Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Duże spalanie, nie mozna osiągnąć prędkość max, 170-180km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wirtualizacja się kłania.. VMware, VirtualBox a i podobno na XPmode też działa(tego rozwiązania nie testowałem). Było o tym szeroko w dziale Diagnostyka VAG. Użyj szukajki;)

Opublikowano
  • Autor

ok, załatwiłem laptopa z Windows Vista - jest lepiej - znajduje port ale nic poza tym jak kliknę na którąś z zakładek pojawią się taki komunikat2vag.jpg oraz 1vag.jpg[br]Dopisany: 24 Styczeń 2012, 18:16_________________________________________________Pytanie - czy robie coś źle czy ten interfejs jest do d....!!!

Opublikowano

Miałem podobny problem z Vagowaniem, okazało się jednak że VCDS lite spokojnie sobie radzi z robieniem logów w mojej AJM a był to jedyny program który współpracował bez większych problemów z win7 i kabelkiem viaken'a. A co do spalania w mojej avant z automatem, na trasie ok 30% miasta, 70% trasa spala ok 7,2 przy jeździe bez szaleństw żeby nie powiedzieć PSJ :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Miałem podobny problem z Vagowaniem, okazało się jednak że VCDS lite spokojnie sobie radzi z robieniem logów w mojej AJM a był to jedyny program który współpracował bez większych problemów z win7 i kabelkiem viaken'a. A co do spalania w mojej avant z automatem, na trasie ok 30% miasta, 70% trasa spala ok 7,2 przy jeździe bez szaleństw żeby nie powiedzieć PSJ :cool1:

to podziel sie kolego jak to zrobiles bo u mnie w menedzeze urzadzen nie widzi go nie mowiac juz o automatycznym wykryciu

Opublikowano

Robiłem to w ubiegłym roku i niestety nie pamiętam dokładnie krok po kroku jak to wyglądało. Naszperałem się w necie po forach żeby coś na ten temat doczytać. Ten wątek z Passat forum chyba wyjaśnia jak instalować vcds

http://forum.vw-passat.pl/threads/63921-vag-com-409-i-windows-7-64-bit-Problem-z-uruchomieniem

Na elektroda.pl chyba też coś było na ten temat.

Opublikowano
  • Autor

ok, dzieki ide jeszcze raz sprawdzic jesli nie zadziala odsylam kabel

Opublikowano

Witaj :)

VAG 311.2 juz wczoraj poslalam... nie baw sie z tym VCDS...

Jedyne co moge Ci jeszcze doradzic, to napisz na PW do tych kolegow co linki podaje i spytaj jak to robili.

Oni sa na bieżąco z logami, moze cos Ci doradza.

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=240811.0

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=224310.0

ps. Albo, moze zastanow sie w zainwestowaniu w uzywanego laptopa. Sa w cenie 200-300 zl.

Posylam pare linkow... ten Compaq wydaje mi sie bardzo interesujacy.

Inwestycja zwraca sie po paru miesiacach.

http://allegro.pl/super-okazja-laptop-compaq-1-8ghz-512mb-rs232-i2068970101.html

http://allegro.pl/laptop-toshiba-rokgwarancji-system-office-katowice-i2052185358.html

http://allegro.pl/laptop-ibm-t23-1-13ghz-256mb-dvd-rs232-lpt-i2070577456.html

Opublikowano

Jeżeli auto nie kopci (a może po prostu tego nie widzisz?) to moim zdaniem tylko wyciek paliwa wchodzi w rachubę przy takim spalaniu. Warto po jeździe położyć się pod autem albo wjechać na kanał i obejrzeć zbiornik i generalnie podwozie w poszukiwaniu zacieków od paliwa.

Jeżeli jednak auto kopci - np na siwo, na czarno przy bucie itd (ale to musiał by Ci ktoś powiedzieć kto za tobą jedzie) to po pierwsze sprawdziłbym czy silnik się w ogóle dogrzewa, czy czujnik temp jest ok bo może ciągle myśli ze jest np -20 i leje ropki ile popadnie.

Kolejna sprawa - twój AFN to był automat? Warunki w mieście się nie zmieniły? (korki itd) wyniki - te 6-6,5 podałeś tylko z jazy miejskiej zimą?

Bo wiesz - u mnie zimą taką jak teraz w jeździe miejskiej auto pali litr więcej - czyli obecnie 8.3 na setkę, do tego automat zabrał by pewnie dodatkowy literek więc już wychodzi 9.3. Tylko u mnie miasto to jest prawdziwe miasto czyli korki, masa świateł, a nie jak już tu na forum niektórzy obwodnicę nazywali miastem bo leży w obrębie miasta :polew:

Więc zakładając że Twoje auto normalnie powinno palić 8,5-9 litrów w mieście to wtedy różnica nie jest aż taka kosmiczna i wpływ może mieć na nią dużo więcej czynników - bez vaga się wtedy nie obejdzie.

A co do vaga to ja używam na XP mode pod win7 64bit.

Opublikowano
  • Autor

wiktorsam

auto miałem na podnośniku - sucho, nie kopci.

Poprzednio miałem AFN manual i spalanie 6-6,5l/100km miałem po regeneracji/uszczelnieniu pompy.

P.S.

Vag już działa - na szybko zrobiłem ogólny scan auta - wyszły 2-3 błędy tj. coś z centralnym zamkiem, multilock, .

Juro będę miał więcej czasu to postaram się zrobić i wrzucić logi do analizy.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jutro będę miał więcej czasu to postaram się zrobić i wrzucić logi do analizy.

Oczywiscie, logi jak zrobisz do wrzuc do dzialu Diagnostyka VAG

Pozdrawiam :)

ps. A jak sie stalo ze VAG dziala? Na jakim Windows i na jakim programie VAG

Opublikowano
  • Autor

Jutro będę miał więcej czasu to postaram się zrobić i wrzucić logi do analizy.

Oczywiscie, logi jak zrobisz do wrzuc do dzialu Diagnostyka VAG

Pozdrawiam :)

ps. A jak sie stalo ze VAG dziala? Na jakim Windows i na jakim programie VAG

jasne - logi wrzucę w odp. dziale.

VCDS-Lite_1.0 działa szybko i pieknie na Windows Vista - zrobiłem zgodnie z instrukcją Viaken'a :good:

Opublikowano

Na Windows Seven instalujesz jakąś wirtualną maszynę. Polecam VMware (VMware Player jest bezpłatny), na tym instalujesz windowsa xp, udostępniasz z seven do wirtualki porty usb, instalujesz kabel i wszystko śmiga - przetestowane nie raz.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wszystkim za pomoc - problem na 99% został rozwiązany :)

Okazało się, że w skrzyni było jednak za dużo oleju i dwa silnik/turbo łapał gdzieś powietrze na "złączce". Dzisiaj zrobiłem około 100km i spalanie jest w granicach 9,5 10 litrów - to już chyba normalny wynik? Czy powinno być mniej?

Opublikowano

To zależy gdzie zrobiłeś te 100km... Jeżeli po mieście krótkie odcinki/ew zimny silnik to jest w miarę normalne, jeżeli trasa to o 3-4l za dużo...

Opublikowano
  • Autor

tak w 90% miasto i jeden odcinek prostej - wyjazd z miasta 8km. Dzisiaj temp. była -8 więc jak na zimę to chyba w miarę normalnie choć może wypowiedzą się inni z takim silnikiem i tiptronic/automat

Opublikowano

Witaj Arku... :)

Wlasnie wrocilam z wyjazdu za granice PL

1/2 drogi to autostrada i szybkosc 140/150.

Reszta, to drogi szybkiego ruchu i szybkosc ok. 100

Przejechane 850 kilometrow z tego ok. 50 kilometrow miasto.

Jak wyjezdzalam zalalam auto do pelna.

Po powrocie rowniez do pelna... i weszlo 55 litrow...

Mam Ci to policzyc czy zrobisz to sam...?

Wychodzi 6.47 L na 100 kilometrow.

Pozdrawiam Dana :)

ps. Poniewaz bylo zimno (temp. ok. minus 6 - 8) caly czas chodzilo ogrzewanie, nadmuch itd.

Opublikowano

Witaj Arku... :)

Wlasnie wrocilam z wyjazdu za granice PL

1/2 drogi to autostrada i szybkosc 140/150.

Reszta, to drogi szybkiego ruchu i szybkosc ok. 100

Przejechane 850 kilometrow z tego ok. 50 kilometrow miasto.

Jak wyjezdzalam zalalam auto do pelna.

Po powrocie rowniez do pelna... i weszlo 55 litrow...

Mam Ci to policzyc czy zrobisz to sam...?

Wychodzi 6.47 L na 100 kilometrow.

Pozdrawiam Dana :)

ps. Poniewaz bylo zimna (temp. ok. minus 6 - 8) caly czas chodzilo ogrzewanie, nadmuch itd.

Witam,powiem że na moje oko to troszkę dużo Ci wyszło
Opublikowano

Witam,powiem że na moje oko to troszkę dużo Ci wyszło

W obliczeniach czy w rzeczywistosci...? :cool1:

Opublikowano

Dzięki wszystkim za pomoc - problem na 99% został rozwiązany :)

Okazało się, że w skrzyni było jednak za dużo oleju i dwa silnik/turbo łapał gdzieś powietrze na "złączce". Dzisiaj zrobiłem około 100km i spalanie jest w granicach 9,5 10 litrów - to już chyba normalny wynik? Czy powinno być mniej?

takie przyczyny jak lapanie powietrza badz jego ucieczke, wlasnie diagnozujesz VAG-iem.

wymieniles olej z filtrem w skrzyni?

Opublikowano

Oczywiście w rzeczywistości :cool1: