Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[Audi A4 B5 AJM] Moja wierna suczka... :D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najpiękniejsze nadwozie jakie stworzono.... :wink:

Stary kondon tygrysa, moja najwierniejsza suczka :naughty:

Aktualnie się tym poruszam jako ze mój BRD nawalił...

B5 AJM 116KM, Rocznik 10/2000, Wyposazenie:

-klimatronik

-elektryczne szyby z przodu

-wspomaganie

-ABS

-centralny z sterowaniem w kluczu

-Parktronic

-pompowane oparcia siedzen z przodu

-ALU 16''

MODY:

-Xenon (Ori klosze)

-prawe lusterko od RS4 (ALU)

-Hak

-Alpine

-Wymiana okladzin na drewno

-Skorzana kierownica

-Tempomat

-Podłokietnik- co prawda z A6- ale daje rade

Plany:

-Radio 2-din- kosz już jest...

-grzane stolki

-odrestaurowanie nadwozia bo wygląda tragicznie po użytkowaniu przez siostrę

- FIS- licznik 6- zegarowy....(juz tez jest, ale trzeba naprawic wyswietlacz i wiazke poprowadzic- manetka zalozona)

PRACE:

-258 000km- wymiana wycieraczek, czujnika cofania i listw dolnych w drzwiach (czesci ASO)

-275 000km- wymiana tylnich tarcz, klockow, lozysk i rotorow ABS (czesci ASO)

-285 000km- wymiana oleju i filtrow (Castrol 505.01/ 5W40, filtry ASO)

-295 000km- wymiana rozrzadu (czesci ASO)

Pierwsze foty po zakupie:

bc120076b565dcfb.jpg

56ae391fa87487e2.jpg

0bc50bfc1389923fmed.jpg

38c70955ee494a2emed.jpg

Skorzana kierownica i drewniane dekory.

793bb6c24cc591cb.jpg

NOWY ROZRZAD

44495353b1b32921med.jpg

Opublikowano

ładna suczka :wink:

Opublikowano

Ładnie się prezentuje... Powodzenia w modach...

Opublikowano

Panowie- mam taka sprawe.

Wlasnie wybieram sie do ASO po czesci do wymiany rozrzadu, i powiedzieli mi przez telefon ze zaleca sie wymiane hydronapinacza tez ktory notabene prawie 5 stow kosztuje!!!

I tak sie zastanawiam: co sie stanie jak go nie wymienie? Bo za same czesci (zestaw naprawczy- pasek/2 rolki, pompa wody, hydronapinacz) juz krzycza 1260 zeta bez kaucji za pompe.... :shock3:

Tylko nie mowcie mi zeby kupic cos innego - bo nie wchodzi w rachube- kupilem Audi i montuje Audi.

Opublikowano

Myślisz,że audi robi części dla siebie? Dla oryginału produkują podwykonawcy więc po co płacić za kartonik skoro w środku masz dokładnie tą samą część?

Opublikowano
Myślisz,że audi robi części dla siebie? Dla oryginału produkują podwykonawcy więc po co płacić za kartonik skoro w środku masz dokładnie tą samą część?

No właśnie ze nie dokładnie te sama cześć. Przerabialem to już chyba z tysiąc razy, a i moja żona pracowała 7lat przy kontroli jakości w firmie produkującej części dla audi i BMW i innych oraz te same na wolny rynek, więc mi nie mów ze te części są identyczne.

Co nie znaczy ze części bez znaczka audi są złe, ale z ich jakością różnie bywa, a ja nie mam ochoty na loteria.

Opublikowano

moj AJM mial na budziku 245 tys, bo rozebraniu rozrzadu macher pow ze trzeba hudronapinacz wymienic, po stanie stwierdzil ze to org, koszt ruvile to jakies 200pln albo mniej, i tak zrobisz na czesciach zamiennych 60tys wiec poco jakies ASO walic siano

Opublikowano

W sumie już zrobiłem. Hydronapinacz jednak był walniety.

Teraz spokój na 120 000km :)

Przy okazji sie okazało ze napinacz paska wielorowkowego jest walniety - normalnie ten plastik wyfrezowal w obudowie amortyzatora rowki. Sklecilem to jakoś, byle do wiosny- bo mi sie nie chce i nie mam kasy żeby to rozbierać.

Opublikowano

Siedze w branży i moge powiedzieć tylko tyle,ze wszystko się psuje oryginały z izraela czy z chin,ina nie z canady tylko z czech.Prawda jest taka,że albo trzeba się znać i życ tym na bieżąco albo zaufać komuś kto ma z tym styczność na co dzień.Ja np nie kupuje do swojego auta lemfiego bo to juz nie to co kiedyś,w zawieszeniu mam duże zaufanie do meyle.Generalnie temat rzeka każdy ma inne doświadczenie i zdanie na ten temat.

Opublikowano

No racja ze to sie cały czas zmienia z ta jakością. Ja tez słyszałem o Meyle HD ze ciekawa opcja do zawieszenia- i tez sie sklaniam żeby jakby tak daleko było to wziąć je pod uwagę, bo jakosc ma byc lepsza od Audi. Auto ma aktualnie 295000km i wachacze są jeszcze orginalne, więc chyba nie jest z ich jakością tak zle? Wymienilem tylko rok temu końcówki drazkow na lema...

Opublikowano

Teraz spokój na 120 000km :)

czy 60 tys na rozrzadzie?

Opublikowano

120 000km, a hydronapinacz na 240 000km :D

Opublikowano

z tego co wiem jak auto wychodzi z fabryki to 1 rozrzad robisz po 120 tys a nastepny co 60 wiec nie wiem skad u Ciebie przy prawie 30tysiach i rozrzadzie wymienionym kolejne 120?

Opublikowano

bo jak auto mialo jeszcze 180 000km to chcialem go sprzedac i wymienilem rozrzad dla potencjalnego kupca, ale sie ze sprzedaza rozmyslilem, a teraz jeszcze tez by nie musial byc, ale od ostatniej wymiany minelo 5 lat, a guma nie jest wieczna wiec zdecydowalem sie na teraz.

Tu fotka jak cieszy oko :D

44495353b1b32921med.jpg

Opublikowano

ale nie wadzi czy Ty zrobiles przy 180 tysiach rozrzad a pozniej minelo 5 lat bo guma nie jest wieczna. Auto wychodzi z fabryki i 1 rozrzad robisz jak pyknie 120tys a kolejnie co 60 a nie jak mowisz ze masz spokoj na 120 kolejne:wink:

Opublikowano

Pierwsze slysze- mam ksiazke serwisowa i w niej sa zalecenia co ile sie robi rozrzad i inne czynnosci serwisowe- na tyle samo wystarczaja orginalne czesci- jak sie spytasz w serwisie- wiec dlaczego mialbym czesciej sobie te robote robic? Dlaczego zapisy w ksiazce serwisowej mialyby byc inne od rzeczywistych wymagan?

Opublikowano

Tak jak napisalem ze z tego co wiem, ja robie rozrzady na czesciach ruvile i macher z seata jak i vw powiedzieli ze co 60tys, ksiazeczki nie mam wiec nie wiem tego, skoro tak pisze w ksiazeczce to tak jest na czesciach ASO, z tad moje pytanie o te tysiace km:wink: teraz juz wiem

Opublikowano

Ale podobno okresy zmian paska w silnikach sie różnią. Jaki masz dokładnie silnik?