Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Naprawa uchwytu na kubki w tunelu środkowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Ponieważ wkurzał mnie niedziałający uchwyt na kubki, a nie chciałem kupować drugiego, to postanowiłem naprawić stary. Objawem było niewysuwanie się klapek, tak jakby w środku nie było wogóle sprężynek. Przy okazji naprawy cyknąłem parę fotek.

Jakie rzeczy będą porzebne:

- mały śrubokręt płaski

- ampul rozmiar 2,5

- szczypce (jakieś wąskie)

- smar

- klej do plastiku

- trochę cierpliwości i opanowania

- piwo :decayed:

Miałem nie pisać jak dostać się do uchwytów ale zrobię to na prośbę pytającego.

Otóż wyjmujemy z tunelu popielniczkę razem z klapką i ukazuje nam się śruba.

Odkręcamy ją nasadką 13. Następnie wyjmujemy zaślepki z obu stron tunelu w przedniej jego

części (trzeba odsunąć przednie fotele max do tyłu żeby się tam dostać). Pod zaślepkami będą śruby

które odkręcamy (chyba nasadka 8 lub 10). Ściągamy rączkę z ręcznego (tą część za którą się go łapie).

W tym celu trzeba zaciągnąć ręczny, od spodu wcisnąć taki guziczek i ściągnąć rączkę. Następnie ściągamy

resztę osłony ręcznego (tą plastikową, jest wciśnięta na pałę). Następnie unosimy lekko tunel w tylnej części

i płaskim śrubokrętem musimy odczepić złącze od komputera (to gdzie się podpina VAG). Trzeba lekko je wpychać palcem do wewnątrz i wsadzając śrubokręt płaski w trzy otwory uwalniamy złącze od obudowy. Wyjmujemy tunel

i odkręcamy uchwyt. Wsio

ZACZYNAMY

Schemat naprawy przedstawię dla połowy uchwytu. Drugą połowę robimy analogicznie do pierwszej.

Na początek trzeba wyjąć górne klapki. W tym celu trzeba odgiąć płaskim śrubokrętem obudowę z jednej strony aby wyszedł w górę bolec oznaczony cyfrą 1. (trzeba to robić z umiarem żeby nic nie połamać. Następnie odginamy z drugiej strony i wyjmujemy klapkę.

ec0be7566a1bc2f0.jpg

Po zdjęciu klapki ukazuje nam się następujący widok:

97399e6be14e60fa.jpg

W moim przypadku sprężynka nie trzymała się na swoim miejscu.

Zabieramy się za jej wyciągnęcie. Należy śrubokrętem wysunąć bolec oznaczony cyfrą 2, a z drugiej strony musimy zeskrobać trochę plastiku z bolców (cyfra 3) i wyciągnęć ten kapsel. Następnie wyciągamy cały tą ośkę ze sprężynką i przystępujemy do rezania.

U mnie usterka była taka, że cycek naciącający spręzynkę (cyf. 4) się ułamał, więc spróbowałem go skleić:

e7cfef0f65aa3122.jpg

Niestety klej którym dysponowałem się nie sprawdził, więc musiałem wyrezać na wałku rowek (cyf. 5),

0b4dc84d4f1ed019.jpg

w który wcisnąłem końcówkę sprężynki, którą zmodyfikowałem szczypcami w taki sposób:

b2b47220c96b1f77.jpg

Jak już się upewnimy, że sprężynka zostanie na swoim miejscu, zabieramy się za montowanie.

Układamy wałek ze spręzynką na swoje miejsce, pamiętając, że wolny koniec sprężynki wkładamy w otwór na dnie obudowy. Nie wciskamy wałka do końca tak aby trybiki się nie zazębiły. Teraz bierzemy ampula 2,5 i wkładamy go w oś wałka. Dwoma palcami przytrzymujemy od środka wałek żeby nam nigdzie nie poleciał a ampulem kręcimy żeby naciągnąć sprężynkę dość mocno, ale nie za mocno :wink4:. Jak już naciącniemy to wcskamy wałek do końca, blokujemy bolcem, który wcześniej wyciągneliśmy a z drugiej strony kapslem. Smarujemy prowadnice od środka obudowy schowka i sprawdzamy czy wysuwa się jak należy (jeżeli są jakieś problemy to wyciągamy kapsel i bolec i jeszcze raz regulujemy naciąg sprężynki).

Jeżeli wszystko jest OK, to zdejmujemy kapsel, nakładamy na trzymające go bolce klej i zakładamy kapsel z powrotem.

Ostatnim etapem jest założenie górnej klapki. Należy pamiętać jeszcze, że bolec znajdujący się w klapce (cyf. 6) musi znajeźć się w prowadnicy (cyf. 7)

0ee84b3e40fe8654.jpg

Tak jak wcześniej pisałem, drugą stronę robimy analogicznie do pierwszej.

W dolnej części schowka znalazłem jeszcze taki drucik ale nie mam zielonego pojęcia do czego mógłby służyć :mysli:.

7c72e17e9c3604c3.jpg

Jeszcze zdjęcie sprężynki jakby komuś się popsuła i chciałby skołować nową:

e510f03def4166e6.jpg

A oto efekt końcowy:

Dziękuję za uwagę :hi:

Mam nadzieję, że wszystko dobrze wyjaśniłem i że się przyda to komuś.

Pozdrawiam

Opublikowano

a co zrobic jak sie jedna nie zamyka?

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie to co opisałem

Opublikowano

napisz jak wydrzeć uchwyty z tunelu to opis będzie kompletny

Opublikowano
  • Autor

UP

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
:D może i ja się w końcu zabiorę za naprawę swojego uchwytu na kubek bo mi jeden nie działa :thumbdown:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Odgrzeje może nieco kotleta ale wyjaśnienie się nie znalazło ten magiczny drucik służy do unoszenia tych wewnętrznych trzymajek na mniejszy kubek.

Też się zbieram z naprawą tego jakże skomplikowanego urządzenia tylko że w moim przypadku poprzedni właściciel wywalił i podstawkę pod kubek i połamał tryby w kółkach zębatych.

Opublikowano

Witam ja tez u siebie naprawialem a na te zembatki w srodku nalozylem smar spowalniajacy ,super efekt przy otwieraniu ,jak kieszen w magnetofonie kasetowym :hi:

Opublikowano

ten drugik to mocowanie schowka

Opublikowano
  • Autor

ten drugik to mocowanie schowka

ja go nigdzie nie użyłem i wsio działa :>

Opublikowano

on jest w sumie nie potrzebny, niby ma byc schowek stabilniejszy na przegu gdzie kratka nawiewu. o niego sie o zachacza

Opublikowano
  • Autor

on jest w sumie nie potrzebny, niby ma byc schowek stabilniejszy na przegu gdzie kratka nawiewu. o niego sie o zachacza

kratka nawiewu? na brzegu? a co ona ma wspólnego z uchwytem na kubek w tunelu bo nie bardzo rozumiem?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W weekend wyjąłem cały tunel żeby doprowadzić do porządku ten uchwyt. Jak dla mnie jest on niepraktyczny, dlatego zostawiłem sobie dwa zamykane otwory a zbędnych elementów się pozbyłem. Jeśli ktoś by miał ochotę, to "za piwo" oddam:

zdjcie0219v.jpg

Opublikowano

Co do tego drucika który wam zostaje już wiem gdzie iść powinien ;P

A mianowicie te zagięte druciki wchodzą w otwory od spodu które są w samych rogach i przechodzi przez wycięcie które tworzy literę V

Drut wtedy tworzy literę S jeśli jest potrzeba mogę zamieścić zdjęcie.

Opublikowano
  • Autor

możesz wrzucić, przyda się :wink4:

Opublikowano
  • Autor

a jak szukałem to nie było :mysli:

albo kiepsko szukałem :decayed:

Opublikowano

A u mnie ktoś zamykał na siłe i uszkodził trybik ten wałek :wallbash: Może ktoś posiada