Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJL] Brak mocy;((

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam audi a4 b5 1.8t [ajl]

Witam pisze do was z problemem który mam gdzieś od miesiąca;(

A mianowicie posiadam brak mocy i objawia się on w taki sposób jak by w ogóle by nie było turbiny w tym silniku chodzi płynnie ale nie ma takiej mocy jaką powinien mieć chodzi jak zwykły 1.8 20v 125km. Gdzieś przez okres od 3dni do 7dni.

A później się jak by odmula lub odwiesza coś i i moc powraca jak by ręką odjął ale te pocieszenie trwa tak samo do tygodnia i powraca pierwsza objawa .

I dlatego pisze do was co to może być??

Czyżby mam turbo do wymiany??

Samochód jeździ na PB98

Pozdrawiam.

Opublikowano

do sprawdzenie na wstępie dolot i okoliczne zawory (dv,n75). Poproś kogoś o zrobienie logów dynamicznych i czytanie błędów. Po tym na pewno ktoś dojdzie do usterki [br]Dopisany: 06 Grudzień 2011, 09:21_________________________________________________chwila chwila albo pomyliłeś roczniki albo nie masz AJL Tylko AEB :wink4:

Opublikowano

to zacznij szukanie od elektroniki. Była ruszana czy została z AEB ?[br]Dopisany: 06 Grudzień 2011, 09:31_________________________________________________zacznij sprawdzanie od tego czy masz przepustnicę na lince czy elektroniczną

Opublikowano

przepływka albo TPS w przepustnicy

Opublikowano

do sprawdzenia wężyki, szczelność, DV i WG

sprawdz też cięgno od aktuatora

co na VAG-u ?[br]Dopisany: 06 Grudzień 2011, 20:38_________________________________________________

zacznij sprawdzanie od tego czy masz przepustnicę na lince czy elektroniczną

AJL tak samo jak AEB lub ARK mają przepustnice na lince

Opublikowano

DEV przepustnica w AJL nie jest przypadkiem odwrócona o 180stopni jako odnośnik podaję AEB ? to mnie mogło zmylić ... znaczy się nastawnikiem w kierunku chłodnicy ?

Opublikowano

roznica pomiedzy AEB i AJL-em polega tylko na tym ze inny jest napinacz rozrzadu, wieksze doladowanie i inny stopien sprezania, cala reszta jest taka sama

Opublikowano

ja tak miałem (brak mocy) od kupna,zajrzałem pod gumkę wtyczki idącą do N-75 a tam ZONK kabel urwany ktoś tam już kombinował lutował ale i tak puściło,zarobiłem końcówki na nowo i śmiga do dziś bez problemu :naughty: to taka uwaga ode mnie [br]Dopisany: 07 Grudzień 2011, 20:42_________________________________________________ale najpierw bym jak Tomek pisze podpiął Vag-a

Opublikowano

Dzisiaj zrobiłem skan vagiem i wyskoczyły mi 2 błędy w silniku:

Polski vag 4.9 :

561 Dopasowanie(ustalenie)składu mieszanki

przekroczona wartość adaptacji - mnożenie

16505 Czujnik położenia przepustnicy zakres/możliwości

brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY

vag com :

00561 - Mixture Adaptation

12-00 - Adaptation Limit (Mul) Exceeded

16505 - Shareware Version. To Decode all DTCs

P0121 - 35-10 - Please Register/Activate - Intermittent

Jak usunąłem błędy przejechałem się moc wróciła ale tylko na chwile po ponownym skanowaniu znowu wyskoczył błąd 16505

I teraz pytanie co jest zależne za ten błąd??

Opublikowano

jest tak jak napisal Kolega Baraka

zdechl TPS, przepustnica do wymiany

Opublikowano

a co to jest ten TPS?

i dzisiaj zobaczyłem ze dochodząca do niej wtyczka i tam jest taka gumka i ona jest pęknięta i tam jest kilka kabli i je obciera rurka, która idzie od płynu chłodzącego i może ona spowodowała jakieś przerwanie któregoś z kabla i dlatego mam ten błąd??

Opublikowano

TPS to czujnik polozenia przepustnicy

dla pewnosci sprawdz kable

Opublikowano

TPS to czujnik polozenia przepustnicy

dla pewnosci sprawdz kable

Idzie to wymienić czy trzeba całą przepustnicę ( a to k**wa ruletka :wallbash: ) ?

Opublikowano

niestety, trzeba wymienic cała przepustnice ;( ;( ;( ;(

co prawda jest w pewnym stopniu rozbieralna

ale nie znam nikogo kto by to naprawiał :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

niestety trzeba całość...

Opublikowano

niestety, trzeba wymienic cała przepustnice ;( ;( ;( ;(

co prawda jest w pewnym stopniu rozbieralna

ale nie znam nikogo kto by to naprawiał :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:

No to po wuju bo mogę kupić przepustnicę używaną w 10000 x gorszym stanie niż moja :thumbdown: :thumbdown:

Opublikowano

niestety

Opublikowano

Do hujdnaji i innych peżotów jest .. :wallbash: