Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Średnie spalanie a wskazania komputera.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum jak i posiadam moją ''myszatą'' od ponad tygodnia. A więc jak wygląda sytuacja z wiarygodnym spalaniem a wskazaniami komputera?? na kompie wskazuje mi średnio 8.0 L na 100 i widze że tak się utrzymuje (no powiedzmy że jest te 0,5L tolerancji niekiedy) na autostradzie ostatnio jechałem tak z 15km i przy 120-130km/h spalanie spadlo 7.1L /100km. i spadało dalej. Czy wam tez tak komputer mniej wiecej pokazuje?? boli mnie z leksza te 8.0 L przy normalnej jeździe, spokojnej ale może to normalne. Aha powiedzcie mi na komputerze są wskazania tak jakby dane spalania nr.1 i dane spalania nr.2 (tak jakby 2 pamięci) o co tam dokładnie chodzi i w jakim celu są te ''pamieci'' ??

Opublikowano

Cześć jeszcze zależy od tego jakie masz koła i opony założone Ja na letnich 18 cali 245 mam zawsze większe spalanie niż jak założę zimówki 16cali 205 o około litra to jest w lecie średnie jest 7,2 a zimą 6.5 co do pytania"" dane 1 a dane 2"" to pokazuje komputer pokładowy 1 to jest dzienne czyli z danego dnia po 2 godzinach sie resetuje a--- komp 2 to dane średnie z okresu jak dobrze pamiętam 5000km

Opublikowano
  • Autor

no ja jeżdżę na 205/16 ale myślę że po dłuższym okresie jazdy coś się wyklaruje. A powiedz mi czy można z resetowac oba komputery??

Opublikowano

wciskasz reset i przytrzymujesz. kasujesz w ten sposob aktualnie wskazywana wartosc. ( np , srednie spalanie, czas podrozy, dystans itp)

sprawdz spalanie chwilowe przy V= 90km/h na plaskim odcinku, bez przyspieszania i nie z wiatrem ani nie pod wiatr.

Opublikowano
  • Autor

chcę wrócic i zadac pytanko. czy wyższe spalanie może byc powodem ''uszkodzeniem'' termostatu? czyli powiem tak dogrzewa mi się tylko do 80 st.C a w duzych korkach dochodzi do 90.st. Wydaje mi sie że raczej tak, tylko wole spytac doświadczonych.

Opublikowano

Silnik diesla nagrzewa się dłużej niż np. benzyny, które miałem wcześniej. Trasa 7-10 km, miasto, jeśli są postoje, może nawet dłużej. Moje wrażanie jest takie, że tak jak benzyna potrafiła się w korku zagotować, tak w dieslu temp w korku może lekko spaść - zwłaszcza jeśli jest chłodno. Zrób testy z natury: miasto, trasa i będziesz wiedział, jeśli nie ma jakiejś max przechyłki to olej te analizy. Także spoko. Jeśli jedziesz 20 km i masz 75 stopni wtedy wymień termostat, pamiętaj, że nawet teraz noce są chłodne i jeśli ktoś trzyma auto pod chmurką, to nagrzanie trochę czasu musi zabrać.

Opublikowano

Moja ostatnia podróż 700km prędkość 130 tempomat -spalanie średnie 5.3l , teraz mam już zatkany erg wiec podobno może coś tam wzrosnąć..powód zatkania, przeciekał i było pełno oleju lub jakiejś mazi w rurze ..:slina:

Opublikowano

Hmm przy zaślepionym egrze spalanie wzrasta?

Opublikowano

nie

Opublikowano

Bo właśnie zdziwiła mnie powyższa odpowiedz że może wzrosnąc.

Opublikowano

wyczysc go porzadnie i nie bedzie nic cieknac*:wink:

Opublikowano
wyczysc go porzadnie i nie bedzie nic cieknac*:wink:

może spróbuję, a co sie tyczy spalania to: podobno auto sie dłużej nagrzewa co za tym idzie wiecej pali"podobno":grin: Ja po przesiadce z benzyny byłem w szoku, jak długo sie czeka na optymalną temperaturkę , ale za to pokochałem momet-obrotowy juz od 1900 ładnie ciągnie, ajeszcze czeka mnie wirus --pięknie:decayed:

Opublikowano

u mnie po wymianie walka rozrzadu i szklanek,spalanie nie spada ponizej .... 7 litrow*

przejechalem *500 km od tej wymiany i jeszcze nie widzialem na fisie 6 z przodu przy spalaniu*

ale to osobny temat w ktorym musze zaczac cos dzialac*

Opublikowano
chcę wrócic i zadac pytanko. czy wyższe spalanie może byc powodem ''uszkodzeniem'' termostatu? czyli powiem tak dogrzewa mi się tylko do 80 st.C a w duzych korkach dochodzi do 90.st. Wydaje mi sie że raczej tak, tylko wole spytac doświadczonych.

Witaj Piotrek, przy takiej temp. w dzień jaka była np. dziś czyli od 15 do 20 stopni silnik powinien osiągnąć Ci 90C po ok.10 km i trzymać +/- 90C. Jeśli termostat, oraz czujnik temp. są sprawne. Jeżeli termostat lub czujnik są niesprawne spalanie wcale nie musi wzrosnąć.

Opublikowano
  • Autor

dobre moze i te spalanie jest normalne ale termostat i tak musze wymienic i obadam sprawe czy spalanie spadnie.