Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Naprawa samochodu z OC sprawcy w ASO rzeczoznawca uznał że szkoda całkowita

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kilka dni temu miałem wypadek - zdjęcie w załączniku

DSC00544.jpg

Rzeczoznawca z PZU wycenił naprawę jako szkodę całkowitą . Co ja mogę teraz zrobić? Nie chce takiego obrotu sprawy.Proszę o rady jak ktoś się z czymś takim spotkał.

Opublikowano

nie ten dział

Opublikowano

nie ten dział

Kurcze ale żeś mu odpowiedział , zero pomocy i nie pierwszy raz to zauważam ze strony "klubowiczów" :thumbdown:

Witam. Kilka dni temu miałem wypadek - zdjęcie w załączniku

DSC00544.jpg

Rzeczoznawca z PZU wycenił naprawę jako szkodę całkowitą . Co ja mogę teraz zrobić? Nie chce takiego obrotu sprawy.Proszę o rady jak ktoś się z czymś takim spotkał.

Nie znam sie na tym więc wiele ci nie pomogę ale zapytaj w tym dziale napewno ktoś ci pomoże :wink4:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?board=66.0

Opublikowano

Kurcze ale żeś mu odpowiedział , zero pomocy i nie pierwszy raz to zauważam ze strony "klubowiczów" :thumbdown:

a co mam podpowiedzieć jak nie wiem? podpowiadam tylko, że zły dział - od tego utworzono dział, który jest temu poświęcony żeby nie zaśmiecać forum :hi:

Opublikowano

a co mam podpowiedzieć jak nie wiem? podpowiadam tylko, że zły dział - od tego utworzono dział, który jest temu poświęcony żeby nie zaśmiecać forum :hi:

to nie pisz nic proste, a jak już piszesz nie tan dział to podaj linka gdzie ma zapytać :wallbash:

Kolego ja bym przeszedł się do swojego ubezpieczyciela siad przed biurkiem i zapytał/powiedział czego ty oczekujesz, z tego co mi się o uczy obiło to jak masz szkodę całkowitą no to wypłacają Ci a auto według ich jakiś tam tabelek, a jeśli chcesz zabrać auto do domu to pomniejszają tą kwotę o wartość rozbitego auta, więc to by było dla ciebie ok jak chcesz naprawiać, tylko ile tej kasy by zostało nie wiem, ja na twoim miejscu poszedł bym do swojego ubezpieczyciela i po prostu spytał.

Opublikowano

Ja chce odszkodowanie na naprawę z OC sprawcy więc nie pójdę pytać swojego ubezpieczyciela.

Opublikowano

Ja chce odszkodowanie na naprawę z OC sprawcy więc nie pójdę pytać swojego ubezpieczyciela.

wiem że z OC sprawcy, ale jak już biorą od Ciebie kasę co rok to chodź mogli by Ci poradzić.

Opublikowano

Przy całce z OC będziesz miał możliwość naprawiania pojazdu do wartości rynkowej. Czekaj na wyliczenie wysokości odszkodowania.

Opublikowano

Przy całce z OC będziesz miał możliwość naprawiania pojazdu do wartości rynkowej. Czekaj na wyliczenie wysokości odszkodowania.

Oficjalnie mi jeszcze nic nie przyszło ale przedstawiciel ASO mówił mi nieoficjalnie że szkoda całkowita. Nie wiem czy coś kombinuje czy co ale mówi że szyba przednia też pęknięta chociaż ja tego nie zauważyłem. Jest możliwe że ASO może mieć z tego jakieś korzyści?
Opublikowano

ASO to by miało korzyści jakby naprawiali.

Przypuśćmy, że rynkowa wartość twojego auta to 20tyś. Nie wygląda mi to na szkodę o takiej wartości nawet w ASO, chociaż po jednym zdjęciu ciężko ocenić. Potrzebny jest kosztorys.

Opublikowano

Mi też na pierwszy rzut oka na całkę nie wygląda ale zależy co jest pod spodem. Lampa dość mocno wpadła do środka więc tam może być bałagan. I przy cenach ASO wtedy może wyjść całka. Ale ASO raczej powinno zależeć na szkodzie częściowej i naprawie. O kwalifikacji szkody będzie decydował rzeczoznawca wysłany przez TU chyba, że ASO ma umowę z tym TU i może we własnym zakresie wykonać oględziny i wycenę.

Opublikowano

Panowie a jak to jest z tym samochodem zastępczym z OC sprawcy? Staram się już od kilku dni napisałem mnóstwo maili i dzwoniłem chyba z 10 razy na infolinie i nic w tym temacie nie uzyskałem. Cały czas obsługa PZU zapewnia mnie że przekazuje sprawę do odpowiednich organów i ktoś w tej sprawie się ze mną skontaktuje. Narazie cisza a ja potrzebuje samochód pilnie bo bez niego to jak bez ręki.

Opublikowano

Ubezpieczyciele często stosują w praktyce metodę tzw. szkody całkowitej. Polega to na tym, że bierze się pod uwagę następujące wartości:

•wartość samochodu przed wypadkiem (W1),

•wartość samochodu po wypadku, tzw. wartość pozostałości (W2),

•koszt naprawy (N).

Jeśli N > (W1 – W2), to jest to tzw. szkoda całkowita. Czyli, inaczej mówiąc, jeśli różnica wartości samochodu przed wypadkiem i po wypadku jest niższa niż koszty naprawy, to mamy do czynienia ze szkodą całkowitą.

Przykład

Samochód przed wypadkiem wart był 10 000 zł (W1). Po wypadku wart jest 4000 zł (W2). Koszt naprawy (N) = 9000 zł.

10 000 – 4000 = 6000 zł

9000 zł > 6000 zł

W takim wypadku ubezpieczyciel zwraca kwotę równą W1 – W2, czyli różnicę wartości pomiędzy wartością pojazdu przed wypadkiem i po wypadku. W powyższym wypadku byłoby to 6000 zł. Taką praktykę akceptuje orzecznictwo sądowe.

Oczywiście taka metoda jest dla ubezpieczyciela bardzo korzystna, bo odszkodowanie jest niższe. Jak Pan się domyśla, ubezpieczyciel, sporządzając kalkukację naprawy, robi wszystko, by maksymalnie ZANIŻYĆ wartość przed wypadkiem (W1) oraz ZAWYŻYĆ wartość po wypadku (W2), bo wtedy odszkodowanie jest mniejsze.

Opublikowano

Jeszcze nie mam oficjalnego pisma od ubezpieczyciela ale nieoficjalnie przedstawiciel ASO bo tam dałem auto do naprawy mówi że rzeczoznawca dał szkodę całkowitą. Teraz ASO przedstawiło ubezpieczycielowi swoją wycenę naprawy i czeka na ich akceptację.

Opublikowano

Panowie a jak to jest z tym samochodem zastępczym z OC sprawcy? Staram się już od kilku dni napisałem mnóstwo maili i dzwoniłem chyba z 10 razy na infolinie i nic w tym temacie nie uzyskałem. Cały czas obsługa PZU zapewnia mnie że przekazuje sprawę do odpowiednich organów i ktoś w tej sprawie się ze mną skontaktuje. Narazie cisza a ja potrzebuje samochód pilnie bo bez niego to jak bez ręki.

Z pojazdem zastępczym przy OC to jest tak: należy Ci się zwrot kosztów poniesionych z tytułu wynajęcia pojazdu zastępczego. Ubezpieczalnia prawdopodobnie nie udostępni Ci samochodu bo oni mają ale dla swoich klientów z Assistance. Więc pojazd wynajmujesz we własnym zakresie, przy czym pamiętaj, że wynajęty pojazd nie może być wyższej klasy niż uszkodzony. I tu już jest duże pole do interpretacji dla TU, najbezpieczniej wziąć auto niższego segmentu, żeby się nie czepiali. Poniesione koszty będziesz musiał udokumentować fakturą, gdzie będzie wyszczególniony okres wynajmu i jednostkowa cena za dzień.

I tu znowu schody. Nikt jasno Ci nie powie na ile możesz wziąć auto zastępcze. Zazwyczaj jest to technologiczny czas naprawy ewentualnie powiększony o czas oczekiwania na części, na rzeczoznawcę, weryfikację kosztorysu itp.

Ale teraz najważniejsze. Żeby otrzymać zwrot kosztów z tego tytułu likwidator musi uznać, że roszczenie jest zasadne. Jak pojazd jest wykorzystywany do działalności gospodarczej i jest w środkach trwałych firmy to zazwyczaj nie ma problemu po przedstawieniu KRS, wypisu środków trwałych i oświadczeń wymaganych przez TU (np. że samochód nie mógł być zastąpiony przez inny pojazd, który jest w środkach firmy).

Gorzej jest w przypadku roszczenia osoby fizycznej. Wtedy trzeba uzasadnić wynajem pojazdu. Czyli udowodnić, że pojazd był Ci niezbędny żeby zaspokoić swoje potrzeby i wykorzystanie tego pojazdu konieczne. (np dowóz kogoś z bliskiej rodziny do lekarza na rehabilitację itp.)

Ostatnio głośno było o zmianach i ułatwieniach dla poszkodowanego w tej kwestii w związku z uchwałą sądu najwyższego ale nic z tego nie wyszło moim zdaniem. Dalej każdy inaczej interpretuje. tu możesz przeczytać -> http://www.gu.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=41898:prawo-sd-najwyszy-przedstawi-uzasadnienie-uchway-ws-pojazdu-zastpczego&catid=100&Itemid=103

Doszło tylko, że ubezpieczalnia nie może warunkować zasadności tym czy poszkodowany mógł korzystać z komunikacji publicznej czy nie.

Ogólnie temat pojazdu zastępczego z OC jest dość skomplikowany. Ja bym brał samochód zastępczy tylko i wyłącznie jak jest mi naprawdę niezbędny bo mogą być trudności z odzyskaniem kasy od TU. Te koszty są spore a czasem nawet większe niż szkoda w pojeździe i TU się migają od tego jak tylko mogą.

Opublikowano

jako osoba fizyczna nie dostaniesz zwrotu za wynajęcie auta zastępczego. Skorzystaj ze swojego AC i assistance , jeżeli takie posiadasz.

Opublikowano

Tak i badz pozniej bity w d... bo znizki ci poleca

Opublikowano

jako osoba fizyczna nie dostaniesz zwrotu za wynajęcie auta zastępczego. Skorzystaj ze swojego AC i assistance , jeżeli takie posiadasz.

Teraz również osoba fizyczna ma możliwość otrzymania zwrotu kosztów wynajmu pojazdu zastępczego aczkolwiek towarzystwa ubezpieczeniowe utrudniają to jak tylko mogą.

Akapit zaczynający się od słów "W praktyce, zakłady . . . "

http://rzu.gov.pl/skargi/najczestsze-problemy/Pojazd_zastepczy_w_przypadku_korzystania_z_ubezpieczenia_OC_Posiadaczy_pojazdow_mechanicznych_sprawcy__47

Opublikowano

[...]

Osobiście się nie spotkałem, ale czytałem o takich przypadkach. Polecam artykuł:

http://http://auto.dziennik.pl/artykuly/213485,nie-daj-sie-nabrac-na-szkode-calkowita.html

A w szczególności fragment:

Jeśli szkoda likwidowana jest z OC sprawcy, ubezpieczyciel ma obowiązek pokryć całkowity koszt naprawy, jeśli jej koszt nie przekracza 100 proc. wartości auta i jest ona technicznie możliwa.

Zażądaj wyceny, porównaj z wartością auta. Naprawa jest na pewno możliwa, a zrobienie przodu też nie powinno przkroczyć wartości fury.

Generalnie walcz! Pisz pisma, odwołuj się - do skutku :-)

Powodzenia! :cool1:

Opublikowano
Teraz również osoba fizyczna ma możliwość otrzymania zwrotu kosztów wynajmu pojazdu zastępczego aczkolwiek towarzystwa ubezpieczeniowe utrudniają to jak tylko mogą.

Akapit zaczynający się od słów "W praktyce, zakłady . . . "

http://rzu.gov.pl/skargi/najczestsze-problemy/Pojazd_zastepczy_w_przypadku_korzystania_z_ubezpieczenia_OC_Posiadaczy_pojazdow_mechanicznych_sprawcy__47

"możliwość" , która jest niemożliwa z powodu polityki jaką prowadzą T.U, dlatego napisałem, że kolega nie dostanie zwrotu za wynajem samochodu będąc osobą fizyczną.

---------- Post added at 19:56 ---------- Previous post was at 19:54 ----------

Tak i badz pozniej bity w d... bo znizki ci poleca

W assistance niema zniżek, więc nic nie tracisz. To nadal jest naprawa z OC sprawcy