adadur Opublikowano 12 Marca 2008 Opublikowano 12 Marca 2008 Mam standardową instalację radiową (tzn. bez firmowego radia). Jest kostka ISO zasilająca w niej +12, masa i jakiś 3 cienki kabelek, oraz kostka głośników. Chiałbym podłączyć sygnał GALA do radia (Blaupunkt) ale nie bardzo wiem skąd go podebrać. GALA - funkcja automatycznego podgłaśniania i ściszania zależnie od predkości jazdy. Na naszym Forum nic nie znalazłem.
lelus_DT Opublikowano 14 Marca 2008 Opublikowano 14 Marca 2008 Gala przewaznie jest w pinie 1 w kostce zasilajacej,
alvaro Opublikowano 14 Marca 2008 Opublikowano 14 Marca 2008 Adaś Ty masz ori instalację ? jeśli tak to jakie miałeś ori radio ?
adadur Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Chyba ori radia w aucie od nowości nie było!!! Radio z którym kupiłem mniejwięcej było z 2000roku wiec jezdziło od nowości auta. Teraz zapodałem Blaupunkta. Kostka zasilająca ma 3 kabelki: dwa grubsze: masa i +12V oraz jest trzeci cienki ale wydaje mi się że ten odpowiada za oświetlenie przycisków. No w kostce sygnału Gala nie ma trzeba pociągnąć od zegarów ... tylko który to kabelek?[br]Dopisany: 19 Marzec 2008, 09:15 _________________________________________________Ponawiam pytanie! A może ktos poratuje schmatem Z A4 99-01 przy instalcji radiowej bla CHorusa lub systemu Bose tam powinno coś być gdzie ta Galla siedzi.
pet3r Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 poszukaj tutaj - http://www.studio24.prv.pl/
adadur Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2008 pet3r od strony radia to ja wiem jak się wpiąć. Szukam miejsca skąd pobrać gala - ponoć jest z tyłu za zegarami
pet3r Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 gość piszący tą stronę zna się na rzeczy, spróbuj zapytać lub przewertować stronkę.
adadur Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Panowie niedługo zbliża sie czas rozbebeszania autka jakby ktoś mógł pomóc to byłbym bardzo wdzięczny.
flaku4 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 podłącze się pod temat bo też nie mam GALI i nie wiem skąd ją pobrać
pox Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Na elektroda.pl znalazłem taki wątek: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=483780&highlight=audi+gala&sid=19f2b01ec498df8dfd8e83e6a61a41ff Spójrz na 3 post. Aaa jeszcze trochę pogrzebałem i znalazłem o to: http://www.rezacze.pl/bilu/rezanko_licznika/90-25%20Instrument%20cluster%20location%20diagram%20from%20M.Y.%202000.pdf Sygnał GALA na pewno wychodzi z licznika.
flaku4 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 pox: dzięki za info na pewno się przyda :th: jutro wyjmę licznik i zobaczę tą niebieską kość byłem dzisiaj u mnie w mieście w serwisie VW (bo Audi nie ma ) i pytałem skąd można pobrać sygnał GALA i mechanik z serwisu powiedział mi że czegoś takiego nie ma mówił że przyciszanie i podgłaszanie się radia nie jest zależne od jakiegoś kabelka który idzie w kostce od radia tylko od samego radia i informacje pobierane są z CANa
adadur Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2008 pox wielkie dzięki więc jasne trzeba poprowadzić kabelek z pin3 z niebieskiej kostki przy zegarach i najczęściej do 1 pinu w kostce zasilającej radia. Super info dzięki - a pacz o elektrodzie nie pomyślałem flaku chyba pierwszy podejmiesz temat to czekam na relację czy to działa
adamq Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 pox: dzięki za info na pewno się przyda :th: jutro wyjmę licznik i zobaczę tą niebieską kość byłem dzisiaj u mnie w mieście w serwisie VW (bo Audi nie ma ) i pytałem skąd można pobrać sygnał GALA i mechanik z serwisu powiedział mi że czegoś takiego nie ma mówił że przyciszanie i podgłaszanie się radia nie jest zależne od jakiegoś kabelka który idzie w kostce od radia tylko od samego radia i informacje pobierane są z CANa To w B5 jest CAN?
flaku4 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 adamq: też się zszokowałem ale Pan z serwisu szedł w zaparte i twierdził że GALA jest w każdym aucie nawet jak nie ma oryginalnego radia co jak co ale ja bym samochodu do nich nie wstawił
adadur Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2008 W roczniakch 99-01 jest ale jego zastosowanie było jeszcze w powijakach i w zasadzie się tyczy jedynie komunikacji pomiędzy komputerem a zegarami
flaku4 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 adadur: podłączyłem dzisiaj ten przewód Gala według schematów do których linki podał "pox" (dzięki) i działa jak najbardziej :th: a mianowicie wykręciłem licznik odpiąłem Niebieską kostkę, rozebrałem ją(trzeba zsunąć fioletową zaślepkę i ze środka wyciągnąć białą kostkę z kabelkami) i okazało się że z pinu 3 jest już wyprowadzony kabel (biało-niebieski) więc podczepiłem się pod niego z kostką zasilającą jest dużo łatwiej bo wystarczy dołożyć jeden pin i podłączyć do niego kabel od licznika mi przez brak Gali wariowała navi (wyznaczała mi trasę nie z tego miejsca w którym się znajdowałem) i po dzisiejszej operacji jest wszystko jak powinno być dobrze wyznacza drogę i prowadzi mnie z tego miejsca w którym się znajduję "adadur" : jak podłączysz u siebie to daj znać czy działa :>
flaku4 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 alvaro: dokładnie podłączyłem ten przewód i jak ręką odjął od razu poszło jeszcze raz dzięki za pomoc
wosiek Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 ten sam zabieg mnie czeka,bo mojej to tak odwala że nie aktualizuje lokalizacji samochodu...
alvaro Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Małolat ale ty miałeś ori radio także gala powinna być (1. pin kostki zasilającej)
Rekomendowane odpowiedzi