drdala 0 Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Witam Czy ktoś wie w jaki sposób rozebrać pompowtryskiwacz żeby nic nie uszkodzić? Ja podczas próby rozebrania pompowtryskiwaczy ułamałem dwa bolce czy szpilki nie wiem jak to nazwać złamały się w tym miejscu: na zdjęciu widać tylko jeden z nich bo drugi (czarny zaostrzony) jest wyjmowany i nie mam go aktualnie przy sobie. Wiem że większość z was powie nie bierz się za to oddaj fachowcowi ale ja nie czekam na taką odpowiedź. Czekam na odpowiedź kogoś komu udało się to zrobić albo chociaż wie jak to zrobić. Mam do dyspozycji myjkę ultradźwiękową którą chce je przeczyścić. Ten pompowtryskiwacz który pokazałem na zdjęciu udało mi się przeczyścić na tyle że na początku żadną z 5 dziurek nie leciała ropa podczas gdy streczem zastawiłem zawinąłem wszystkie dziurki którymi pompwtryskiwacz bierze rope i dmuchałem w niego a teraz już z 5 dziurek ładnie psika spirytus(jak na razie a później będzie lecieć ropa) Z góry dziękuje za odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbojna 3 Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Ciekawy temat, mam nadzieje ze sie rozwienie, mocna masz ta myjke? Pytanie czy jak caly bez rozbierania wrzuciles w ta myjke nic nie dalo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
drdala 0 Posted January 5, 2012 Author Share Posted January 5, 2012 Niestety cały się nie zmieścił ale można przecież raz jedną stronę a raz drugą. Jak mówię jakieś tam postępy były 5 dziurek się przepchało:) myślę że ta operacja plus wymiana oringów i w wielu przypadkach wymiana pompowtrysków na nowe nie była by konieczna:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbojna 3 Posted January 5, 2012 Share Posted January 5, 2012 Moze to cos pomoze, nie pamietam skad to mam: Link to comment Share on other sites More sharing options...
enjoypoznan 0 Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Ja też niebawem wezmę się za rozkręcenie starej pompki. Jeżeli mi się uda to zapodam foty. Ciekawi mnie to jak przebiega "profesjonalna" regeneracja w warsztacie który się tym zajmuje? Chodzi mi o czynności jak i o wymienione części. Po zdjęciu które wrzucił kolega zbojna nie widać żeby były tam jakieś super małe części. drdala Możesz podpowiedzieć jak zabrać się do rozebrania tej górnej części gdzie jest sprężyna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
arb69 0 Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Ta pompka wogule nie sikala ze ja rozbierales ? Cz sikala tylko slabo ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
drdala 0 Posted January 6, 2012 Author Share Posted January 6, 2012 po rozebraniu sikała tylko jedną dziurką na 5 a po wyczyszczeniu w myjce i spirytusie 5 na 5:) ale niestety przy rozbieraniu ułamałem 2 bolce;/ a przed rozberaniem nie pamiętam co z nią było bo ponad rok temu wymieniałem pompowtryski. Wie ktoś może na czym dokładnie polega profesjonalna regeneracja pompowtryskiwaczy? enjoypoznan musisz ścisnąć tą sprężynę i w środku są takie 2 blaszki które musisz odgiąć obydwie na raz i wszystko. Składanie jest dużo prostsze bo wystarczy stanąć na pompowtryskiwacz ściskając spreżynę i te blaszki same zaskoczą Link to comment Share on other sites More sharing options...
enjoypoznan 0 Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Dzięki za info. Na pewno niebawem się za to wezmę. No właśnie , jak rozebrać żeby nie uszkodzić oraz jak robią to w warsztatach regenerujących? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbojna 3 Posted January 6, 2012 Share Posted January 6, 2012 Tu jest jeszcze fotka rozebranego pompowtryskiwacza: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=82&t=221046 cowboy z tego forum go rozbierał, możesz ewentualnie do niego napisać. Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
drdala 0 Posted January 10, 2012 Author Share Posted January 10, 2012 Może ktoś wie jaki najlepiej jest stosować środek do mycia pompowtryskiwaczy w myjce ultradźwiękowej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linksiq 0 Posted January 10, 2012 Share Posted January 10, 2012 Kolego drdala ja od zawsze w myjce uzywam CLEANSER'a do mechaniki precyzyjnej i optyki jest najlepszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
drdala 0 Posted January 13, 2012 Author Share Posted January 13, 2012 ja czyściłem spirytusem technicznym "teslanol aktiv reiniger isopropanol" jakiś efekt był bo zaczęło ładnie sikać z 5 dziurek:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbojna 3 Posted January 13, 2012 Share Posted January 13, 2012 Kolego udalo Ci sie rozebrac i zlorzyc poprawnie ta pompke? Jezeli tak moglbys sie podzielic swa wiedza? Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
raffik 0 Posted January 13, 2012 Share Posted January 13, 2012 Może ktoś z kumatych kolegów się podejmie opisu opartego zdjęciami jak się rozbiera i składa pompki,gdzie co i jak się przeczyszcza?????? Warto by było w tedy taki wartościowy temat wkleić na stałe... Link to comment Share on other sites More sharing options...
drdala 0 Posted February 2, 2012 Author Share Posted February 2, 2012 jak najbardziej popieram moje przedmówcę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Musashi 12 Posted February 2, 2012 Share Posted February 2, 2012 ja czyściłem spirytusem technicznym "teslanol aktiv reiniger isopropanol" jakiś efekt był bo zaczęło ładnie sikać z 5 dziurek:) przeciez to nie jest spirytus tylko alkohol izopropylowy, a nie wszystko co alkochol to spirytus spirytusy to stezony alkohol etylowy, metylowy i skazone mieszaniny typu denaturat, salicylowy i apteczny. spirytusy chlona wode z powietrza a z woda z daleka od PD. po czyszczeniu rozsadnie byloby przeplukac PD ON. isopropanol wyplucze ON z PD a ON jest jednoczesnie srodkiem smarujacym PD. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danu44 4 Posted February 2, 2012 Share Posted February 2, 2012 Czy ktoś wie w jaki sposób rozebrać pompowtryskiwacz żeby nic nie uszkodzić? Jak rozebrac to nie wiem, ale w linku jest jak wyczyscic. Moze sie komus przyda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Musashi 12 Posted February 2, 2012 Share Posted February 2, 2012 z tym ze to wtryskiwacz z silnika benzynowego. watpliwosci mam ze sterowaniem cewki wtryskiwacza bezposrednio napieciem akumulatora. normalnie sterowanie jest realizowane impulsami wypelniajacymi. wiec ostrozny bylbym przed stosowaniem tego sposobu do czyszczenia PD. nie jest to rowniez metoda do usuwania mocno przywartych zanieczyszczen tzn osadow i nagarow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danu44 4 Posted February 2, 2012 Share Posted February 2, 2012 wiec ostrozny bylbym przed stosowaniem tego sposobu do czyszczenia PD. Oczywiscie, podalam to tylko jako ciekawy przyklad czyszczenia bez rozbierania. Gdyby ktos mial stary wtryskiwacz to moze sprobowac. Poza tym, ostroznie tak jak pisze moderator. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Musashi 12 Posted February 2, 2012 Share Posted February 2, 2012 link do oferty z plynami do czyszczenia wtryskow w myjce ultradzwiekowej www.gladysek.pl/ow/d_wtr_cennik.xls Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts