Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] 25000km na bez zmiany oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w motorze 2.5TDI V6 jest zalecenie zmiany oleju co 15000km. Niestety od zakupu od Niemca i sprowadzenia samochodu nie była wykonana takowa zmiana. Obecnie przejechane jest około 25tys. km. Oczywiście olej zmieniam w trybie natychmiastowym ale czy brak zmiany w odpowiednim terminie bardzo zaszkodził motorkowi?

Dzięki za opinie.

Opublikowano

w przypadku tego silnika moze byc roznie. mozesz miec nadzieje ze zalany byl olej typu Long Life. wtedy wymiana jest wykonywana co 30.000km.

jednak nie nalezy korzystac z takiego harmonogramu wymian.

Opublikowano

A jak nie był? Na kartce mam tylko napisane, że zalany był olejem 10W40 oraz, że następna wymiana oleju przy 132tys. km :(

Opublikowano

wartoby obejrzec walki i pozostale elementy rozrzadu. mozesz wymienic olej po przejechaniu np 500km powinny sie wypluac ew. osady.

Opublikowano

Ile ten silniczek ma nalatane??

Szczególnie on nie lubi takiego traktowania...

Opublikowano

@marcin j

Pewności oczywiście nie mam ale mam książkę serwisową i dwie naklejki. Wszystkie przeglądy do ostatniego były robione w ASO Audi a ostatni w jakimś już innym. Według tych danych ostatni przegląd był 10.2006 z licznikiem prawie 120tys. Kartka wcześniejsza pokazuje, że było około 103tys. przebiegu więc myślę, że przebieg może być rzeczywisty. Ale jak napisałem, pewności nie ma.[br]

@Musashi

wartoby obejrzec walki i pozostale elementy rozrzadu. mozesz wymienic olej po przejechaniu np 500km powinny sie wypluac ew. osady.

Przy zmianie oleju mam zamiar wlać płyn czyszczący i zmienić na syntetyk 5W40.

Opublikowano

Kupuj bez obaw - bez ryzyka nie ma zabawy :kox: .

99% 2.5TDI z niemiec bylo tak serwisowanych. Jakby kazdy bal sie tego LL, to nikt nie kupowalby tych aut...

Jesli masz szanse zajrzec do walkow (w co watpie), to tym lepiej.

ps. Rozumiem, ze auto jest juz po rozrzadzie?

Opublikowano

Kupuj bez obaw - bez ryzyka nie ma zabawy :kox: .

[ciach]

Jesli masz szanse zajrzec do walkow (w co watpie), to tym lepiej.

ps. Rozumiem, ze auto jest juz po rozrzadzie?

Z tym olejem mam rozumieć, że odradzasz??

Rozrząd będę sprawdzał. Według instrukcji powinien już być dawno zmieniony, więc jak pasek będzie wyglądał na nowy to chyba nie będę zmieniał. Ale jak się pojawi jakiś cień wątpliwości to tak.

Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą, czy w ASO dają naklejkę kiedy był zmieniony rozrząd bo takiej nie widzę nigdzie. Chyba, że jest pod osłoną silnika. Oleje są a rozrządu nie ma. Czyżby nie był zmieniony na przeglądzie przy 120tys.?

Czy wie ktoś jak to wygląda w ASO w Niemczech? Czy wymieniają rozrząd przy 120tys?

Opublikowano

Najlepiej jedź do ASO, i sprawdź historię serwisową po VIN-ie, będziesz miał jakąś wiedzę co było robine no i jak z tym przebiegiem, w RZ płaciłem za to 50,- ale warto odżałować.

Opublikowano

Z tym olejem mam rozumieć, że odradzasz??

Rozrząd będę sprawdzał. Według instrukcji powinien już być dawno zmieniony, więc jak pasek będzie wyglądał na nowy to chyba nie będę zmieniał. Ale jak się pojawi jakiś cień wątpliwości to tak.

Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą, czy w ASO dają naklejkę kiedy był zmieniony rozrząd bo takiej nie widzę nigdzie. Chyba, że jest pod osłoną silnika. Oleje są a rozrządu nie ma. Czyżby nie był zmieniony na przeglądzie przy 120tys.?

Czy wie ktoś jak to wygląda w ASO w Niemczech? Czy wymieniają rozrząd przy 120tys?

to zalezy od wlasciciela co zlecil zrobic. jezeli nie bedzie wpisu w historii auta w ASO tzn ze jezeli byl wymieniany to gdzies w garazu.

Opublikowano

Tak, wymieniaja zawsze przy 120.

Ja tez nie mam zadnej naklejki odnosnie rozrzadu, ale mam w ksiazce (po portugalsku :> ) oraz w historii ASO.