Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 1.8] - wysokie spalanie .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[/i]Wiam waszystkich

jestem nowym posiadaczem pieknej A4 o jej zaletach chyba nie musze nikomu pisac martwi mnie jednak ilosc paliwa ktora moja pieknosc pochlania a mianowicie mam A4 1.8 benz bez rzadnych poprawek itp i na trasie jak pokonuje codzien do pracy i z powrtem tj ok 25 km w cyklu pozamiejskim spala 12l i cos mi tu wlasnie nie pasuje

nie jestem znawca nawet sie nie interesuje motoryzacja ale dbam o to co mam tak wiec jesli ktos jest "bieglejszy" w temacie wie jak i gdzie sprawczic? byc moze cos ustawic? poprawic a byc moze wszystko jest ok - chociaz nie wydaje mi sie- prosze o odp

Pozdrawiam wszystkich witaj i zapraszam do zapoznania sie z regulaminem

P.S zmienilem temat bo nie wiadomo o co chodzi .... spanky ....

P.S.1 A ja dodam żeby uzupełnił profil - lukaszr

Opublikowano
w cyklu pozamiejskim spala 12l

Wnioskuję, że to spalanie w trasach, więc powiem ci, że jest za duże (chyba, że pocinasz ze średnią prędkością 180km/h). Mi pali w trasie 7-9l. Jedź na do diagnosty i podepnij VAG'a, przeczyść przepływomierz, wymień filtr powietrza jeśli dawno tego nie robiłeś.

Opublikowano

A średnio ile Ci pali. Bo ja z reguły pokonuje bardzo krótkie odcinki po 10-12 km i spala mi ok.10 ale sądze że to jest w miarę normalne.

[uzupełnij profil]

Opublikowano
A średnio ile Ci pali. Bo ja z reguły pokonuje bardzo krótkie odcinki po 10-12 km i spala mi ok.10 ale sądze że to jest w miarę normalne.

Na takich trasach (dzieciaka woze do babci) tez pali mi srednio ok. 10l, wiejskie drogi, predkosc srednia pewnie cos z 70kmph.

zdravim

A.

Opublikowano

Spalanie za wysokie. Podepnij VAGa ale zanim to jeszcze posprawdzaj czy nie ma anomali np. w postaci niewłaściwej temperatury czy też duszącego smrodku z rury etc.

Opublikowano

sonda lambda do sprawdzenia

Opublikowano

albo katalizator zapchany, tak jak kolega wyżej zasugerował - sprawdzić przez węch.

Opublikowano

spalanie faktycznie wysokie. Moje OOOO spala w mieście przy spokojnej jeździe 10,1-10,6 ,a w trasie wyszedł 8,6 LPG. Spalaniea benzyny nie znam ale powinno być mniejsze

Opublikowano

moja w trasie pali około 9 l. benzyny. W mieście jest dużo wyżej, około 12-13.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

serwus :)

kurcze, a mi sie wydaje, że spalam coś koło 20 l. :(.

Jezdze na razie po mieście, troche w korkach i powoli jezdze (skrzynia automat, brak klimy), ale to spalanie jest masakryczne. MAm benzynke 1,8 l i gaz. :(.

Nie wiem z kim o tym pogadać, nie znam warsztatów, - jestem z wrocka - może coś/kogoś

polecicie ? :)

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

[uzupełnij profil]

Opublikowano

Moja pali 8/100, trasa do Zakopanego ok.800 kilometrów, klima non stop działała, auta nie oszczędzałem.

[uzupełnij profil]

Opublikowano

kurcze, a mi sie wydaje, że spalam coś koło 20 l. :(.

Jezdze na razie po mieście, troche w korkach i powoli jezdze (skrzynia automat, brak klimy), ale to spalanie jest masakryczne. MAm benzynke 1,8 l i gaz. :(.

Nie wiem z kim o tym pogadać, nie znam warsztatów, - jestem z wrocka - może coś/kogoś

polecicie ? :)

Chętnie pomogę. Masz pytania to napisz na gg albo PW. Podam ci namiary na sprawdzone dwa warsztaty, w których na bank zrobią ci porządek z tym spalaniem.

Opublikowano

ooo, kaziu :) , dobry człowieku , super.

Odezwe sie wieczirkiem na PM, lub na GG. Już sie ciesze :)

• 1 rok później...
Opublikowano

mam ten sam silnik i przy cyklu mieszanym spala mi 7l czyli miasto nie szybciej niz 100 km/h a autostrada nie wiecej niz 130 km/h ( czasami jak ktos wyskoczyl to do 160 km/h ) a tak pozatym lajtowa jazda i oczywiscie kolka 15/185/60

a przy takim samym trybie jazdy tylko ze teraz mam z przodu 17/225/45 a tyl 17/245/45 spala mi 8l na 100 km wiec napewno moge ci powiedziec ze cos masz nie tak i tak jak mowi koledzy najpierw VAG :afro:

P.S

12l to mi spali jak ostatnio jechalem z Kezor-em na spocik :evil: :evil: :evil:

Opublikowano

jak jeszcze raz ktoś tu napisze: "moje autko spala tyle i tyle" i nic więcej nie wniesie do tematu to posypia się ostrzeżenia. w ten sposób koledze nie pomagamy.

Opublikowano

posprawdzaj czy nie ma anomali np. w postaci niewłaściwej temperatury czy też duszącego smrodku z rury etc.

witam,

ja mam taki smrodek z rury, co to może być? katalizator? spalanie mi się zwiększyło ale to pewnie przez nie do grzany silnik (termostat z tego co wyczytałem na forum)

Opublikowano

posprawdzaj czy nie ma anomali np. w postaci niewłaściwej temperatury czy też duszącego smrodku z rury etc.

witam,

ja mam taki smrodek z rury, co to może być? katalizator? spalanie mi się zwiększyło ale to pewnie przez nie do grzany silnik (termostat z tego co wyczytałem na forum)

Jeśli chodzi o ten dziwny smród z rury to tez coś wiem na ten temat,właśnie u mnie tak jest ze śmierdzi jakoś dziwnie.W innych autach czuć normalnie zapach spalin, a u mnie normalnie jakoś dziwnie śmierdzi.

Pozatym jak odpale rano to oczywiście lekko kopci na ssaniu przez pare sekund a po chwili leci dość gęsta jakby para :blink: ale po pewnym czasie znika i jest juz ok. Mnie to niedrazni ale chciałbym sie dowiedzieć czy to normalne??

Sorki za ot. :)

Opublikowano

witam,

Jeśli chodzi o ten dziwny smród z rury to tez coś wiem na ten temat,właśnie u mnie tak jest ze śmierdzi jakoś dziwnie.W innych autach czuć normalnie zapach spalin, a u mnie normalnie jakoś dziwnie śmierdzi.

Pozatym jak odpale rano to oczywiście lekko kopci na ssaniu przez pare sekund a po chwili leci dość gęsta jakby para :blink: ale po pewnym czasie znika i jest juz ok. Mnie to niedrazni ale chciałbym sie dowiedzieć czy to normalne??

no właśnie u mnie też leci para i ten smród, jak auto sie rozgrzeje to pary niema, ale smrodek zostaje

Opublikowano

witam,

Jeśli ten smrodek jest duszący to m.in. : padła sonda lub już nie domaga, padł czujnik temp. i auto chodzi na "zimnej" mieszance[br]Dopisany: 13 Listopad 2007, 08:32 _________________________________________________

no właśnie u mnie też leci para

A to jest normalny w świecie objaw - fakt nie zbyt dobry bo para skrapla się w tłumiku także a że tam jest kwaśne środowisko to wyrzera wydechy ;)

Opublikowano

Ok. dziękuje za odpowiedż, w poniedziałek umówiłem sie na pełną diagnostykę w ASO Audi (179zł, ale może to jakoś przełknę), byłem u dwóch mechaników którzy nie podłączając pod VAGA chcieli od razu wymieniać pół silnika, normalnie geniusze. pozdrawiam