Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 APU] Jakie tarcze hamulcowe ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. przymierzem się do wymiany hamulców z przodu i czytając forum dowiedziałem się że są dwa rozmiary tarcz przednich w b5 280 i 288mm. stąd moje pytanie jakie są w moim a4. mam avanta, 99, motor 1.8T APU. jak sprawdzić jakie tarcze siedzą?? i jakie tarcze montować nowe?? warto zakładać nacinane lub nawiercane czy lepiej "gładkie"????

Opublikowano

witam. przymierzem się do wymiany hamulców z przodu i czytając forum dowiedziałem się że są dwa rozmiary tarcz przednich w b5 280 i 288mm. stąd moje pytanie jakie są w moim a4. mam avanta, 99, motor 1.8T APU. jak sprawdzić jakie tarcze siedzą?? i jakie tarcze montować nowe?? warto zakładać nacinane lub nawiercane czy lepiej "gładkie"????

Najlepiej jakbyś zobaczył jakie jest oznaczenie kodów wyposażenia we wlepce w książce serwisowej.

Tam przeważnie jest napisany kod przednich i tylnych hamulców, po których można dojść co i jak (u Ciebie będzie 1LZ lub 1LB).

Opublikowano
  • Autor

a są jakieś inne sposoby bo niestety gdzieś mi się zapodziała książka serwisowa. a na tej wlepce w bagażniku to będzie??

Opublikowano

a są jakieś inne sposoby bo niestety gdzieś mi się zapodziała książka serwisowa. a na tej wlepce w bagażniku to będzie??

Tak, w bagażniku jest ta sama wlepka.

Opublikowano
  • Autor

a która pozycja to może być?? bo po niemiecku nie kumam :no:

Opublikowano

a która pozycja to może być?? bo po niemiecku nie kumam :no:

Tam są tylko kody wyposażenia - u Ciebie będzie 1LZ lub 1LB i któregoś z nich szukaj.

Opublikowano
  • Autor

ok. jutro poszukam. a który co oznacza?? i czy warto montować tarcze nawiercane lub nacinane??

Opublikowano

ok. jutro poszukam. a który co oznacza?? i czy warto montować tarcze nawiercane lub nacinane??

Przy kodzie 1LZ tarcza jest 280x22mm, a przy kodzie 1LB tarcza jest 288x25mm.

Co do rodzaju - było wiele razy na forum, ale w skrócie: ja zamontowałem ATE PowerDisc i jest w sumie dobrze tylko mam lekkie bicie przy hamowaniu - muszę je zareklamować. Teraz kupię zwykłe - nie ma co przesadzać.

Opublikowano
  • Autor

ok. dzięki wielkie za info. chyba zarzuce ate power disc. zobaczymy co będzie :)

Opublikowano

ok. dzięki wielkie za info. chyba zarzuce ate power disc. zobaczymy co będzie :)

Pewnie będzie ok. Zakładaj tylko sprawdź najpierw te kody.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

proponuje zimmermanny perforowane

+ ferodo ds performance

Opublikowano

witam mialem ten sam problem pisalem o tym na forum http://www.a4-klub.pl/smf/odp_b5_apu_jakie_tarcze_do_tego_modelu_280mm_czy_288mm-t26979.0.html;msg326017#msg326017 U mnie sa tarcze 288mm wentylowane wiec podejrzewam ze u ciebie bedzie to samo

co do tarcz to zakladalem trw o ATE power disc i innych nacinanych, rowkowanych, czy nawiercanych slyszalem ze na poczatku sprawuja sie niezle, lepsze hamowamie od zwyklych tarcz, ale po kilku latach uzytkowania wlasnie wystepuje bicie.

Opublikowano

Masz na 100% 288x25mm

Opublikowano

ja zalozylem ate powerdisc +klocki ate i jest pierwsza klasa (zrobilem juz na nich 10tyskm), tarcze sie nie przegrzewaja nawet z najwyzszych predkosci, wszystko ladnie hamuje i dobrze wyglada.

Opublikowano

ja zalozylem ate powerdisc +klocki ate i jest pierwsza klasa (zrobilem juz na nich 10tyskm), tarcze sie nie przegrzewaja nawet z najwyzszych predkosci, wszystko ladnie hamuje i dobrze wyglada.

Wojtek, a nie masz delikatnych drgań przy hamowaniu (nie na kierownicy tylko na aucie) - odgłosu jakby bicia ?

Ja po 5 tyś mam takie coś właśnie przy takim zestawie i zaczyna mnie to irytować.

Opublikowano

Wojtek, a nie masz delikatnych drgań przy hamowaniu (nie na kierownicy tylko na aucie) - odgłosu jakby bicia ?

Ja po 5 tyś mam takie coś właśnie przy takim zestawie i zaczyna mnie to irytować.

A czy przy zakladaniu wyczyscili ci dobrze piaste ze by tarcza rowno dolegala, moze cos sie pod nia dostalo i masz bicie, i czy mierzyli ci pomiar bicia tarczy przy zakladaniu moze tarcza jest wadliwa

Opublikowano

A czy przy zakladaniu wyczyscili ci dobrze piaste ze by tarcza rowno dolegala, moze cos sie pod nia dostalo i masz bicie, i czy mierzyli ci pomiar bicia tarczy przy zakladaniu moze tarcza jest wadliwa

Sam zmieniałem więc wszystko dokładnie przeczyściłem, ale jeżeli chodzi o pomiar bicia to nie było nic robione.

Opublikowano

Ja mam taki problem w Vw T4 kupiłem nowe tarcze i klocki TRW i po wymianie przy delikatnym hamowaniu wystepuje bicie i pisk, oddalem tarcze do reklamacji i maja bicie jedna 0.05 druga 0.03, napisali mi ze na tarczach sa slady syfu z piasty i przez to tacze sie pogiely :kox: (podobno zawsze tak odpisuja)zlozylem drugie pisemko ze chyba ich pogielo bo jak montowalem new tarcze wszystko dobrze oczyscilem i zabezpieczylem smarem miedzianym, czekam na odp w sprawie odwołania.Po założeniu starych tarcz wszystko w porzadku.Dwa tygodnie póżniej kupiłem tez komplet TRW do sprintera i znowu ta sama procedura i jest wszystko OK, więc nie skreślam całkowicie TRW.

Opublikowano

A jakia wartość bicia tarczy jest dopuszczalna skoro 0,03 to za dużo?

Łukaszr znaczy się że objawy nie ustały po zmianie z zimówek na letnie? Dla pewności pozostaje ci pomiar bicia. Zerknij też na równomierność zużycia klocków.

Opublikowano

A jakia wartość bicia tarczy jest dopuszczalna skoro 0,03 to za dużo?

jak ostatnio wymieniałem tarcze z przodu w zakładzie CD auto Hamulce to mówil mi gośc że chyba 0.09 mm dla A4 jest max.

Ale powiedział że nawet 0,12 (ale tylko na nowych tarczach ) może być. Uzasadnił to tym że nowe tarcze się jeszcze przez kilkaset KM docierają i wtedy należy przyjechać i zmierzą jeszcze raz czy normy nie przekracza...