Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Czy wejda 18-tki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli kupuje 215 szerokosc.

Opublikowano

dobry wybor:thumbup1: ale zebys sie nie zdziwil jak stracisz cala przyjemnosc z jazdy :)

Opublikowano
wejdz se na w moja a4 ja mialem 18 przy zawiasie -35 to se zobacz jak to wygladalo

trzec ci nic nie bedzie a przeklamania na liczniku nie bedziesz mial zadnego bo jest to zaminnik do fabrycznego rozmiaru

Kolego 225/40/18 to jest zamiennik oryginału, a kolega przemo2.4 ma 225/45/18, więc będzie przekłamanie.

moj blad masz 100% racji

Opublikowano

ja mam na 8.5 calowych felgach opony 225/40/17 i nic nie ociera ani z tyłu ani z przodu...tyle ze mam 17stki a no i w quattro...ustawiłem opony 1cm nad nadkolem i jest idealnie ..przy 5ciu osobach tez...

Opublikowano

Kuzwa juz sam niewiem jedni mowia ze ok drudzy ze troche lipa...wiec pytam czy ma ktos z was takiego rozmiaru felgi z et30 w b5 i na jakich jezdzi oponkach?

Opublikowano

et30 i duża gleba równa się D U P A zrozum przerobiłem kilkanaście kompletów felg :jerk:

Opublikowano
kupiłem alu 8,5Jx18 ET30

sugerowałem sie radami kolegow na forum ktoyz mowili ze podejda .....dodam ze w planach jest gwint

powodzenia z przodem:whistling:

Opublikowano

no ok. ale co oznacza duza ,to jak mam sobie z tym poradzic jakie najlepiej kupic opony?

gleba duza? -30 i juz bedzie problem?

Opublikowano
et30 i duża gleba równa się D U P A zrozum przerobiłem kilkanaście kompletów felg :jerk:

I do tego 8,5J...

Opublikowano

wlasnie tak

Opublikowano

mam u siebie 235/40r18 felgi 8/5 et32 zawias -35 nic nie obciera.

Opublikowano

widzisz kolego masz prawie taki sam rozmiar jak ja oprucz et i nic nie obciera ?? a opone szerokosci 235!!!! wiec juz nie czaje :facepalm:

umnie bedzie lipa a u ciebie jest dobrze.

Opublikowano

Widzisz i to jest dziwne jednym 235/40/18 8.5J et32 nie obciera a u mnie 225/40/18 8J et35 przy przy skrecie na dolku potrafi wyciagnac blotnik . Najlepiej gdybys mial mozliwosc pozyczenie od kogos roznych opon i sprawdzenia tego ,najlepiej znajomego w zakladzie wulkanizacyjnym sprubowac 205,215,225 i w tedy bedziesz wiedzial co kupic

Opublikowano

wiem juz myslalem o tym ze bylby to najlepszy sposob ale nie znam nikogo takiego,jeszcze mogłbym podjechac do pierwszego lepszego zakladu ktory ma na stanie takie opony i zagadac a noz byli by na tyle laskawi :eusathink:

Opublikowano

przemowisz koledze do kieszeni i sie da zalatwic , teraz to klijent jest panem i wybiera zaklad . A jeszcze jak koles bedzie mial fajne gumki to powiesz ze je kupisz i napewno sie zgodzi

Opublikowano

:kox: sie zobaczy ale juz dostalem siwych wlosow od tego myslenia.....jak kolega wyzej napisal,ma szerokie kapcie i et 32 i u niego abla :facepalm:

rece opadaja

Opublikowano

załóż w końcu i przestań teoretyzować :doh:

Opublikowano

spoko a kolega aju

jak sie okaze ze bedzie lipa to za oponki kase mi zwroci sie rozumie.

nie sztuka kupic i nie bedzie pasowało lepiej dgadac wszystko i pozniej nie miec zalu ze sie nie dowiedzialem wszystkiego i zapewne czytales wyzej jak kolega pisal ze akurat u niego z innym et ale opona szersza wszysko spaowalo

Opublikowano

Witam!

Zamieszczam kilka zdjęć z przymiarki 18" w B5 Q. Przymierzałem tylko z tyłu, może po niedzieli sprawdzę jeszcze przód.

Parametry koła:

felga - 18", szerokośc 8", ET 30;

opona - 235/40/18.

1. Odległość opony od zwrotnicy widać na lusterku, w rzeczywistości udało mi się wcisnąć palec wskazujący (właściwie to tylko sam opuszek palca) czyli odległość wynosi jakieś 12 mm:

05032012439.jpg

2. Ogólnie jak wyglądało na samochodzie. Na seryjnym zawieszeniu wyglądało komicznie. Pewnie jak bym trochę pojeździł to delikatnie by obsiadło bo było świeżo po opuszczeniu z lewarka:

05032012440.jpg

3. Na tym zdjęciu widać, jak koło wystaje za obrys błotnika:

05032012441.jpg

4. Ostatnie zdjęcie zrobione z góry - widać wyraźnie, że przy tych parametrach koła wystaje ono za błotnik, przy niższym zawiasie i większym obciążeniu nie da się jechać:

05032012442.jpg

Dla tego jak ktoś pisze, że

mam u siebie 235/40r18 felgi 8/5 et32 zawias -35 nic nie obciera.

to albo nie wie jakie ma parametry felgi albo powyciągane nadkola na zewnątrz. Chyba że osadzenie tylnego koła w Q i ośce jest zupełnie inne w co wątpię (wymiary katalogowe producenta są takie same dla obu wersji) - http://www.audiklub.org/photo/wymiary/wymiar_6.727.jpg

Opublikowano

a z przodu jest mniej miejsca niż z tyłu