piecia1982 Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Witam. Jak sprawdzalem poziom oleju to na bagnecie mialem niewielka ilosc żółtawej substancji,wiec odkreciłem korek wlewu oleju i tez troche było na nim,nie mam pojecia co to jest i czy tak mać . Jeśli nie to co jest przyczyna?
mcm Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 płyn chłodzący w oleju, pewnie uszczelkę dmuchnęło
sparki Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 płyn chłodzący w oleju, pewnie uszczelkę dmuchnęło Niekoniecznie jak olej to polsyntetyk a fura lata na krótkich dystansach i jest w kółko niedogrzana to taki budyniowaty nalot może powstawać w silniku. Obserwować co się dzieje z płynem chłodniczym może ubywa, powąchać czy nie pachnie spalinami Pozdro
Norbi Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Pojedziesz na zlot letni do Sobieszewa i z powrotem i problem zniknie.
andrzej_1970 Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Przegoń dobrze auto jak nie wywali płynu ze zbiorniczka wyrównawczego to wszystko ok i jak koledzy pisali krótkie trasy auto niedogrzane i pojawia się taki nalot ale to nie powód aby nie obserwować oleju.
Ronin Opublikowano 5 Maja 2008 Opublikowano 5 Maja 2008 Ja to pierwszy raz słysze o takich objawach, aby przy krótkich trasach olej zmieniał konsystencje. Jeżdże już kilkadziesiąt lat ale o takich objawach to nie słyszałem. Ja bym stawiał na jakiś dziwny olej. Wymień olej i zobacz czy efekt się powtórzy. Jeżeli tak to musi być jakaś obca substancja w oleju. Czyli uszczelka Przy stosowaniu zasilania alternatywnego, czyli gazu, uszczelki są częstą usterką.
Andrzej Opublikowano 7 Maja 2008 Opublikowano 7 Maja 2008 Jeżeli nie ubywa płynu w zbiorniczku i nie przybywa oleju to myślę że wszystko w porządku ,silnik prawdopodobnie nie dogrzany.Ja miałem praktycznie całą zimę takie masełko pod korkiem,do pracy 1,5 km,osiem godzin postoju i znowu 1,5km.Przy dłuższej trasie i rozgrzaniu silnika masełko znikało.Olej półsyntetyk.
mirek31071977 Opublikowano 7 Maja 2008 Opublikowano 7 Maja 2008 Ja tak miałem w Felicji też na gazie i na półsyntetyku.To właśnie od jeżdżenia na krótkich dystansach.
mroova81 Opublikowano 8 Maja 2008 Opublikowano 8 Maja 2008 Oczywiście, że jest to normalne! Na każdym oleju i w każdym silniku. Ten budyń to woda, która się skropliła z powietrza atomosferycznego pod osłoną zaworów i nie zdążyła odparować przez odmę z powodu zbyt krótkiego dystansu i nieskiej temperatury oleju. Jak Ci to nie znika możesz sprawdzić odmę, albo (mówię to nieoficjalnie, bo tak nie wolno) zrobić 2-5km bez korka oleju.
Rekomendowane odpowiedzi