Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] ASR działa tylko chwilę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Jak kupiłem moje auto to nie było ABS i ASR.Hamulce były jak w maluchu- trzeba wiekszej siły do hamowania.Okazało sie, ze padła pompa ABS, a konkretnie jej sterownik,którego nie dało sie naprawic(koszt 750zł- bo była nietypowa).Po wymianie jest ABS, a ASR na chwile.Jak rusze bardzo ostro to czuć, ze ASR zatrzymuje koła tak 2s i miga kontrolka, a potem juz gasnie i system ASR tez sobie odpuszcza pomimo, ze koła kreca sie w miejscu.Natomiast siła hamowania nie zmieniła sie, nadal hamulce sa slabe.Wymienilem klocki i tarcze z przodu bo były juz na wykonczeniu i tez nic.Po podłączeniu Vag nie ma błędów.Jak ostatnio wsiadłem do audi a4 od ojca to duzo nie brakło, a rozbilbym sobie glowe o kierownice, bo hamulce ma jak żyleta.Jaka moze być przyczyna?Czy pado servo?Mechanior gada ze trzeba sprawdzic "waku".zZa co odpowiada "waku"?W rzazie czego jakie koszty?

Z góry dzieki

PS Hamulce odpowietrzone...

Opublikowano

Vaqpompa odpowiada za podciśnienie - tzw. wspomaganie hamowania

Myśle jednak że problem twój tkwi w sterowniku poszukaj po forum bo były już takie przypadki jest także człowiek u nas który to naprawia.

Opublikowano

Jeśli chodzi Ci o sterownik pompy ABS to raczej chyba nie, bo naprawde nie było żadnej zmiany w efektywności hamowania po jego wymianie