Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] Golf III afn na mocnej hybrydowej pompie 10/11 i lightowe 185@377

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wynik niedawnego pomiaru mojego afna z przerobioną pompą wtryskową z 10tki na 11tkę.

W pompie została wymieniona sekcja z dti,fala z pompy od ahh,oraz przerowadzone zostało jeszcze kilka innych modyfikacji.

Mogę powiedzieć,że pompa ta ma wydajność większą od pomp z ahh,sprawdzone pod kątem wydatków.

Wynik pomiaru

wykresik_185_377.jpg

Wynik po korekcji to 185@377

Modyfikacje:

turbo awx/arl 1.6 bara

przerobiona pompa wtryskowa

customowy dolot powietrza do turbiny

wtryskiwacze 230 FB

Dawki 46mg,napięcie przy 4krpm 4.5v,nastawnik 6mg

Reszta seria,czyli:

sprzęgło z kołem dwumasowym

smic

wydech,bez kata

Dodam tylko,że temperatura podczas pomiaru przekraczała 60 stopni.

Dawki z racji seryjnego,malutkiego smica cięte już od 4krpm.

Niuton ograniczony i wypłaszczony tylko dlatego,że siedzi jeszcze dwumas.

Opublikowano

nie ma to jak podlane paliwem.Piekne cyferki.Ile Cie wyszla ta modernizacja pompy?

Opublikowano

No właśnie ile ta modyfikacja pompy... mam 10 która leży i można coś z niej zrobić :gwizdanie: :gwizdanie:

Opublikowano

osobiście robiłeś modernizację pompy, czy masz jakiegoś speca który się tego podjął?

również ciekawią mnie koszty :cool1:

Opublikowano
  • Autor

nie ma to jak podlane paliwem.

Podlane?

Kolego 46mg to lajcikowe dawki,jak na taką moc.

Przed pomiarem liczyliśmy na max 180 z bardzo dobrym wiatrem.

Gdyby w dolocie nie było prawie 70 stopni i gdyby podlać do 4240,to byłoby 190 z korekcją.

Obecnie dawki cięte już przy 4000 rpm,co widać.

Koszty stosunkowo nieduże,w porównaniu z cenami pomp z ahh.

Tyle tylko,że ja wsadziłem między innymi falę de 143 z pompy 107j,koszt nowej to 550 zeta.

Mnie udało się kupić używkę za 250 w idealnym stanie.

Głowica roździelacza oraz inne elementy z reni 1.9 dti.

Taką pompę można już kupić za 150 zeta,a można i za 700.

Pompę składałem sam,jedynie pompiarz podniósł mi w niej ciśnienie,bo nie chciało mi się z tym bawić.Sprawdził pod kątem wydajności,wyprzedzenia kąta i tak,jak pisałem,wydajnościowo wyszła lepiej jak kultowa pompa 107j.

W moim przypadku koszt modernizacji takiej pompy to 600 zeta,łącznie ze sprawdzeniem i zwiększeniem ciśnienia.

Tyle tylko,że za falę z pompy od ahh dałem 250,a nie 550.

Na innej fali,nawet takiej z afn,czy asv,ahf,agr,alh w manualu,czyli fali de 110 już takich przyrostów nie będzie.

Dla przykładu fotka fali de 110 i de 143 z ahh.

Różnice widać gołym okiem.

fala_afn_ahh.jpg

Dlaczego akurat fala z ahh,cóż,ta pompa ma jedynie zaje...stą falę,tłokoroździelacz już niekoniecznie.

Jest wysoka,bardzo nawet,i co najważniejsze,nie ma najmniejszego problemu z wrzuceniem w soft mapy kąta wtrysku z ahh,bo są ogólnie dostępne.

Modzenie pompy na innych,też wysokich falach wiąże się niestety z brakiem odpowiedniego wysterowania kąta wtrysku.

Większość wysokich fal 7.8mm-7.9mm pochodzi z silników które miały mechaniczne pompy i zupełnie inne początki tłoczenia.

A to całkowicie takie fale dyskwalifikuje.

Dla porównania fala z ahh,de 143 ma 8mm,taka de 110 7.75mm.

Opublikowano

czemu nie ma danych o temp itd?

Opublikowano

Graty jak u mnie, tylko wtryski wieksze, czasem żałuje ze nie zmieniłem na 230tki :gwizdanie: ta hybrydka AWX to chyba juz wiecej nie dmuchnie, max doładowanie 1,7bara co moze zrobić według turbopama wydajnosc do 190km

Opublikowano
  • Autor

czemu nie ma danych o temp itd?

Bo ta hamownia nie posiada funkcji wyliczania wartości mocy i momentu wg.normy din 70020.

Ale dla nas na szczęście,to nie problem,bo dysponujemy ori wzorem mahy na wyliczenia współczynnika korekcji.

Jeżeli Cię to ucieszy,to temperatura +2 stopnie,ciśnienie 979.6 hpa.

Dane z vaga na godzinę 16.15 z 20.12 2011.

Na wykresie jest [email protected],natomiast już po korekcji 185.4@377.

Wyniki z tej hamowni były już niejednokrotnie porównywane z innymi hamowniami i można z całą pewnością stwierdzić,że jest ona ok.

Zresztą chłopaki z Ostrowca Świętokrzyskiego mogą to potwierdzić.

Co do wydajności takiej turbiny,to jest ona identyczna,jak turbiny z arla,dmuchają nimi max 1.65 bara.

Opublikowano

Co do wydajności takiej turbiny,to jest ona identyczna,jak turbiny z arla,dmuchają nimi max 1.65 bara.

Wiem użytkuje takową od 2009r, niedawno sprawdzana zero luzów, wiec jak na hybrydke to dobrze :good:

Przewidujesz jeszcze jakies zmiany czy to wynik ostateczny :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Muszę wreszcie wsadzić fmic,mam taki przerobiony z coolera od reni premium,poprawić wydech,zmienić sprzęgło,wydłużyć skrzynię ... .

Zobaczymy,czy na tym poprzestanę.

Docelowo styknie 190/390,a tyle można zrobić na fmicu nie zwiększając nawet specjalnie dawek.

Ile dmucha Twoja?Bo widzę,że masz ładny niuton przy 1800 rpm.

Opublikowano

Tak z ciekawości, jaki masz przelot?

U mnie 320k km ori, czasem się zastanawiam czy modzić dalej bo mam 170KM&355Nm na gratach

11, .216, turbo awx. Dawka nastawnika 9mg :kwasny:

[br]Dopisany: 26 Grudzień 2011, 18:00_________________________________________________Jak podleję paliwem to zasuwa jak głupi, dlatego wiem że jest jeszcze zapas mocy.

Opublikowano

Muszę wreszcie wsadzić fmic,mam taki przerobiony z coolera od reni premium,poprawić wydech,zmienić sprzęgło,wydłużyć skrzynię ... .

Zobaczymy,czy na tym poprzestanę.

Docelowo styknie 190/390,a tyle można zrobić na fmicu nie zwiększając nawet specjalnie dawek.

Ile dmucha Twoja?Bo widzę,że masz ładny niuton przy 1800 rpm.

moja 1,55 ograniczona map sensorem seryjnym :disgust: u mnie jest moc 165&355 płaskie

Opublikowano
  • Autor

Przebieg niecałe 250kkm.

165-170 dla 11/216 to lajcik,spokojnie można 10-15 koni dodać.

Opublikowano

Sagon jest moc :) na wiosne wrzuce chyba brd i zrobie wkoncu fmic i podjade na hamownie zobaczyc ile wypluje ;) narazie tez nie jest zle, ale batorego mam okrutnego ;)

Opublikowano

Ja się zastanawiam nad .230. Batory będzie ale mi to nie przeszkadza :tongue4:

Opublikowano

armi w Twoim przypadku lepiej byloby chyba turbo wrzucic lepsze i podlac dobrze,bo zapewne masz potencjal paliwowy jeszcze. tak jak u mnie, wale ostro paliwem,dmucham 1,5 bara i batory i tak zostaje. jakbym dmuchnal 1,7 to byloby si,a tak jest kicha troche.

a wiem ze taka pompa ma potencjal,bo jak zamontowalem ja a nie mialem poprawionego programu tylko taki jak na 10mm i 216 to jechalo to okrutnie,ale dym okrutny, problem z szarpaniem silnika,obrotami itd,ale moc byla:)

a najelpiej to brd i 230. [br]Dopisany: 27 Grudzień 2011, 10:09_________________________________________________no i zostaje jeszcze przy batorym problem brudzacego sie turbo. poltora miesiaca i do czyszczenia.

Opublikowano
  • Autor

narazie tez nie jest zle, ale batorego mam okrutnego ;)

To świadczy tylko o zdrowym układzie paliwowym.

Ty też chyba masz modzoną pompę,o ile dobrze pamiętam :good:.

Ja się zastanawiam nad .230. Batory będzie ale mi to nie przeszkadza :tongue4:

Przerób turbinę na taką hybrydę i nie będziesz miał batorego.

Koszt około 500-600 zeta u Bogdana z Mielca,godny polecenia.

Opublikowano

Jak na tdi na pompie to ładny wynik, zrób sobie jak najszybciej cooler bo na dworze coraz cieplej :naughty: Swoją drogą widzę ten wykres na każdym możliwym forum, specjalnie się logujesz żeby się pochwalić.. :evil:

Opublikowano

Jak się widzi takie cyferki to znów przychodzi wena na rezanie :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Swoją drogą widzę ten wykres na każdym możliwym forum, specjalnie się logujesz żeby się pochwalić.. :evil:

Nie tyle,żeby się pochwalić,a pokazać co niektórym,że pompa 107j,to nie jedyna,słuszna i warta kupę kasy 11tka.

Można zbudować coś lepszego i tańszego.

Bo sam wynik jak na 11/230 na 1wszy rzut oka oszałamiający nie jest.