Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Rozrząd, jakie elementy wymienić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie zaznaczam, że używałem opcji szukaj i czytałem istniejące posty. Jestem kompletnym laikiem. A4 to moje pierwsze autko, a do tego jestem raczej humanistą, a nie mechanikiem :wink4:

Więc mam prośbę, czy ktoś może mi wypisać jak dziecku, jakie elementy rozrządu powinienem wymienić, najlepiej z nazwami firm, które polecacie. Tak żebym do sklepu poszedł i wyrecytował listę zakupów :decayed: Dodam że bryka ma 183 tys. a rozrząd był wymieniony przy 94 tys. Z góry dziękuje :)

Opublikowano

pasek rozrządu, napinacz, rolka, - ostatnio kupowalem w ASO zestaw naprawczy zaplacilem niecale 500 zl. wlasciwy dobiora na podstawie numeru VIN.

sadze ze do AVG kosztuje podobnie.

nie masz wtedy dylematow zwiazanych z wyborem producenta.

warto przy okazaji wymienic pozostale paski wieloklinowe wraz z rolkami i napinaczami. w przypadku zerwania potrafia narobic niemalego zamieszania z powznym uszkodzeniem silnika wlacznie.

Opublikowano

Ostatnio w ASO ustalałem cenę kompletnegorozrządu do AFN (pasek, rolka prowadząca i napinająca) który zamierzam kupić. Mój typ silnika jest pokrewny AVG. Cena ta na chwilę obecną wynosi 420 zł.

Opublikowano

Ja kupuję Contitecha wszystkie paski plus rolki i napinacze i pompa wodna SKF - koszt całości około 1000pln

Chłopaki zapomniałem dopisać, że cena za części z wymianą. :th:

Opublikowano

no to w ASO powinienes dostac wszysto w podobnej cenie.

Opublikowano

Ostatnio w ASO ustalałem cenę kompletnegorozrządu do AFN (pasek, rolka prowadząca i napinająca) który zamierzam kupić. Mój typ silnika jest pokrewny AVG. Cena ta na chwilę obecną wynosi 420 zł.

Rozrząd do AFN wygląda tak:

Podstawowe rzeczy:

1. 028 109 119P - CT 867

2. 028 109 243F - SKF VKM 11014

3. 028 109 244 - SKF VKM 21012

4. 028 903 137AR - 5 PK 1592

5. 06B 260 849A - 4 PK 856

6. 058 260 511 - RUVILLE EVR55464

7. 028 903 315M - napinacz - (TYLKO Z ASO) (około 330 zł) - osoba, która będzie to zmieniać może na oko ocenić czy jest potrzeba zmiany - to jest na wierzchu więc można wcześniej podjechać na ocenę.

8. 028 121 004 - pompa wody - HEPU P542 lub SKF (droższy)

9. 044 121 113 - termostat (TYLKO Z ASO)

10. 038 121 119 B - o-ring do termostatu (TYLKO ASO)

11. 028 105 263 D - koło zębate na wale korbowym

12. 905 771 01 - śruba mocująca w/w

13. N 014 717 2 - śruba mocująca poz. 3

14. N 900 744 01 - nakrętka do poz. 2

15. N 011 558 11 - podkładka do poz. 2

Dodatkowo możesz zmienić:

16. 028 903 119T - koło pasowe alternatora - RUVILLE EVR55470

Wszystko oprócz pozycji 7,11,12 to koszt mniej więcej 850 zł.

Opublikowano

lukaszr po co zmieniać koło pasowe alternatora?? nie rozumiem tego, co w nim sie zuzywa??

nic...

Opublikowano

lukaszr po co zmieniać koło pasowe alternatora?? nie rozumiem tego, co w nim sie zuzywa??

nic...

hmm. dobra zyciowa maksyma jezeli czegos sie nie wie, lepiej pytac... :bicz3: :no4:

kolo pasowe alternatora posiada sprzeglo jednokierunkowe, ktore rowniez sie zuzywa. efektem jego uszkodzenia jest przedwczesne zuzycie paska wieloklinowego oraz napinacza.... niewiedza kosztuje :tongue4:

Opublikowano

hmm. dobra zyciowa maksyma jezeli czegos sie nie wie, lepiej pytac... :bicz3: :no4:

kolo pasowe alternatora posiada sprzeglo jednokierunkowe, ktore rowniez sie zuzywa. efektem jego uszkodzenia jest przedwczesne zuzycie paska wieloklinowego oraz napinacza.... niewiedza kosztuje :tongue4:

Dokładnie tak - lepiej wymienić - nie jest to drogie, a warto od razu to zrobić.

Opublikowano

Nie ma 2 bardzo ważnych części:

028 105 263 D - koło zębate na wale korbowym

905 771 01 - śruba mocująca w/w

Bez wymiany tych elementów wymianę można uznać za niekompletną. Efekty pojawią się zimą.

Termostat i oring można wymienić bez konieczności dotykania rozrządu, to już lekka nadgorliwość ;)

Opublikowano

mówiąc więcej to termostat jest 5 razy łatwiej wymienić z kanału :naughty:

Opublikowano

Sama wymiana termostatu to około 15 minut z kanału albo podnośnika. Najwięcej czasu schodzi na odkręcenie osłon i spuszczenie, napełnienie, odpowietrzenie układu. Cała czynność nie dłużej jak 1 godzinka - samemu

Opublikowano

Jak wymieniać to wszystko.

Na tym nie wolno oszczędzać, bo sie nie opłaca.

Nawet gdy wydaje się, że niektóre elementy rozrządu są :th:.

Opublikowano
  • Autor

A więc kupiłęm rolki Ruville'a i pasek Gatesa - koszt 200 zł. Znajomy wymienił mi rozrząd bez rozpinania klimy+filtr paliwa i kabinowy+ podpięcie pod vag'a za 200 zł :kox:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
:hi: a wymienial ktoś ostatnio do 2,5 TDi AKE? może macie dostęp do Kosztorysu, bo nie wiem ile szykować. pewnie poniżej 3 z robocizną nie zejdzie
Opublikowano

:hi: a wymienial ktoś ostatnio do 2,5 TDi AKE? może macie dostęp do Kosztorysu, bo nie wiem ile szykować. pewnie poniżej 3 z robocizną nie zejdzie

Zmieniałem ostatnio, komplet czyli cztery paski Conti, rolki, napinacze i co tam jeszcze szło (chyba 9 czy 10 sztuk) Ruville, pompa Ruville, termostat ASO, kolo 1100-1200 zeta (po rabatach), nie pamiętam dokładnie, rachunki mam w domu. Wymiana 350.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Odnośnie AFN koleś w sklepie powiedział mi, że mam wymienić te żeczy: SKF ( vkm 21012, vkm 11014, vkpc 81401, 5223xs ) czy to wystarczy ??

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

czy ktos moze mi przyslac linka gdzie mozna kupic w dobrej cenie komlet do wymiany rozrzadu?

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Mam pytanie czy jest sens kupować części na aukcji ? http://www.allegro.pl/item787428143_rozrzad_pompa_audi_ford_seat_vw_1_9d_tdi_kxmk.html

Dziwi mnie skąd taka cena, czy aby to nie jakieś podróbki ? W hurtowni komplet SKF: rolki, pasek, śruby kosztuje 300zł

Ewentualnie prosił bym o info na priv gdzie kupić pewnie części w przystępnych cenach.

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie czy jest sens kupować części na aukcji ? http://www.allegro.pl/item787428143_rozrzad_pompa_audi_ford_seat_vw_1_9d_tdi_kxmk.html

Dziwi mnie skąd taka cena, czy aby to nie jakieś podróbki ? W hurtowni komplet SKF: rolki, pasek, śruby kosztuje 300zł

Ewentualnie prosił bym o info na priv gdzie kupić pewnie części w przystępnych cenach.

skontaktuj się z tym gościem

http://www.a4-klub.pl/smf/czesci_w_super_cenach_z_hurtowni_duze_upusty_dla_klubowiczow-t30793.0.html

na bank będziesz zadowolony :good: