Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podniesienie mocy w 1,9 VP/PD koszty/części/efekty (FAQ)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

to chyba to, ale powiem Ci szczerze że za tą kase to masz FMIC i i materiał na orurownie w kwasiaku, spawanie mozna tanio ogarnać

Opublikowano
to chyba to, ale powiem Ci szczerze że za tą kase to masz FMIC i i materiał na orurownie w kwasiaku, spawanie mozna tanio ogarnać

Jak patrzyłem na alledrogo na FMIC to koszt przeszło 1000zł...

Opublikowano
  • Autor

Jak patrzyłem na alledrogo na FMIC to koszt przeszło 1000zł...

chyba zartujesz:decayed:

140ka - 274zł

Intercooler chłodnica 550x140x65mm fmic tanio! (3196915180) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

180ka - 319zł

Intercooler chłodnica 550x180x65 mm fmic turbo (3263199634) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

kolanka nierdzewne 22zł x8szt powinno starczyc - 176zł

Kolano 51 x 1,5 stal nierdzewna (3233828613) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

metr rury prostej - 46zł

Rura 51mm nierdzewna 1m dolotowa intercooler fmic (3221829446) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

dwa sylikony

Redukcja silikonowa 51/63 mm łącznik dolot fmic (3248572752) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

tylko musisz sprawdzić średnice wylotu coolera

plus pare opasek GBS po 5zł

wizyta u spawacza, ja prawie 4 lata temu zrobiłem całosć za 650zł, gdzie ceny były nieco inne a dostepnosć czesci bardzo słaba:whistling:

Opublikowano

Kowi przez Ciebie zaraz zamówię FMIC... a miałem przez najbliższy miesiąc nic nie dłubać...

Opublikowano
  • Autor

czyli za nowe części pod FMIC musisz dać 500-600zł, mozesz za uzywka sie rozejrzeć, jeśli chodzi o kwasiak, z powodzeniem starczy 5-6 kolanek hamburskich, bo od strony turbo jest kombiancja w spawaniu na 30-45stopni, czyli tniesz te co masz, robisz oznaczenia, kleisz na taśme i niesiesz do spawacza i wcale nie musi to byś super hiper spawacz mega drogi, każdy sobie poradzi aby miał tylko odpowiednią elektrode, no chyba że uklepiesz to z aluminium.

Zabawa w kształtki sylikonowe nie ma sensu:wink:

dodam ze z metra tej rury prostej to zużyjesz moze 30cm:wink:, no chyba że pociagniesz orurowanie do samego kolektora ssącego

Opublikowano

Pytanie tylko czy jest sens zakładać FMIC jeżeli chce mojego VP-ka wzmocnić nie więcej niż do 150 KM. Moje fabryczne IC powoli się kończy i dlatego chcąc wzmocnić w przyszłości trochę mojego klekota pomyślałem o jakimś lepszym chłodzeniu powietrza, no chyba, że fabryczny ICek zupełnie do takiej mocy starczy?

Opublikowano

Jak pałujesz w lato to kładź. Później będziesz miał bazę pod większą moc.

Opublikowano
Jak wiadomo silnik 1,9 czy to na pompie czy na pompowtryskach jest łatwy l][/url]

SILNIK 1.9 AHH

Modzi sie tak samo jak AFN/AVG z tym że na starcie jest w lepszej sytuacji, ponieważ seryjnie ma pompe 11mm, ale wtryski bardzo słabe, zmieniajac wtryski na te od AFNa, wyniki wychodzi 145-150km :naughty: z wtryskami 216 auto moze osiagnac nawet 170-180km przy zmianie turbo na AWX/BRD i dołozeniu FMIC

PARE SŁÓW O MODZENIU

tunning TDI jest drogi ale przyrost jest adekwatny do wydanych pieniedzy. jesli ktos posiada 1,9 TDI AHU i chce robić moce rzedu 170-180km to naprawde niech przemysli swap silnika na PD 130km, kasa ta sama a baza do modzenia lepsza.

Wiadomo mozna sobie FMIC uklepać za 200zł, ale to jest DRUCIARSTWO

Wrzucajcie wykresy z GTB 17/22

to jest efekt mojego DRUCIARSTWA

216 i cała pompa z reno dti na fali afn:shock3:

http://images45.fotosik.pl/1811/d485d8c6e7ce9c3cgen.jpg

Opublikowano
Jak wiadomo silnik 1,9 czy to na pompie czy na pompowtryskach jest łatwy l][/url]

SILNIK 1.9 AHH

Modzi sie tak samo jak AFN/AVG z tym że na starcie jest w lepszej sytuacji, ponieważ seryjnie ma pompe 11mm, ale wtryski bardzo słabe, zmieniajac wtryski na te od AFNa, wyniki wychodzi 145-150km :naughty: z wtryskami 216 auto moze osiagnac nawet 170-180km przy zmianie turbo na AWX/BRD i dołozeniu FMIC

PARE SŁÓW O MODZENIU

tunning TDI jest drogi ale przyrost jest adekwatny do wydanych pieniedzy. jesli ktos posiada 1,9 TDI AHU i chce robić moce rzedu 170-180km to naprawde niech przemysli swap silnika na PD 130km, kasa ta sama a baza do modzenia lepsza.

nie wiem czy dobrze widze, ale chyba ponad 200km na 0.216 jest raczej nie możliwe..:wink:

Opublikowano

SILNIK 1.9 AHH

PARE SŁÓW O MODZENIU

nie wiem czy dobrze widze, ale chyba ponad 200km na 0.216 jest raczej nie możliwe..:wink:

dobrze widzisz bo to jest nie mozliwe ale prawdziwe

a tu jest pomiar na pompie z ahh ten sam program

'>slabszy 11-tka.jpg | krzysiek1606 | Fotki, Zdjcia, Obrazki Fotosik.pl

i wykres na kolejnej 107j + tlokorozdzielacz z reni

http://images37.fotosik.pl/2075/7e672f539eb233b2.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

2pyzzlu.jpg

Chciałbym się pochwalić swoim chipem :banan:

Seria 131 KM i 345,5 Nm (141 KM rzeczywiście wyszło na hamowni) wskoczyło na 175,5 KM i 390,7 Nm po usunięciu kata i wrzuceniu programu.

Chciałbym tylko dodać, że Audiczka przy zmianie programu miała przejechane 311 tysięcy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dla ciekawosci wstawie wynik dosyc nietypowego setupu silnika 1.9 TDI na VP

Silnik - ASV

turbo - seria

wtryski - seria

IC - seria

sprzęgło+dwumas - seria [dwumas drzy , ale już na serii tak było]

pompa wtryskowa - 107J [11-tka]

wałek rozrządu - z silnika SDI

kolektor dolotowy - z silnka ARL

układ dolotowy od filtra powietrza do turbo - z silnika ARL

EGR out

dawka wyznaczana po MAPsensorze

moje strojenie

268d0aeb61070d86m.jpg

Opublikowano
  • Autor

A ten ASV to bliźniaczy silnik do AFNa? czy czymś sie rózni:eusathink:

W sumie kiedys był tu gdzieś wykres AFN +11 to jak dobrze pamietam też przekroczyło 150km:naughty:

Opublikowano
A ten ASV to bliźniaczy silnik do AFNa? czy czymś sie rózni:eusathink:

W sumie kiedys był tu gdzieś wykres AFN +11 to jak dobrze pamietam też przekroczyło 150km:naughty:

mozna przyjąć że taki sam ...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a ja mam takie pytanie, wszyscy pisza o turbinach z awx, natomias ja mam AJM i mam mozliwość zakupu w dobrej cenie turbo z avf (130km) czy przy montażu tego turbo będzie możliwość uzyskania tego co na awx? czy lepiej kupić turbo z awx? myślałem jeszcze o turbo z 2,5tdi ale nie wiem jak to sie ma do ajm i czy podejdzie, jeśli tak to proszę o info jakiego szukać jak coś. pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
a ja mam takie pytanie, wszyscy pisza o turbinach z awx, natomias ja mam AJM i mam mozliwość zakupu w dobrej cenie turbo z avf (130km) czy przy montażu tego turbo będzie możliwość uzyskania tego co na awx? czy lepiej kupić turbo z awx? myślałem jeszcze o turbo z 2,5tdi ale nie wiem jak to sie ma do ajm i czy podejdzie, jeśli tak to proszę o info jakiego szukać jak coś. pozdrawiam

AWX->AVF to to samo(gt17), tak jak AFN-AJM-ATJ siedzi gt15, pomyśl sobie o BRD:wink: choc ja teraz zaczynajac mody postawił bym od razu na GTB17vk z 2,7TDI:wink:

---------- Post dopisany at 10:17 ---------- Poprzedni post napisany at 10:15 ----------

graty z 2,5 nie pasują:wink:

Opublikowano

najlepsza i najtansza opcja bedzie wsadzenie AWX/AVF. turbo spokojnie za 700 zł kupisz w bdb stanie :wink: seryjni SMIC wystarczy do tego, pompki tez seria . Robisz program i masz 160 -165 KM

Opublikowano

ok dzięki za info, a czy montując turbo avf trzeba zmieniać program silnika czy na razie mogę jeździć na serii ?

Opublikowano
ok dzięki za info, a czy montując turbo avf trzeba zmieniać program silnika czy na razie mogę jeździć na serii ?

Zmieniaj soft od razu. Jeździć możesz normalnie, ale co to za sens?

Opublikowano
  • Autor

Byle jaka zmiana mechaniczna nie podparta zmianami w sofcie jest bez sensu, załozysz większe turbo ->moze później wstawać od standardowego, załozysz wieksze wtryski -> bedzie bardziej kopcić(przy turbo seryjnym i AWX stworzy to problem w ciagu miesiaca), bedziesz musiał dawki paliwa zmniejszać, założysz FMIC ->auto bedzie wyraźniej później reagowało na dodawanie gazu, tak wiec co byś nie robił należało by po tym zrobić program:wink: