Opublikowano 6 Maja 20197 l Autor 16 godzin temu, miesku napisał: Da sie aktywowac poziom naladowania aku w a4 b8 bez mmi?(tylko radio) 1 post [56 - Radio ] [Adaptacja -10] -> canal 39 -> dodajemy +16 do istniejacej wartości
Opublikowano 6 Maja 20197 l Dziekuje slicznie, Jeszcze nie dysponuje kablem vaga ale mam to co widac ba fotce, na niby adaptacje aczkolwiem w vagu bylo to przejrzystsze. Da rade to zrobic narzedziem ktore mam? Chcialbym to zrobic gdyz czasem mam komunikat - battery weak.
Opublikowano 29 Października 20196 l Doczytałem iż zmieniając akumulator na taki sam jaki był wcześniej nie trzeba kodować. A co w przypadku gdy mam oem aku 105Ah i 580A AGM i zmienię na aku o takiej samej pojemności 105Ah, ale prąd rozruchowy będzie większy? Czy obejdzie się bez kodowania ? Obecnie wszędzie w sprzedaży dostępne i sugerowane są z większym prądem rozruchu , nawet na stronie varta dedykowany do mojego auta podaje od 800do950A. ps. Z poniższej wypowiedzi wnioskuje iż to kodowanie jest tylko po to aby system wiedział że jest nowe aku i pokazywał w parametrach MMI (które nominalnie sa ukryte w menu) ? A nie że ma to wpływ na dopasowanie napięcia, alternatora i innych parametrów... W dniu 24.03.2016 o 15:15, wrclaguna napisał: Zawsze musimy kodowac po to aby sterownik wiedział ze jest nowa bateria Jesli nie mamy kodu BEM wystarczy zmienic jakąkolowiek cyferke w starym kodowaniu i zapisać Edytowane 29 Października 20196 l przez MRX898
Opublikowano 14 Listopada 20196 l W dniu 29.10.2019 o 17:46, MRX898 napisał: ps. Z poniższej wypowiedzi wnioskuje iż to kodowanie jest tylko po to aby system wiedział że jest nowe aku i pokazywał w parametrach MMI (które nominalnie sa ukryte w menu) ? A nie że ma to wpływ na dopasowanie napięcia, alternatora i innych parametrów... Źle wnioskujesz Zmiana numeru seryjnego akumulatora ( jeśli wymieniasz na takiego o identycznych parametrach) zmienia również jego ładowanie oraz wskazania ogólnej kondycji. Na moim przykładzie po zmianie aku ładował 14,8V i 1,8A, gdy go przekodowałem ładowanie spadło do 13,3V i 0,1A
Opublikowano 16 Listopada 20196 l Witam. Przed chwilą wymieniłem akumulator na nowy taki sam varty 110ah. Zakodowałem zmieniając jedną cyfre w nr seryjnym i teraz po odpaleniu na postoju mam ładowanie w blokach pomiarowych 12.4v. Czy nie jest za niskie? Napięcie wzrasta np po włączeniu świateł do ponad 13v ale to i tak daleko do 14,4v a takie chyba powinno być?
Opublikowano 15 Grudnia 20196 l Witam. Kodowanie akumulatora dotyczy pojemności akumulatora czy prądy rozruchowego? Jak założe akumulator o tej samej pojemności a o wyższym pradzie rozruchowym to czy coś sie stanie? Oczywiście zakoduje go kodem do danej pojemności.
Opublikowano 15 Grudnia 20196 l 4 godziny temu, kkt napisał: Witam. Kodowanie akumulatora dotyczy pojemności akumulatora czy prądy rozruchowego? Jak założe akumulator o tej samej pojemności a o wyższym pradzie rozruchowym to czy coś sie stanie? Oczywiście zakoduje go kodem do danej pojemności. Załóż aku o zalecanej pojemności (rozruch może być ~większy)i zakoduj zmieniając np ostatnią cyfrę/literę. Z akumulatorami, a tak naprawdę z ładowaniem wiąże się jeszcze jeden problem - należy wykonać pomiar miernikiem napięcia na odpalonym aucie: czy nie ma różnicy napięcie przy pomiarze na akumulatorze (skrzynka z przodu) i alternatorze.
Opublikowano 15 Grudnia 20196 l 26 minut temu, mareqww napisał: Załóż aku o zalecanej pojemności (rozruch może być ~większy)i zakoduj zmieniając np ostatnią cyfrę/literę. Witam. Ja mam zalożony i zakodowany akumulator 110Ah, 850A i jeżeli wymienie na taki sam to nie mogę go zakodować tym samym kodem tylko muszę zmienić w kodzie ostatnią cyfrę/literę? Mam jeszcze oryginalny akumulator Molla i teraz czesto w mmi pokazuje mi 20%, 40% naładowania. Ładowałem go kilka razy i po jakimś czasie z nowu spada do np 20%. Odłączyłem wtyczkę od sterownika na klemie minusowej i zdjąłem klemę minusową i plusową i na mmi poziom na ładowania wskoczył na 100%. Edytowane 15 Grudnia 20196 l przez kkt
Opublikowano 15 Grudnia 20196 l Tak - zmień np ostatnią cyfrę (a jeśli na końcu jest litera to literę) - w ten sposób "wprowadzasz" nowy akumulator, który będzie zakodowany w systemie (data wymiany każdej zakodowanej baterii jest do odczytu)
Opublikowano 15 Grudnia 20196 l Ja zmieniając aku miałem: 8K0915105E MLA 1907077U7A (95Ah 760A) Wstawiłem nowy Banner (95Ah 780A) zmieniłem kodowanie na 8K0915105E MLA 1907077U7B Nowe aku nie mają kodu BEM więc zmieniłem tylko ostatnią literę - pozostawiłem niby aku Moll
Opublikowano 16 Grudnia 20196 l 23 godziny temu, mareqww napisał: Tak - zmień np ostatnią cyfrę (a jeśli na końcu jest litera to literę) - w ten sposób "wprowadzasz" nowy akumulator, który będzie zakodowany w systemie (data wymiany każdej zakodowanej baterii jest do odczytu) Witam. Jak można odczytać datę zakodowanego akumulatora?
Opublikowano 16 Grudnia 20196 l VCDS - funkcje dodatkowe (cała historia akumulatora, spadki napięcia itp)
Opublikowano 13 Lipca 20206 l W dniu 3.06.2020 o 18:41, leonsiem napisał: Można włączyć tą funkcję w MMI 3G HIGH ?? Podbija pytanie