzy to użytkują.

Bo nie wiem czym się różni np. relektor od Astry 2 , który po mocnej polerce (bo reflektor był naprawdę słaby) wyglądały po 7 miesiącach bardzo dobrze

Opublikowano

ja po polerce pomalowałem plastiki lakierem bezbarwnym... na razie spokój ale robiłem to miesiąc temu :)

Opublikowano
  • Autor

a czy nie sądzicie, że gdyby była tam owa "warstwa" to przy odpryskach od kamyczków itp - potrafiłaby chociaż przy tych miejscach łuszczyć się?

Opublikowano

Nic się tam nie łuszczy to jest jak by utwardzona powierzchnia plastiku i że jest widać właśnie po polerce jak się ją przetrze miejscami. Gdzieś mam szkło od lampy to postaram się foto zrobić[br]Dopisany: 20 Listopad 2011, 18:14_________________________________________________Oto foty - słabe bo ciężko uchwycić o co chodzi na foto.

Na tych dwóch widać przetartą wierzchnią warstwę utwardzoną - to te placki:

IMG_8929.jpg

IMG_8930.jpg

Tu widać wewnętrzną część szkła reflektora jak się porysowała po przetarciu mikrofibrą "Jan niezbędny" - czyściłem z kurzu który zalegał w lampie od nowości :wallbash:

IMG_8933.jpg

I ja rozumiem że niektórym efekt wypolerowanego szkła będzie się podobał, tym bardziej jeżeli wcześniej mieliśmy je już w stanie przedagonalnym, dla mnie osobiście takie coś nie wchodzi w grę, bo o ile w dzień nie widać nawet tych rys to po zapaleniu reflektorów widać je bardzo mocno.

No ale co kto lubi - tylko trzeba mieć na uwadze na to że szkło ( tak naprawdę plastik) już nie będzie tak trwałe jak nowe i szybo będzie łapało mikro ryski.[br]Dopisany: 20 Listopad 2011, 18:47_________________________________________________A i na koniec - błogosławieni którzy nie widzieli auwierzyli ;)

Nie kumam czemu niektórzy do puki na własne oczy nie zobaczą to nie uwierzą - skoro ileś tam osób to potwierdziło to chyba nie tworzą grupy zmowy wciskającej ludziom ciemnotę o tajemniczych warstwach na reflektorze :). Tak samo jak na tym forum zarzucano mi kiedyś kłamstwo że mój TDI łapie 90 stopni po około 6-7 km przy -20 i włączonym ogrzewaniu - do tego stopnia że musiałem nakręcić film jak to następuje i wrzucić logi z vaga po czym nikt nawet się w wątku nie odezwał z przeprosinami za to że wcześniej wyzywał mnie od kłamców :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Tylko dlatego, że zawsze znajdą się tacy, którzy wypisują bzdury, nie mające jakiegokolwiek poparcia w praktyce.

Bardzo dziękuję za foty - dobra robota.

W takim razie ewidentnie w audi tak jest, być może w innych markach bywało inaczej skoro po polerce było idealnie.

Pytam o konkret, bo chcę założyć ori kseenony.

Ale te , które są do kupienia, albo są mocno wypiaskowane , albo wypoleraowane.

A poza tym jeszcze inne ciekawostki - kupiłem już ostatnio w miarę wyglądające, ale z kolei okazało się, że ilość światła jaka wydostawała się z ksenonu była kilkakrotnie niższa niż z mojej H7 - wniosek - widoczny biały pył pod soczewką okazał się proszkiem, w który zamienił się odbłyśnik ksenonu i tak świeciły:

ksenonyforum.JPG

dobrze, że mogłem oddać.

Teraz nie wiem jak kupić dobre ksenony

Opublikowano

jeżeli były w dobrym stanie, tzn szkoło to mogłeś zostawić. wystarczyło oddać do regeneracji odbłyśniki, koszt okolo 70, miałbyś super xenon.

Opublikowano
  • Autor

szkła niestety szału nie robiły również, a teraz to rozbierać, po regeneracji nigdy snop światła nie będzie równy, będą refleksy.

założyłbym HIDy, ale nie chcę zakłóceń w CB, a nie ma takich co nie sieją

Opublikowano

napisz do kolegi dogasso on już chyba rok po polerce jeżdzi a ściągał całą warstwe ochronną i polerował, to powie co i jak ale raczej nie narzeka

Opublikowano

Robiłem polerke po ostatniej zimie czyli jakies pół roku temu. Lampy ori z ksenonem. Jedna miała fest wżery dlatego starłem dość grubo do zacząłem od 800 przez 1200, 1500, 2000 kończąc 2500.Wiadomo później troche pasty i tyle. Po pól roku nie narzekam bo nie widzę żeby się jakieś mleko rzuciło albo żeby jakoś inaczej świeciły. Ja tam nie widzę problemów w polerowaniu -nawet grubszym! Aaaa żeby nie było że wypolerowałem lampy a auto stoi w garażu... zrobiłem około 15000km od tamtej pory.

Opublikowano

Witam .

Ja w Renault kangoo polerowałem klosze od wewnatrz - polerowałem te ryfle zeby lampa była gładka i wkładałem bi-halogen ze skoda roomster oraz polerowałem lampy od zewnetrzej strony bo troche im brakowało do szczęścia - jezdziłem ok roku czasu na tych lampach i była bajka . Teraz te soczewki siedzą w moim audiku . Masz fotki moich wypocin.

5kangoolampa.jpg

kangoolampa.jpg

lampakangoo2.jpg

I na milion procent wypolerowałem tą warstwę twardszą i nic się nie działo .

Krzysiek

Opublikowano
  • Autor

NO WIDZICIE I BĄDŹ TU MĄDRY :wallbash:

Jeszcze spróbuję zamówić HIDy droższe, ale ponoć nie zakłócają, w co nie wierze, a jak nie kupię ładne polerawone i tyle.

dziękuję wszystkim za rady i wpowiedzi

Opublikowano

Ja polerowałem w 2 autach tylko po spolerowaniu nałożyłem taki specyfik, filtr uv jak na szkła od aparatów a w drugim aucie preparat z firmy mothers (coś takiego jak ma meguiars w swojej ofercie również) i po około 50tys km nic się nie działo. Zresztą tak mi polecił gość od regeneracji lamp jak się go pytałem.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Opublikowano

polerowałem klosze lamp w Pasku B5 z 2004r. i przez ponad rok było :good:

Opublikowano

Ja u siebie spolerowałem lampy z zewnątrz i niestety okazało się że są pokryte jakimś nalotem od wewnątrz :angry:

Tak że przed polerowaniem polecam sprawdzic po której stronie leży problem. Od środka bez rozbierania trudno się dostać, ale w wolnym czasie opracowuję sposób aby tego dokonać. Nie trzeba tam nic polerować ale wystarczy wyczyścić tłusty nalot. Na razie mam pomysł :)

Opublikowano

ktos kiedyś pisał na forum, ze wystarczy wlac wody z detergentem i dobrze wypłukać, a potem nalac wody destylowanej z izopropanolem, zeby nie robiły się zacieki

Opublikowano

ktos kiedyś pisał na forum, ze wystarczy wlac wody z detergentem i dobrze wypłukać, a potem nalac wody destylowanej z izopropanolem, zeby nie robiły się zacieki

ten izopropanol gdzie się kupuje?

Opublikowano

np tutaj http://showcarshine.pl/414-ipa-isopropyl-alcohol-500ml-ostateczna-inspekcja.html

Ogólnie izopropanol stosuje się do mycia elektroniki i delikatnej optyki. Dobrze odtłuszcza i szubko odparowuje. Ja w izopropanolu myłem soczewki i odbłyśniki w swoich xenonach.