Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ALF] Korekty długoterminowe szarpie na Pb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mój problem jest następujący:

Silnik na benzynie chodzi źle. Trzęsie się na wolnych obrotach, nierówno przyspiesza (przerywa). Jeśli przełączy się na gaz zaczyna pracować w miarę dobrze, jedynie czasem na gazie po zarzuceniu biegu jałowego obroty zafalują.

Jeśli jakiś czas pojeździ się na benzynie problem na jakiś czas znika i wszystko wraca do normy, choć nie zawsze.

Błędy wyskakują mi następujące: (po ich skasowaniu problem nie znika)

17537 Długoterminowa adaptacja składu mieszanki 2- mieszanka bogata (rich mixture)

16514 Sonda Lambda podgrzewana 1 bank 1- obwód uszkodzony

16534 Sonda Lambda podgrzewana 1 bank 2 - obwód uszkodzony

18010 Sterownik ECM - niskie napięcie zasilania z akumulatora (terminal 30)

Sprawdzałem Vagiem:

-czujnik temp cieczy - dobre wskazania

-czujnik temp powietrza - dobre wskazania

-regulator ciśnienia paliwa - nie puszcza benzyny w rurkę podciśnienia

-Evap - nie mam go w kanale 070 i nie mogę znaleźć

-przepływomierz - na beigu jałowym pokazuje około 4,5 g/s natomiast co dziwne na wyłączonym silniku 11.11g/s czy tak powinno być?

-sondy - robiłem logi krótkoterminowe i stwierdzono na forum że pracują dobrze

wrzucam zatem korekty długoterminowe po dzisiejszej przejażdżce około 40 km na benzynie

logforuma6.jpg

czy to źle wyregulowana instalacja LPG?

Opublikowano

a co masz za instalacje i wtryskiwacze??

Opublikowano

komputer: Lecho Sec

wtryski: omvl niebieskie

parownik: Zavoli S

Opublikowano

no to najpierw zacznij od regulacji lpg niech wyregulują według korekt z vaga...

Opublikowano

A co zmienia odpięcie aku?

Pan Jabłoński z firmy LECHO kazał mi zrobić następująco:

"Odepnij akumulator na jakieś 30 minut. Potem przejedź się na Pb i zobacz jaki będzie efekt. Jeżeli będzie ok oznacza to iż jest źle wyregulowana instalacja LPG natomiast jeżeli sytuacja się nie poprawi należy szukać problemu w układzie benzynowym auta."

Po ponownym podłączeniu aku efekt był ten sam.

Winna jest instalacja benzynowa???

Opublikowano

wykasuj vagiem nastawy wyuczone i zobaczysz czy bedzie lepiej, jesli tak to zle wyregulowana instalacja lpg rozjezdza mapę benzynową

Opublikowano
wykasuj vagiem nastawy wyuczone i zobaczysz czy bedzie lepiej, jesli tak to zle wyregulowana instalacja lpg rozjezdza mapę benzynową

ale odpiecie aku daje ten sam efekt tak?

Opublikowano

tak, na 5 minut odepnij

czesto siadaja przepływki w tych silnikach

Opublikowano
tak, na 5 minut odepnij

czesto siadaja przepływki w tych silnikach

własnie tak się zastanawiam, ale objawy mam jedynie na benzynie

po drugie mierzyłem przepływkę przy odcięciu obrotów i daje 120 g/s czyli dobrze

Opublikowano

Żle wyregulowany gaz rozjechał benzynę.

Poza tym masz błędy grzałki sondy, a one nie są od złej mieszanki. czy te błędy wracają? Jeśli tak, to sonda/sondy do wymiany.

Jak sonda się nie rozgrewa do swojej temp pracy, to też jej wskazania nie są prawidłowe, a przybnajmniej nie zawsze (np. jak ostygnie na wolnych obrotach)

Opublikowano
Żle wyregulowany gaz rozjechał benzynę.

Poza tym masz błędy grzałki sondy, a one nie są od złej mieszanki. czy te błędy wracają? Jeśli tak, to sonda/sondy do wymiany.

Jak sonda się nie rozgrewa do swojej temp pracy, to też jej wskazania nie są prawidłowe, a przybnajmniej nie zawsze (np. jak ostygnie na wolnych obrotach)

o to chodzi że falowanie sond jest w porządku robiłem logi

rozjechaną mapę trzeba wykluczyć bo po wykasowaniu błędów jak tez po odpięciu aku nic się nie poprawia natomiast kiedy auto przełącza się na LPG chodzi bardzo dobrze

Opublikowano

bład wraca jedyn po jeździe na gazie:

16514 Sonda Lambda podgrzewana 1 bank 1- obwód uszkodzony

dodałem korekty na gazie

na_gazie.jpg

Opublikowano

Pojeździj ze 2 dni na benzynie i zobacz, czy będzie lepiej.

Opublikowano
Pojeździj ze 2 dni na benzynie i zobacz, czy będzie lepiej.
no po jeździe na benzynie poprawia się i mogę na benzynie już jeździć, ale mam inny jeszcze pomysł

zastanawiam się czy to nie jest wina grzałki sondy? niby taki bład mi się cały czas pojawia

Opublikowano

Jak po jeździe na benzynie się poprawia, to jasne, że gaz rozjeżdża benzynę, czyli jest źle ustawiony. Lecho nie słynie z super działania.

Opublikowano

zauważyłem że mam rozcięte kable od wtyczki cewki zapłonowej, tak się gaziarze w nią wpięli, czy tak powinno być? czy to może być przyczyną problemów?

odpięcie akumulatora czy też kasowanie błędów nie zmienia pracy na Pb

zauważyłem że nawet po tym jak na gazie jeżdze i przełącze na Pb to czasem jest ok, czyli nie upatrywałbym winy w regulacji lpg

Opublikowano

To weź miernik i sprawdź tą sondę i czy dochodzi napięcie do grzałki.

Opublikowano

dochodzi

Opublikowano

A grzałka jaki ma opór?