Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Wyrzucanie płynu chłodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z płynem chłodniczym przy temperaturze 90 stopni na wskaźniku wyrzuca mi płyn chłodniczy i robi duże ciśnienie jak wyciągłem termostat to był wszystko w porządku jak założyłem nowy to znowu problem wrócił

poradźcie co to może być

pozdrawiam

Opublikowano

uszczelka pod glowica :slina:

Opublikowano

Powąchaj to co wydobywa się ze zbiorniczka wyrównawczego - tylko ostrożnie. Jak będzie czuć ostry zapach spali to uszczelka na 99%.

Opublikowano

zmień w tytule wątku z wyżucanie na wyrzucanie i już będzie lepiej :)

Opublikowano

poczytaj tu : http://www.a4-klub.pl/smf/b5_korek_zbiornika_wyrownawczego_a_temp_silnika-t7034.0.html

i tu : http://www.a4-klub.pl/smf/b5_adp_plyn_w_chlodnicy_sie_zagotowal-t82313.0.html

a najlepiej przejrzyj całe FAQ silników benzynowych oszczędzi Ci to w 90% czekanie na odpowiedź

Opublikowano

jak nie ma w płynie ojeju to nie uszczelka :no:

Opublikowano

jak nie ma w płynie ojeju to nie uszczelka :no:

nie wprowadzaj w błąd, to może być uszczelka jak i uszkodzona głowica

Opublikowano

Olej w płynie chłodzącym nie jest żadnym wyznacznikiem padu uszczelki pod głowicą w tych silnikach. Są one wyposażone w chłodnice oleju i równie dobrze ona może puszczać olej do płynu. Zresztą sam się o tym przekonałem - wymieniłem chłodniczkę i olej w płynie przestał się pojawiać. Gdyby taki objaw pojawił się w silniku nie wyposażonym w chłodnicę oleju, to na 100% byłby to pad uszczelki pod głowicą. Tu sprawa jest jednak bardziej skomplikowana i raczej trzeba skupić się na innych objawach typu twardniejące węże chłodnicy, bulgotanie w zbiorniczku płynu czy nawet wyrzucanie płynu albo wprost odwrotnie czyli znikanie płynu ze zbiorniczka, mocne dymienie z wydechu czy nierówna praca silnika. Niektóre warsztaty wyposażone są w mierniki sprawdzające płyn chłodzący pod kątem zawartości spalin. W silnikach benzynowych można również wykręcić świece zapłonowe - jeżeli jest przeciek płynu do któregoś cylindra, to świeca będzie miała inny kolor niż pozostałe i będzie zarzucona białym nagarem będącym efektem "spalania" płynu w cylindrze. Domowym sposobem można również przyjrzeć się spalinom. Jeśli płyn chłodzący przedostaje się do silnika, to z wydechu powinno mocniej i na biało kopcić, spaliny będą miały słodkawy zapach i skrapalająca się na wydechu para również będzie słodka w smaku. :naughty: Można (a nawet trzeba) przyjrzeć się także olejowi w silniku - jeśli jest płyn w oleju, to na bagnecie oleju powinno być widać smugi/krople płynu lub nawet olej będzie miał kawowy kolor (efekt mieszania się płynu z olejem). Również pod korkiem wlewu oleju pojawi się majonez choć akurat ten objaw nie musi świadczyć o padającej uszczelce, gdyż majonez ma prawo pojawić się także w całkowicie sprawnym silniku przy jeździe na krótkich odcinkach, gdy motor jest często niedogrzany (a szczególnie w niskiej temperaturze otoczenia jak obecnie). Jednak po porządnym zagrzaniu auta i przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów majonez pod korkiem w silniku sprawnym powinien zniknąć. Natomiast w silniku z padniętą na kanale wodnym uszczelką majonez będzie ciągle przybywał i przegonienie auta nie pomoże.

To tyle co mi na szybko się przypomniało. W każdym razie olej w płynie w tych silnikach nie zawsze świadczy o awarii uszczelki pod głowicą.

Opublikowano

rzeczywiście to jest silnik z chłodnicą oleju.

sorki ale chyba nie doczytałem do końca.

COLINS ma rację.

Opublikowano
  • Autor

dzięki za odpowiedzi patrzyłem na olej i nie ma płynu i na odwrót też i nic wąchałem również czy czuć spaliny w zbiorniczku i nie czułem a mogła by być jeszcze pąpa wody?

Opublikowano

ja miałem podobny problem tylko ze temperatura rosła mi ponad 90stopni okazało się ze padła pompa wody. wymieniłem i wszystko gra.

Opublikowano

U mnie temperatura rosła ponad normę jeszcze w jednym wypadku. Wymieniłem płyn chłodzący i póki prawidłowo nie odpowietrzyłem układu, to temperatura na kanale 49 w klimatroniku dochodziła do stu kilku stopni, a ogrzewania nie było. Po prostu robił się korek powietrzny i nie przepuszczał płynu przez nagrzewnicę i silnik się przegrzewał. Spróbuj może jeszcze raz odpowietrzyć układ przez przewód powrotny nagrzewnicy (luzując lewy wąż wychodzący z nagrzewnicy w komorze silnika). Ewentualnie sprawdź jeszcze korek zbiorniczka wyrównawczego płynu. W oryginale korek ma taki gumowy oring odpowiedzialny za trzymanie ciśnienia w układzie (jak go wykręcisz, to będziesz wiedział o co chodzi) i jeśli jest on uszkodzony, to po zagrzaniu silnika korek nie trzyma ciśnienia i wyrzuca płyn.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

po pierwsze uklad sam sie odpowietrza, a ty kolego masz pompe wody do wymiany,,,,,,,,,

Opublikowano

Pompa wody do wymiany , miałem podobny przypadek .Psełdo mechanik wymienił przy okazji uszczelkę pod głowicą ,którą musiałem planować itp.. (pieniądze w błoto).

Opublikowano

po pierwsze uklad sam sie odpowietrza, a ty kolego masz pompe wody do wymiany,,,,,,,,,

Pompa wody do wymiany , miałem podobny przypadek .Psełdo mechanik wymienił przy okazji uszczelkę pod głowicą ,którą musiałem planować itp.. (pieniądze w błoto).

potwierdzam :good:

Opublikowano

No popatrz. Jakoś mnie i całej rzeszy innych użytkowników układ sam nie chciał się odpowietrzyć. :confused4:

Opublikowano

u mnie to samo sie zrobilo w tym samym silniku:P

Podczas jazdy czerwona kontrolka si ezapalila i przymusowy postój. Otworzylem maske i wrzatek w zbiorniczku:P

albo pompa albo uszczelka w naj. wypadku.. nie wiecie ile kosztuje naprawa uszczelki itd? z planowaniem w tych silnikach?

Opublikowano

Witam.Awarię pąpy płynu można sprawdzić poprzez wyjęcie termostatu i manualnym sprawdzeniu wirnika.Colins ty masz inny silnik.Wracając do rzeczy;prawdopodobnie pąpa nie była wymieniona od początku żywota samochodu.