Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z zapaleniem samochodu - immobiliser czy coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od razu zacznę od tego, że nie wiem dokładnie do którego działu to przypisać i jakbym się walnął to proszę o przeniesienie :P.

http://youtu.be/cW0qPorMJxg

Problem istnieje od 2 dni, po powrocie od mechanika (zlikwidowanie falujących obrotów na jałowym, zimnym silniku, ogólny przegląd, ogarnął kompa, wymiana pękniętej świecy 3-elektrodowej na czteroelektrodową). W chłodniejszy dzień (tj dzisiaj :P) samochód w ogóle nie chce odpalić, dzieje się tylko to co na filmiku.

Wczoraj było cieplej i samochód przy pierwszym uruchomieniu jedynie "kręcił" się i nie odpalał, potem nastąpiła z 4-5 razy sytuacja z 1:00-1:06, z ewentualnymi, różnymi wariantami:

- szarpało od 500-1200 obrotów

- ładnie chodził na jałowym i próbując dodać gazu i obroty spadały przez chwilą, przy mocniejszym wdepnięciu w ogóle silnik siadał. Delikatne dodawanie gazu nie powodowały spadanie obrotów, a powyżej 2000 obrotów obroty nie spadały jakkolwiek szybko wciskałbym gaz.

Dodam, że jeśli samochód w końcu odpali i działa na tyle aby móc nim zacząć jechać - problem znika, nie ma żadnych spadających obrotów, auto można zgasić i zapalić bezproblemowo. Po 3-4 godzinach postoju problem wraca.

Czytałem, że takie są objawy popsutego immobilisera. Niby wszystko fajnie, ale czemu w niższej temperaturze nie odpala? Próbowałem adaptacji, tej automatycznej, przepustnicy ale też nic nie daje (ręcznej nie zrobię bo nie mam vaga).

Co to może być? Mechanik mi skopał coś w kompie czy immobiliser wali czy jeszcze coś innego?

Pozdrawiam

Opublikowano

Kolego, podstawa to VAG, bez tego ani rusz

Opublikowano

wyglada na to ze immo gasnie.Wiec to nie immo.Tak jak devastatnion pisze podłączayc trzeba pod kompa.A słyszysz pompe paliwa?moze cos sie przypadkowo odłaczyło wypieła wtyczka od czegos .Alle wyglada jakby paliwa nie dostawał.Jak masz samostart w chacie to zdejmij rure z przepustnicy i jeden niech kreci a ty rownomiernie prysnij i zobacz czy odpali i bedziem chodził jak bedziesz mu podawac recznie .To tak na dzis tylko.Jak bedzie chodził to mozliwe ze pompa albo padła albo nie wyrabia juz.Ale tak to mozemy wrozyc:D sprawdź to.Aha i masz gaz to wyp.... te 4 elektrodowe swiece:D to gowno i auto na tym nie bedzie chodzic.do gazu jedna elektroda platynowa bądź irydowa nie wiecej i 0.7mm max szpary.

Opublikowano

VAG już leci z Krakowa :P

pompy nie słychać, poza tym tylko na zimnym tak mu ciężko, jak sie troche dogrzeje to pracuje jak marzenie.

No to mi coś mechanik kity wciskał o tych elektrodach ;O

Opublikowano

no to wypierdziel te swiece a jak załozysz takie jak napisałem to potem zobaczysz jak auto odzyje:DA co do pompy to powinienes ja słyszec w chwili właczenia zapłonu badź tylko cykniecia rozrusznikiem.Przysłuchaj sie bo to wazne nawet we dwoch sprawdźcie. chyba ze czujnik temperatury albo wału sie konczy.No ale jakies błedy musz byc jak tak sie dzieje.takze czekamy:wink: