Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cieknie olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Od jakiegoś roku ubywa mi oleju z 1,5L na 10tyś km... Leje się jakby z filtra oleju ( zalany cały dół silnika, skrzynia, drążki rozporowe :facepalm:)- udało mi się dojść do tego, że będzie to prawdopodobnie uszczelka chłodniczki oleju?

Wydaje mi się, że po filtrze oleju sączą się też kropelki płynu chłodniczego :slina: zależne jest to od tej uszczelki?? czy na wężach przepuszcza?

No i niewielka prośba - Czy mógłby ktoś z grubsza opisać jak się dobrać do tej uszczelki? ( wyciągam filtr oleju wykręcam śrubę(jaki klucz?) na którą wkręca się filtr i chłodniczka wychodzi? )

Pewnie najlepiej byłoby wyciągnąć całą chłodniczkę skoro sączy się płyn...? a co za tym idzie spuszczenie płynu?

Opublikowano

Zacznij od szczegółowego wytarcia lub umycia miejsc zaoliwionych i dokładnie określ miejsce wycieku.

Walczyłem z podobnym problemem ,przyczyna okazała się banalna. Rozszczelnił się czujnik temperatury oleju umieszczony w chłodniczce oleju. Naprawa polegała na wymianie czujnika ,koszt niewielki. Przyczyny mogą być też zupełnie inne.

Opublikowano

mysle ze wymiana uszczelki gumowej miedzy podstawa a wymiennikiem ciepła załatwi problem... twardnieje gumka a nawet zdarza sie ze poluzuje sie nakretka mocujaca wymiennik. najlepiej było by umyc motor i przejechac sie jesli sa duze wycieki - wyciek bedzie po chwili... obserwacja...

Opublikowano

A może to ten oring (numer 2 na fotce)

oringd.jpg

Opublikowano

Witam ja miałem to samo tesz mi cieknoł olej z tej chłodniczki i płyn chłodniczy, mi to robił mechanik wiem żeby odkrecił kruciec wody przeczyścił i położył na silikonie i mi nie cieknie już płyn.A co do chłodniczki wiem że ją wykrecił i zmienił uszczelke i położł to też na silikonie wszystko ustało.a co do płynu to czeba spuścić bo jak odkrecisz kruciec to sie bendzie lało

Opublikowano
Umyj silnik myjką ciśnienową dokładnie. Potem zobaczysz gdzie leci olej.

Albo spryskaj preparatem do mycia silników K2, ja jak czaiłem gdzie cieknie myłem nim i zaj... zmywa olej.

Opublikowano

dzięki Panowie za rady :thumbup1: przy najbliższej okazji wjazdu na kanał postaram się zlokalizować winowajcę :wink:

Opublikowano

Jeżeli cieknie na o-ringu nad chłodniczką oleju to będzie ona ulana od strony silnika no i silnik po stronie filtra i będzie ściekało na łączeniu silnika ze skrzynią biegów :wink: też masz 1Z jak ja więc tak to wygląda bo odmę wchodzącą do silnika widać bez problemu i czy cieknie z niej.

Opublikowano

Cześć,

Udało mi się zrobić zdjęcia tego przecieku... może wam uda się dopatrzeć skąd to się leje... :facepalm:

20120418_001.jpg

20120418_002.jpg

20120418_003.jpg

20120418.jpg

Opublikowano

Wklej je w wątku to już całkiem fajnie będzie ;)

Opublikowano

już poprawione ;) w firefoxie były a w IE już nie :facepalm: