Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Internet mobilny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Interesuje mnie zakup internetu mobilnego do mojego lapka a ciężko jest mi się zdecydować na coś konkretnego...

Koledzy może Wy macie jakieś doświadczenia dobre/gorsze związane z internetem mobilnym i operatorami? Może mamy tu jakichś "konsultantów"? :>

Możecie coś konkretnego polecić? Głównym aspektem są koszty i dobry zasięg.

Z góry dzięki za pomoc! :notworthy:

:hi:

Opublikowano

Witam kolego mój sąsiad posiada mobilny internet z "play" i bardzo sobie chwali płaci 49zł :good:

Opublikowano

Karta czy abonament? Kartę kupujesz za 40 zeta, 6Gb do wykorzystania,skończy się to bierzesz nastepną. Mam taką już ze 4 miesiące,co prawda nie używam mobilnego non stop :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Zastanawiam się nad abonamentem bo umowa z orange niedługo mi sie kończy i tela też mi pasi zmienić to może przy okazji by coś ugrał na tym necie...

No i do neta na kartę pasi jeszcze modem kupić - to też chyba wydatek :)

Opublikowano

też słyszałem pozytywy o internecie z Play, mój kolega ma i jest zadowolony - przy czym wiele nie płaci

Opublikowano

Jeśli chodzi o taki internet to najważniejszy jest zasięg w Twojej okolicy a dopiero poźniej jeśli bedziesz miał z czego wybierac to możesz porównywac oferty. Ogólnie play nie jest drogi i jeśli byś miał dobry zasięg to warto a jeśli bys brał z telefonem to maja naprawde fajne pakiety (chyba najlepsze).

Opublikowano

A ja powiem tak że Play nie jest taki kolorowy, bo pod względem technicznym to daleko mu do konkurencji. Można powiedzieć, że testowałem różne warianty(operatorów) na dzień dzisiejszy jestem w iPlus i jestem zadowolony pod względem zasięgu, parametrów technicznych jak i oferty cenowej.

Opublikowano

Jeśli iplus to omijaj jak błota modemu huawei... Tragedia

Opublikowano

Play w większych miastach to tak, ale w mniejszych miejscowościach będzie kicha.

Opublikowano

Wszystko zalezy od zasiegu - popytaj znajomych, pozycz modem playa, iplusa czy orange i sprawdz u siebie zasieg.

Ja mieszkam w mniejszej miejscowosci i wzialem play'a bo mam swietny zasieg w miejscu pracy - idzie na maksa, 1MB/s, rozmawialem na skype bez problemow, ogladam filmy z YT na biezaco czy tv z weeb.tv. W mieszkaniu juz jest gorzej i chodzi bo chodzi... takze wszystko zalezy od tego gdzie bedziesz go uzywal i jaki bedzie zasieg.

Opublikowano
  • Autor

No i właśnie tutaj jest cały problem że mieszkam w górach (Gorce - jeśli ktoś kojarzy) i chyba jedynym sposobem podjęcia decyzji będzie tak jak piszecie przetestowanie zasięgu kilku operatorów...

Jeśli się okaże że np. tylko jeden operator będzie miał zasięg to cena przestanie mieć takie znaczenie - "jak się nie ma co się lubi to się lubi..." :disgust:

Dzięki wielkie za pomoc! :notworthy:

Jeśli pojawią się jeszcze jakieś sugestie lub doświadczenia dotyczące różnych operatorów to piszcie - zawsze tyle mądrzejsi wszyscy będziemy :wink4:

Opublikowano

Znajomy zakupił net'a z Play. W salonie sprawdzali mu zasięg na jakiś mapach - wszystko miało być git - miał być zasięg "Edge" - czy jakoś tak się to pisze. Kupił przywiózł do domu (mała wioska nieopodal Krakowa) i KUPA :wallbash: Oczywoście net był, ale tylko na zewnątrz budynków. Chciał oddać dziadostwo, ale w salonie wykręcili się tym, że net działa i oni nie mają na to wpływu, że akurat u niego na wiosce nie działa w budynkach - mimo wcześniejszych zapewnień, że będzie super. :wallbash: Radził bym pożyczyć od kogoś kto ma taką usługę i przetestować. Obecnie chyba nawet Play daje internet na próbę na 7dni.

aha dodam jeszcze, że w domu gdzie nie miał neta, telefon w Play działa normalnie - po prostu modemy które dają to dziadostwo.

Opublikowano

Internet mobilny jak dla mnie to syf, szybkości są jak dla mnie za małe. Ja uderzyłem w AERO2 bo i tak szybciej u mnie nie pójdzie niż 256, więc po co mam płacić skoro mogę mieć to samo za darmo :)

Gdyby był zasięg wszędzie to by zmieniło pewnie postać rzeczy.[br]Dopisany: 01 Grudzień 2011, 12:56_________________________________________________

Znajomy zakupił net'a z Play. W salonie sprawdzali mu zasięg na jakiś mapach - wszystko miało być git - miał być zasięg "Edge" - czy jakoś tak się to pisze. Kupił przywiózł do domu (mała wioska nieopodal Krakowa) i KUPA :wallbash: Oczywoście net był, ale tylko na zewnątrz budynków. Chciał oddać dziadostwo, ale w salonie wykręcili się tym, że net działa i oni nie mają na to wpływu, że akurat u niego na wiosce nie działa w budynkach - mimo wcześniejszych zapewnień, że będzie super. :wallbash: Radził bym pożyczyć od kogoś kto ma taką usługę i przetestować. Obecnie chyba nawet Play daje internet na próbę na 7dni.

aha dodam jeszcze, że w domu gdzie nie miał neta, telefon w Play działa normalnie - po prostu modemy które dają to dziadostwo.

Na EDGE też jest lipa, przyzwoicie zaczyna chodzić na 3g ale w Polsce to tylko największe miasta mogą się poszczycić takim zasięgiem, a jeżeli już mam korzystać w domu w dużym mieście to mam do wyboru przeważnie innych usługodawców który za podobne pieniądze oferują transfer rzędu 20M i bez żadnych limitów jak to jest w przypadku mobilnych.

I tak jak wszyscy piszą najpierw sprawdź zasięg najlepiej jak będziesz miał 3G. I nie patrz na mapki, ja mieszkam w centrum Łodzi i nie mogę w mieszkaniu przez komórkę gadać bo jest jakiś syf na dachu i zabiera zasięg.

Opublikowano

wszystko zależy co chcesz robić jeśli tylko poprzeglądać strony to ok a jeśli jakieś ściąganie to zapomnij

miałem wcześniej iplusa nie było najgorzej teraz mam z neti 35,50zł powiem jest o wiele lepiej ponoć mają już nowszą technologię :hi:

Opublikowano

Używałem iPlusa (abonament)i w mieście dawał dawał rade ale jak pojechałem na działkę na wieś to kiszka tylko GPRS. Po zakończeniu umowy kupiłem kartę startowa Play Online i jestem zadowolony UMTS / HSDPA daje rade - jak wyjezdzam to doładowuje i ciesze sie z mobilnego netu :good:

Ale przed zdecydowaniem się na taki internet proponował bym sprawdzić (przetestować)czy w danym rejonie jest odpowiedni zasięg :cool1:

Opublikowano

Używam od około 4 lat. Najpierw Era, teraz Orange. W mieście bezproblemowo pokazuje 7,2 nie widziałem żeby ssał szybciej niż 300.

Poza miastem 238 i wtedy to już naprawdę słabo. Porównywaliśmy z Simplusem latem chyba - zdecydowanie na korzyść Orange.

Moja pani kiedyś przez całą drogę z Radomia do Wawy siedziała na tylnym siedzeniu, w necie i działało.

Opublikowano

Hi,

jako, że pracuję u jednego z naszych 3 głównych operatorów komórkowych powiem tak:)

Wszędzie gdzie będziecie mieli zasięg 3G , HSDPA, HSUPA to jakoś będzie chodzić i transfery będą na niezłym poziomie czyli to co każdego interesuje najbardziej:

download będzie na poziomie kilkuset kB do ponad MB. Pod zasadniczym warunkiem, że będzie dobry zasięg i na celi(antenie) do której będziecie zalogowani nie będzie dużego ruchu.

Czyli generalnie w każdym większym mieście główni operatorzy (wiadomo jacy: T-mobile, Plus i Orange-mają swój core sieci) mają pokrycie 3G, a ci operatorzy, którzy działają na core jednego z głównych operatorów (są ich virtualnymi operatorami MVNO) zawsze będą działać gorzej. Wynika to ze specyfiki biznesu-żaden operator nie osłabi i wysyci swoich zasobów sieciowych po to by virtualny operator świadczył lepiej usługi niż on :) Nie dajcie się łapać na jakieś bzdurne zapewnienia, że na 100% będzie chodzić wszędzie :).

No i jeszcze kwestia reklamowanego LTE ostatnio przez znaną sieć spod znaku +. Oczywiście + nie ma całego core sieci przygotowanego pod działanie LTE i bardziej to chwyt reklamowy

niż realia :), a tym bardziej , że póki co nie ma za wiele terminali, które działają w technologii LTE. Sama technologia jest zacna i śmiga na prawdę fajnie (ale nie tyle co pisza w reklamach :) trochę naciągają te 100MB/s), ale by to hulało tak jak trzeba musi być gęsta zabudowa stacji bazowych , a co za tym idzie gęste pokrycie terenu. Więc póki co to troche za droga technologia na kieszeń przeciętnego Polaka-może za rok??

Pamiętajcie, że żaden internet mobilny nie dorówna sieci zrobionej na tradycyjnym LAN-ie, tym bardziej, że już większość ISP opiera szkielet swej sieci na światłowodoach.

Uff... długo było, ale jakoś to opisałem. Mam nadzieję, że chociaż trochę rozwieje to Wasze wątpliwości.

W razie pytań chętnie odpowiem i pomogę w miarę moich możliwości i wiedzy :)

Best Regards for All

/J@rek

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego bierz play używałem w deblinie dwa lata zasieg na maxa i net smigał. Ale czasami czuc bylo obciązenie sieci :wallbash:

Opublikowano

"net smigał. Ale czasami czuć było obciążenie sieci....." porada rodem z pogranicza zaproszenia do piekła pod tytułem " wchodź, wcale nie jest tak źle tylko czasem gorąco..."

Pozostaje pogratulować konstruktywnej wypowiedzi...

Best Regards for all!

Opublikowano

Ja mam play na kartę z racji tego że w garażu nie mam pociągniętego kabla. Miałem jakiś czas Orange na kartę ale stawki były nieadekwatne do jakości usługi. Ładuję play za 30pln na miesiąc i wystarcza w zupełności do słuchania radia internetowego i przeglądania stron nie licząc YT. Niedługo mam zamiar się zebrać i wysłać papiery do aero2 żeby mieć coś na codzień bez opłat ale nie wiem jak z zasięgiem w Twojej okolicy. http://aero2.pl/bdi.html Transfer raczej mizerny ale do przeglądania stron starczy.