Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Aktywacja wskazania naładowania akumulatora Wymiana Demontaz Kodowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
16 godzin temu, miesku napisał:

Da sie aktywowac poziom naladowania aku w a4 b8 bez mmi?(tylko radio)

1 post  :hi:

[56 - Radio ]
[Adaptacja -10] -> canal 39 -> dodajemy +16 do istniejacej wartości

Opublikowano

Dziekuje slicznie,

Jeszcze nie dysponuje kablem vaga ale mam to co widac ba fotce, na niby adaptacje aczkolwiem w vagu bylo to przejrzystsze.

Da rade to zrobic narzedziem ktore mam?

Chcialbym to zrobic gdyz czasem mam komunikat - battery weak.

20190506_120839.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Doczytałem iż zmieniając akumulator na taki sam jaki był wcześniej nie trzeba kodować.
A co w przypadku gdy mam oem aku 105Ah i 580A AGM i zmienię na aku o takiej samej pojemności 105Ah, ale prąd rozruchowy będzie większy?

Czy obejdzie się bez kodowania ?

Obecnie wszędzie w sprzedaży dostępne i sugerowane są z większym prądem rozruchu , nawet na stronie varta dedykowany do mojego auta podaje od 800do950A.

ps. Z poniższej wypowiedzi wnioskuje iż to kodowanie jest tylko po to aby system wiedział że jest nowe aku i pokazywał w parametrach MMI  (które nominalnie sa ukryte w menu) ?
A nie że ma to wpływ na dopasowanie napięcia, alternatora i innych parametrów...

W dniu 24.03.2016 o 15:15, wrclaguna napisał:

Zawsze musimy kodowac po to aby sterownik wiedział ze jest nowa bateria
Jesli nie mamy kodu BEM wystarczy zmienic jakąkolowiek cyferke w starym kodowaniu i zapisać :hi:

Edytowane przez MRX898

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 29.10.2019 o 17:46, MRX898 napisał:

ps. Z poniższej wypowiedzi wnioskuje iż to kodowanie jest tylko po to aby system wiedział że jest nowe aku i pokazywał w parametrach MMI  (które nominalnie sa ukryte w menu) ?
A nie że ma to wpływ na dopasowanie napięcia, alternatora i innych parametrów...

Źle wnioskujesz :wink:  Zmiana numeru seryjnego akumulatora ( jeśli wymieniasz na takiego o identycznych parametrach) zmienia również jego ładowanie oraz wskazania ogólnej kondycji. Na moim przykładzie po zmianie aku ładował 14,8V i 1,8A, gdy go przekodowałem ładowanie spadło do 13,3V i 0,1A 

Opublikowano

Witam. Przed chwilą wymieniłem akumulator na nowy taki sam varty 110ah. Zakodowałem zmieniając jedną cyfre w nr seryjnym i teraz po odpaleniu na postoju mam ładowanie w blokach pomiarowych 12.4v. Czy nie jest za niskie? Napięcie wzrasta np po włączeniu świateł do ponad 13v ale to i tak daleko do 14,4v a takie chyba powinno być?

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam. Kodowanie akumulatora dotyczy pojemności akumulatora czy prądy rozruchowego? Jak założe akumulator o tej samej pojemności a o wyższym pradzie rozruchowym to czy coś sie stanie? Oczywiście zakoduje go kodem do danej pojemności.

Opublikowano

4 godziny temu, kkt napisał:

Witam. Kodowanie akumulatora dotyczy pojemności akumulatora czy prądy rozruchowego? Jak założe akumulator o tej samej pojemności a o wyższym pradzie rozruchowym to czy coś sie stanie? Oczywiście zakoduje go kodem do danej pojemności.

Załóż aku o zalecanej pojemności (rozruch może być ~większy)i zakoduj zmieniając np ostatnią cyfrę/literę.

Z akumulatorami, a tak naprawdę z ładowaniem wiąże się jeszcze jeden problem - należy wykonać pomiar miernikiem napięcia na odpalonym aucie: czy nie ma różnicy napięcie przy pomiarze na akumulatorze (skrzynka z przodu) i alternatorze.

Opublikowano
26 minut temu, mareqww napisał:

Załóż aku o zalecanej pojemności (rozruch może być ~większy)i zakoduj zmieniając np ostatnią cyfrę/literę.

Witam. Ja mam zalożony i zakodowany akumulator 110Ah, 850A i jeżeli wymienie na taki sam to nie mogę go zakodować tym samym kodem tylko muszę zmienić w kodzie ostatnią cyfrę/literę? Mam jeszcze oryginalny akumulator Molla i teraz czesto w mmi pokazuje mi 20%, 40% naładowania. Ładowałem go kilka razy i po jakimś czasie z nowu spada do np 20%. Odłączyłem wtyczkę od sterownika na klemie minusowej i zdjąłem klemę minusową i plusową i na mmi poziom na ładowania wskoczył na 100%.

Edytowane przez kkt

Opublikowano

Tak - zmień np ostatnią cyfrę (a jeśli na końcu jest litera to literę) - w ten sposób "wprowadzasz" nowy akumulator, który będzie zakodowany w systemie (data wymiany każdej zakodowanej baterii jest do odczytu)

Opublikowano

Ja zmieniając aku miałem: 8K0915105E  MLA 1907077U7A (95Ah 760A)

Wstawiłem nowy Banner (95Ah 780A) zmieniłem kodowanie na 8K0915105E  MLA 1907077U7B

Nowe aku nie mają kodu BEM więc zmieniłem tylko ostatnią literę - pozostawiłem niby aku Moll

Opublikowano

Zastanawiam sie czy nie zmniejszyć pojemności na 95Ah.

Opublikowano
23 godziny temu, mareqww napisał:

Tak - zmień np ostatnią cyfrę (a jeśli na końcu jest litera to literę) - w ten sposób "wprowadzasz" nowy akumulator, który będzie zakodowany w systemie (data wymiany każdej zakodowanej baterii jest do odczytu)

Witam. Jak można odczytać datę zakodowanego akumulatora? 

Opublikowano

VCDS - funkcje dodatkowe (cała historia akumulatora, spadki napięcia itp)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Można włączyć tą funkcję w MMI 3G HIGH ??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 3.06.2020 o 18:41, leonsiem napisał:

Można włączyć tą funkcję w MMI 3G HIGH ??

Podbija pytanie