Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Oszczędzanie funduszy

Ile byś odkłądał zł miesięcznie ?  

51 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile byś odkłądał zł miesięcznie ?

• 100
      9
    • 150
      2
    • 200
      11
    • 250
      5
    • 300
      8
    • 400
      5
    • więcej
      11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Chciałbym się Was zapytać ile byście byli w stanie odkładać miesięcznie środków wiedząc, że nie można ich ruszyć przez 10 lat.

Nie wnikajmy, że te środki będą obracane przez biuro maklerskie.

To mają być środki wolne i inwestowane długoterminowo

Opublikowano

Przepraszam, ale nie orientuje sie w temacie i dlatego moja niewiedza moze byc irytujaca. Zakladajac, ze jestem w stanie odkladac 100zl, to te wplaty musza byc dokonywane co miesiac tak? Nie moglbym przykladowo zaplacic raz, np za 3 miesiace w przod, itp itd? Czy trzeba odkladac co miesiac po 100?

Opublikowano
Przepraszam, ale nie orientuje sie w temacie i dlatego moja niewiedza moze byc irytujaca. Zakladajac, ze jestem w stanie odkladac 100zl, to te wplaty musza byc dokonywane co miesiac tak? Nie moglbym przykladowo zaplacic raz, np za 3 miesiace w przod, itp itd? Czy trzeba odkladac co miesiac po 100?

Odnosnie samego systemu oszczedzania napisze pozniej. Co do wplat to mozna wplacic calosc, mozna odlakadc miesiecznie, mozna nadplacac. Jeszcze chila i bedzie wszystko wyjasnione.

Opublikowano

Czekam z niecierpliwością o co tu chodzi :naughty:

Opublikowano

Czemu pytasz? Masz jakąś ofertę czy coś?

Opublikowano

ja moge milion :)

Opublikowano

Mysle ze 1000 zl jakos.

Opublikowano

Poprosze o szczegóły, bo może nie warto tracić czasu i juz zacząć oszczędzać.

Jeśli 100 zł miesięcznie to:

100x12x10=12000zł

jeśli włozyło by się to teraz na lokate np na 5% bez belki to:

12000x0,05x10=6000zł czyli połowe tego co teraz sie ma, analogicznie jeśli 100.000zł to po 10 latach 50tys zł

Jakie zyski Ty proponujesz i czy tak samo gwarantowane jak w banku?

Opublikowano

100x12x10=12000zł

12000x0,05x10=6000zł czyli połowe tego co teraz sie ma, analogicznie jeśli 100.000zł to po 10 latach 50tys zł

1. Nigdy nie bedziesz mial lokaty na 10 lat

2. Nie doliczyles inflacji

3. Za bardzo ufasz reklamom

W tym produkcie min wjazd to 3k rocznie.

Opublikowano

hornet rozpiszesz sie czy cały czas zagadkami bedziesz walił??

Opublikowano

Jeszcze ni. Powaznie zainteresowanym osoba udziele informacji droga mailowa.

Opublikowano

No to czekam na PW bo pracuje w UK a pieniadze i tak wysyłam do PL i leżą na koncie lub na śmiesznych lokatach.

Opublikowano

100x12x10=12000zł

Ale co roku można założyc kolejną i nie wpłacając 12tys tylko już 12600zł

To może też być na przykładzie konta oszcz 4,5%-19%belki ( o takie konto darmo nie problem)

po roku ok 12440zł

po 2 latach 12890zł itd

Jeśli 3tys rocznie to 250 miesięcznie...wiec poprosze PW

Opublikowano

100x12x10=12000zł

Ale co roku można założyc kolejną i nie wpłacając 12tys tylko już 12600zł

To może też być na przykładzie konta oszcz 4,5%-19%belki ( o takie konto darmo nie problem)

po roku ok 12440zł

po 2 latach 12890zł itd

Jeśli 3tys rocznie to 250 miesięcznie...wiec poprosze PW

Zacznij tą kombinację. Doczytaj co to małym drukiem napisane przy lokatach. Do pewnej kwoty to obowiązuje więc i zazwyczaj jest to 5 tys zł więc nie wpłacisz 12tys.

Jeszcze do kosztów oprócz belki dolicz inflację czyli kolejne ok 5% w plecy. Lokaty w bankach są robione po to, żeby Bank pozyskał fundusze do obrotu a dał zarobić jak najmniej.

Produkt oszczędnościowy nie mam belki ponieważ jest ubrany jako ubezpieczenie. Dzięki naszemu prawu jeszcze można stosować takie triki.

Opublikowano

Hornet ale zadałeś wszystkim zagadkę :decayed: Co do sumy oszczędzania powinno to być około 8-10% swojej wypłaty. Dlaczego akurat tyle :question: Bo po kilku miesiącach strata takiej dokładnie kwoty będzie już dla nas niezauważalna a jednocześnie nie obniży to w sposób znaczący naszego standardu życia. Każda osoba zajmująca się długoletnim oszczędzaniem środków pieniężnych powinna Ci to powiedzieć :wink4:

Opublikowano

Niech myślą. 8-10% to bardzo ale to bardzo asekuracyjne inwestowanie. 10-20% jest bardziej odczuwalne zarówno w oszczędzaniu jak i w portfelu. Dlatego osoba podejmująca decyzję o oszczędzaniu powinna to przemyśleć dokładnie. Każdy podejmuje świadomie decyzję i nie jest przymuszany do niczego :decayed: Ja jeszcze ostrzejszy wariant sobie wybrałem a bałem się jak cholera... teraz nie żałuję bo już się przyzwyczaiłem że danej części pieniędzy po prostu nie widzę. To nie będzie dla mnie a dla mojego synka. Myślę, że jak będzie szedł na studia to już coś na start będzie miał.

Opublikowano

Napisałem że można załozyć konto oszczędnościowe na 4.5% a tam jest wiekszy próg np 20-30% i mozna np załozyc 3 takie konta a sa tez takie bez ograniczeń. Wiem że to zżera inflacja ale lepsze to niż ma leżeć w skarpecie.

Hornet napiszesz co to za oszczędzanie czy bedziesz tak kręcił aż w końcu temat ucichnie?

Opublikowano

Po co zakładać konto na 4,5% skoro inflacja z 2011 wyniosła 4,6% :question: Większość takich kont nawet nie ma wliczonej indeksacji

Opublikowano
Po co zakładać konto na 4,5% skoro inflacja z 2011 wyniosła 4,6% :question: Większość takich kont nawet nie ma wliczonej indeksacji

No ale jesli ktos ma drobne oszczędności które narazie nie sa potrzebne a może beda potrzebne za miesiąc a może za rok to ma wrzucic do skarbonki? Chyba że ktoś zaproponuje cos lepszego.

Opublikowano

Biorąc pod uwagę, że tracisz to ja bym wolał trzymać w skarbonce