Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Ubywa benzyny na lpg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a moze ktos powiedziec dlaczego trzeba miec w baku okolo 1/2 baku benzyny, co to da na jakiej zasadzie to dziala ?

i co sadzicie o emulatorze benzyny czy jakos tak ?

Opublikowano

a moze ktos powiedziec dlaczego trzeba miec w baku okolo 1/2 baku benzyny, co to da na jakiej zasadzie to dziala ?

i co sadzicie o emulatorze benzyny czy jakos tak ?

Emulator typu FPE emuluje sygnał ciśnienia benzyny w samochodach zasilanych gazem LPG/CNG. Przy zasilaniu silnika gazem, z powodu braku odbioru paliwa z listwy paliwowej, ciśnienie benzyny wzrasta ponad wartość znamionową. Na skutek tego komputer benzynowy skraca czasy wtrysku (lub / i zgłasza usterkę). Aby uniknąć tego problemu należy zastosować emulator typu FPE. Jest on wymagany w szczególności w samochodach marki: Ford: Escape 3.0 V6, Explorer 2007r., F150 od 2004 r., Jaguar X-Type 2.5i V6 24v Multipoint '02 XB (OBD), Jaguar, silniki 2.5l, 3.0l, Mustang 4.0, Volvo, silnik 2.4l 5 cyl. Emulator Ciśnienia Paliwa FPE może współpracować także z innymi, niewymienionymi powyżej samochodami z czujnikiem ciśnienia paliwa na listwie paliwowej (głównie silniki grupy FORD'a).

A co do poziomu benzyny to chyba chodzi o zapewnienie dobrych warunków pracy pompie paliwa.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja też miałem problem taki to jak mi bierze benzynke to włączam na benzyne i na gaz jeszcze raz i jest dobrze ;D

Opublikowano

Witam

Regulator ciśnienia w kolektorze wtryskowym jest po to by utrzymać ciśnienie na poziomie 4barów(niezależnie od ilości odebranego paliwa przez zaworki wtryskowe).

Zużyty regulator utrzymuje niższe ciśnienie i stąd problemy z ilością wtryskiwanego paliwa przy odpalaniu.

Emulator to elektroniczne urządzenie pozwalające na jednoczesne zasilanie silnika gazem i benzynom.Długość takiej pracy jest regulowana i trwa zazwyczaj kilka sekund(jest to zależne od instalacji podającej gaz do silnika).

Pozdrawiam

Opublikowano

najprostsza metoda to odpal auto i niech chodzi na gazie, sprawdź wtedy napięcie na wtryskach. Najczęściej jest pada emulator wtrysków to popuszcza napięcie i podczas pracy wtryski czasem popuszczą bądź nieprzerwanie leci pb. Chociaż wtedy miałbyś strasznego muła z powodu zamulonego auta bo by Ci silnik zalewało

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Miałem ten sam problem w swoim ADP. Razem z gazem ciągnął benzynke i żaden gazownik nie wiedział co, jak i dlaczego.... Dodatkowo przy próbie gwałtownego przyspieszenia zalewało go i tracił moc. Poradziłem sobie z tym montując automatyczny wyłącznik pompy paliwa i jak ręką odjął. Wszystkie problemy ustąpiły! I dodatkowo nawet jak czasem przybraknie benzynki w baku to nie muszę się martwić, że pompka się spali;)

Opublikowano
Miałem ten sam problem w swoim ADP. Razem z gazem ciągnął benzynke i żaden gazownik nie wiedział co, jak i dlaczego.... Dodatkowo przy próbie gwałtownego przyspieszenia zalewało go i tracił moc. Poradziłem sobie z tym montując automatyczny wyłącznik pompy paliwa i jak ręką odjął. Wszystkie problemy ustąpiły! I dodatkowo nawet jak czasem przybraknie benzynki w baku to nie muszę się martwić, że pompka się spali;)

Tak tylko w przypadku sekwencji i braku gazu auto zgaśnie a nie jak powinno być przejdzie bez szarpnięcia.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

instalację LPG mam od około dwóch tygodni i do tej pory było wszystko ok.

Pewnego poranka wracając z nocnej zmiany przy przełączaniu auto zaczęło szarpać i zapaliła się kontrolka CHECK. Zgasiłem samochód, odpaliłem i wróciłem już bez problemu do domu. Od tej pory schodzi mi (wg wskaźników) podczas jazdy na LPG tyle PB co przed założeniem instalacji:shock3:. U gazownika byłem i twierdzi, że wszystko jest ok. Co robić? Od czego zacząć?

Opublikowano

Podepnij VAG-a i zobacz czy są jakieś błędy. Paliwa w baku jest powyżej rezerwy?? Jeśli faktycznie ubywa to albo masz gdzieś wyciek albo źle założoną instalacje.

Opublikowano

Tak, jak przeczytałem w innym wątku - odpiąłem klemę na moment i wróciło do normy.

:doh:Nie dopuszczać do rezerwy!:doh:

Opublikowano

wszystko równiez zależy od instalacji niektóre robią przetryski wtryskiwaczami benzyny do smarowania i chłodzenia wtrysków.

Opublikowano

proponuje sprawdzić regulator ciśnienia paliwa:)w moim przypadku pękła membramka i paliwo dostawało się przez wężyk z podciśnieniam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety mam ten sam problem , zauważyłem że pobiera zbyt wiele PB niż powinien miałem pół baku a zeszło około 10 l przez około 4 dni posiadam sekwencję dziś byłem u gazownikami sprawdzał wpinał kompa , od strony gazu niby wszystko ok co mi radzicie od czego zacząć ?

Opublikowano

Zacząć od podpięcia VAG-a.

Opublikowano

Podepnę po niedzieli i zobaczę co i jak , dam znać co dalej

Opublikowano

a ja wam powiem że autko w tym czasie co jedzie chwile na benzynie swoje musi wciągnąć niestety nie ma nic za darmo mi też szybko ubywało w zimę teraz jest w miarę ok nie aż tak dużo na początku też kombinowałem co to może być jeździłem tu i tam aż w końcu wyszło że wszystko jest ok mam nadzieje że u ciebie wszystko się szybko wyjaśni ja się z tym pogodziłem hehe :naughty: po za tym ful benzyny mam zawsze dolewam za 50 zł i wszystko jest ok nie drażni mnie żyd na fisie :naughty:

Opublikowano

VAG-a. nie maiłem możliwości jeszcze wpiąć może jutro , @Mati_23 zgadza się swoje musi wypić by temperatura skoczyła , bak wachy mam do połowy więc ok "pompy szkoda" ale początkowo jak obserwowałem wskaźnik paliwa to widziałem normalnie ja schodzi w oczach teraz obserwując niby wszystko ok , coś tam ubywa ale tak jak powinno powoli , sam już nie wiem może przy tanku wachy pływak podskoczył i wskazywał więcej paliwa a później szybko wrócił do swojej pozycji taka moja teoria:wink: . Ps. Jutro jadę do Gazmena niech załączy w moim Stagu "ciepły start" gdyż często gaszę odpalam miasto .

Opublikowano

Sprawdź przy ilu obrotach przeskakuje z gazu na benzyne może to jest twój problem, możesz nawet tego nie wiedzieć

Opublikowano
Sprawdź przy ilu obrotach przeskakuje z gazu na benzyne może to jest twój problem, możesz nawet tego nie wiedzieć

Przełącza na gaz po osiągnięciu 37 stopni Celsjusza mam sekwencje , ale dzięki za podpowiedź :wink: .

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Może odświeżę temat.Czy możecie napisać ile tankujecie benzyny i na ile starczy km jeżdżąc na gazie(na przykład latem). Ustalimy jakąś norme