Jump to content
IGNORED

[ALL B5] Subwoofer, tylne głośniki - opis instalacji


markmark
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie

Problem był już poruszany na forum ale ja postanowiłem założyć nowy wątek wzbogacony o zdjęcia z mojej A4.

Jak w temacie sprawa dotyczy niedziałających głośników na tylnej półce.

Otóż, wcześniej miałem zamontowane radio sony, które to było podłączone poprzez taką przejściówkę

51189120ht4.jpg

54849280cp5.jpg

23rc5.jpg

Z tyłu było takie gniazdo

64530049da7.jpg

wszystkie głośniki działały bez problemu. Niedawno zakupiłem radio ori, kaseciak Concert I

16715418yq3.jpg

65072221gz6.jpg

51058962qq4.jpg

Radio podłączyłem poprzez kostki - czarna i brązowa odczepiając wcześniej wspomnianą powyżej przejściówkę.

Wynikiem tej zmiany był niedziałający tył.

Nie widać osobnej kostki na tył ani dodatkowych kabli.

Jaki jest sposób na taki stan rzeczy. czytałem o jakichś przejściówkach, o możliwości podpięcia tyłu pod wzmacniacz.

Ale może da rade coś pokombinować z kablami w takim stanie jak jest żeby ten tył zgrał.

Z tyłu mam głośniki Nokii z oznaczeniami jak na poniższych zdjęciach.

51490943nc2.jpg

Tak wygląda adpter umożliwiający podpięcie nie ori radia:

PH-4190.jpg

A tak w przypadku posiadania systemu bosse

PH-4130.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem jak to wygląda w sedanie(podejrzewam że tak samo jak w kombi) Radio fabryczne Audi ma wyprowadzenia tylko na przednie głośniki, tył zasilany jest poprzez wzmacniacz który uruchamia tylne głośniki i subwoofer który jest zamontowany w bagażniku(wyjście na wzmacniacz jest z górnej kostki która ma 20pin)

Ja u siebie wywaliłem oryginalne radio i założyłem Clariona i aby grał tył musiałem zastosować specjalną przejściówkę(interfejs) -80PLN. Ty jeśli chcesz uruchomić tył musisz sprawdzić czy masz w samochodzie tą 20pin kostkę. Jak coś to pisz [email protected] u mnie instalacja jest w oryginale, podeślę fotki ze swojej niuni.

Pozdrawiam. :)

Link to comment
Share on other sites

88bbe73ee870c3f0.jpg

(dosyc dawno majstrowałaem przy radiu i jak cos pokreciłam to niech mnie ktos poprawi)

musisz miec jeszcze jedna kostke taka mala kwadratowa którą podpinasz tam nadole gdzie zaznaczylem, a jeszcze jedno do brazowej kostki dochodza 4 kable czy 8 bo na fotce za bardzo nie widac

Link to comment
Share on other sites

Zdecydowanie widać że wyjście iso z radia jest tylko na dwa głośniki... I dziwne że właśnie na te głośniki miało by być z dodatkowej kostki wyjście... To co zaznaczył Dropsone mi wygląda jako wyjśie na wzmacniacz, bo tak CHYBA audi robi że tyły są na jakimś wzmacniaczu :mysli:

Link to comment
Share on other sites

Zdecydowanie widać że wyjście iso z radia jest tylko na dwa głośniki... I dziwne że właśnie na te głośniki miało by być z dodatkowej kostki wyjście... To co zaznaczył Dropsone mi wygląda jako wyjśie na wzmacniacz, bo tak CHYBA audi robi że tyły są na jakimś wzmacniaczu :mysli:

jaki wzmacniacz najlepiej zastosować i gdzie można taki dostać? Najlepiej chyba żeby był oryginalny.

Co polecicie?

No chyba, że to rozwiązanie

ja miałem ten sam problem poprowadziłem nowe kable i mam spokój

może więcej informacji na ten temat. Jakich kabli użyłeś, jak zostały podłączone, jaki koszt takiej przeróbki i czy jakość ucierpiała na tym czy nie?

Link to comment
Share on other sites

jarko masz racje to jest wyjscie na wzmacniacz podpinasz kostke i powinien grac tyl

Link to comment
Share on other sites

Witam Ja w sedanie do takiego radia miałem jeszcze trzecią kostke taka mała na 6 pin (pod wejście co na zdjęciu jest tył opisany) Jak dobrze pamiętam nazywa się ona mini ISO. Powinny być dwie ISO i trzecia mini ISO z tego co widze na zdjęciach ktoś obcioł tą mini i wpioł się do tej standardowej, na jednym Głośniku z tyłu powinieneś mieć taką puszkę metalową to jest ori wzmacniacz on w zupełności wystarcza. Postaram sie wrzucić jutro zdjęcia jak to powinno wyglądać. Pozdrawiam Tomek

P.S. akiwan Ja nie kupowałem nic tylko przerobiłem bez inwazyjnie tą kostke mini i moj nowy pionek śmiga bez problemu.

Link to comment
Share on other sites

Mnie tu brakuje zdjęcia instalacji jaką masz w autku, żeby coś więcej o tym pomyśleć... Jak byś mógł to wrzuć.

Link to comment
Share on other sites

Witam Ja w sedanie do takiego radia miałem jeszcze trzecią kostke taka mała na 6 pin (pod wejście co na zdjęciu jest tył opisany) Jak dobrze pamiętam nazywa się ona mini ISO. Powinny być dwie ISO i trzecia mini ISO z tego co widze na zdjęciach ktoś obcioł tą mini i wpioł się do tej standardowej, na jednym Głośniku z tyłu powinieneś mieć taką puszkę metalową to jest ori wzmacniacz on w zupełności wystarcza. Postaram sie wrzucić jutro zdjęcia jak to powinno wyglądać. Pozdrawiam Tomek

P.S. akiwan Ja nie kupowałem nic tylko przerobiłem bez inwazyjnie tą kostke mini i moj nowy pionek śmiga bez problemu.

Więc czekam na te zdjęcia. Odnośnie mini ISO - skoro ją ktoś obciął to może ktoś napisze jak przywrócić ją we właściwe miejsce?

Czy takie adapter coś się przyda w moim przypadku?

http://www.allegro.pl/item356257282_adapter_audi_vw_gniazdo_mini_iso_2_wyjscia_f_vat.html

Link to comment
Share on other sites

Wrzuć te foty o których pisałem do się zobaczy czy adapter sie przyda i czy trza będzie rezać.

Masz kolego sedana i trza też by sprawdzić czy masz ori wzmacniacze na tył i tylko instalacja jest przerobiona. Ja mam avanta i akurat nie doradzę Ci jak to sprawdzić...

Link to comment
Share on other sites

Wrzuć te foty o których pisałem do się zobaczy czy adapter sie przyda i czy trza będzie rezać.

Masz kolego sedana i trza też by sprawdzić czy masz ori wzmacniacze na tył i tylko instalacja jest przerobiona. Ja mam avanta i akurat nie doradzę Ci jak to sprawdzić...

Które miejsca mam pstryknąć? Instalacji to brzmi dość szeroko. Jestem laikiem więc potrzeba t łumaczyć jak dziecku. Jeśli to nie problem to proszę napisać konkretnie które meijsca mam pstryknąć i jutro postaram się powrzucać bo autko dziś już w garażu.

Link to comment
Share on other sites

sorki, mnie chodzi o kabelki do których sie podłączasz, o kostki jakie tam masz czyli generalnie co jest za radiem :)

Link to comment
Share on other sites

po tym co widac na jednej z fotek to wydaje mi sievzetyl musi byc zmostkowany z przodem (3 fotka) ze starego radia wychodzi 8 kabli na głosniki a po wpieciu sie w instalacje sa tylko 4 (chyba ze reszty nie widac) popacz czy gdzies kable nie sa pospinane razem, a z tylu masz ori glosniki?

Link to comment
Share on other sites

Właśnie dlatego chcę ujrzeć jak wygląda reszta instalacji. Ze starego radia wychodzą cztery głośniki, są podłączone pod kostkę ISO i grają. Ktoś tam coś na pewno musiał przerobić.

Albo zacznijmy od tego jaka jest instalacja ori :?: Czy zawsze są cztery głośniki min. :?: Czy zawsze oprócz standardowych kostek ISO są jeszcze jakieś inne :?:

Link to comment
Share on other sites

Sorki że tak długo nie pisałem ale byłem w pracy. Z tego co wiem to jeśli jest fabryczny wzmacniacz NOKIA ( z tyłu pod lewym głośnikiem) <a href="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/659e6371a544fde9.html" target="_blank"><img src="http://images31.fotosik.pl/251/659e6371a544fde9m.jpg" width="150" height="113" border="0" alt="darmowy hosting obrazków"/></a> to będzie też ta kostka, <a href="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6e2cb246f8bdeb50.html" target="_blank"><img src="http://images32.fotosik.pl/251/6e2cb246f8bdeb50m.jpg" width="150" height="113" border="0" alt="darmowy hosting obrazków"/></a> (u mnie już lekko modyfikowana do nowego radia) jest w niej sygnał do włączania wzmacniacza po włączeniu radia. To są kable za tą kostką <a href="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf3ffe9134b573c7.html" target="_blank"><img src="http://images33.fotosik.pl/251/bf3ffe9134b573c7m.jpg" width="150" height="113" border="0" alt="darmowy hosting obrazków"/></a> NIEBIESKO-CZERWONY-prawy tył, NIEBIESKO-ZIELONY-lewy tył, dwa BRĄZOWE z CZERWONYM paskiem to masa do tych głośników (w orginale spięte razem) i BIAŁY-sygnał do włączania wzmaka. Mam nadzieje że nie namotałem. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

a próbowałes wypiąc te wszystkie kable z zołtej kostki i tą kostke podpiąc do radia? stare radio nie mialo zasilania na wzmaka dlatego podpiete sa te dwa kable czarny i czerwony a te dwa niebieskie sa pewnie zmostkowane z przednimi glosnikami i dltego wszystko garalo na starym radiu wypnij kable z zoltej kostki i podepnij ja pod nowe radio[br]Dopisany: 13 Maj 2008, 20:07 _________________________________________________anie dopiero dojrzałem ze niebieskie kabelki z zoltej kostki podpiete sa pod brazowa kostke czyli nic nie jest mostkowane z przodem

Link to comment
Share on other sites

Witam dziś niestety nie udało się pstryknąc zdjęć ale jutro już na pewno. Patrzyłem pod głośniki w tej półce, niestety żadnej puszki nie widzę która miała być wzmacniaczem jak było pisane

na jednym Głośniku z tyłu powinieneś mieć taką puszkę metalową to jest ori wzmacniacz

Link to comment
Share on other sites

Kolego dropsone ja te kable sam wpinałem do tej żółtej pod nowego pionka bo nie chciałem obcinać kostki i nie kupowałem przejściówki ten czarny u mnie to jest masa na głośniki a czerwony to sygnał włączania wzmaka. Pod fabryczny radiem wystarczyło wpiąć tam gdzie trzeba i radio włączało wzmaka i grało jak trzeba. A i nic nie mostkowałem tył to tył a przód to przód każdy kanał jest oddzielnie zasilany. markmark jeśli nie masz ori wzmaka to nie bedziesz miał tej kostki a z ori radiem bedziesz miał problem bo ono na tył miało nisko poziomowe wyjścia (jak normalnie podłączysz pod to głośnik na krótko to bedą cicho grały musi być jakiś mały wzmak) ja mam wymontowany z suwoofera z audi a3 wzmak BOSSE sprawny na dwa głośniki.

Link to comment
Share on other sites

No właśnie Tomek A4 dobrze prawi, dlatego właśnie czekam na te fotki co by się sprecyzować co i jak ma podłączyć. Jeżeli nie ma wzmaka to faktycznie będzie mały kłopocik i na pewno trza będzie dokupić małe iso. Wrzucaj foty to będziemy działać :th:

Link to comment
Share on other sites

e no sorki cos mi sie porypało i myslałem ze to markmark wrzucił te fotki a w twoim przypadku to jest co innego pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Chętnie pomoge a ten wmak BOSSE to jest mi zbędny. Jeśli chce ktoś założyć taki wzmak to musi napewno kupić kostke mini ISO męską i napewno będzie musiał podprowadzić jeden kabelek na tył do załączania wzmaka (chyba że będzie umieszczony zaraz za radiem) wtedy trzeba tylko ze standardowej ISO wypiąć kabelki od tylnich głośników i połączyć ze wzmakiem a kabelki sygnałowe (wejścia sygnału) wpiąć w kostke mini zaraz postaram się opisać to obrazkowo. A seryjnie jest montowany wzmacniacz NOKI tak jak na zdjęciu pod głośnikiem. (w sedanie) Pzdr

Link to comment
Share on other sites

Witam. Czy jeśli chodzi o wzmacniacz to musi być oryginalny czy może być każdy inny dwukanałowy?

A jeśli chodzi o foty to zaraz idę robić i mam nadzieję, że się wszystko wyjaśni.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...