Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana Oleju W Skrzyni Biegow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Szukalem juz na forum na temat oleju do skrzyni i zdania sa podzielone... Jak to wygalda ze zmiana oleju w skrzyni ktos wymienial juz z was? jaki polecacie? Czy nic sie nie stanie po wymienie? nie wiem teraz ile jest oleju w skrzyni bo nie mam takiego klucza... skrzynia AWX

Opublikowano

Wymieniałem olej w skrzyni 1,9 awx w ubiegłym roku, zalałem castrol taf-x. Wrażenia po wymianie: skrzynia ciszej pracuje, biegi wchodzą lżej a minusem jest to, że w mrozy dopóki skrzynia się nie rozgrzeje biegi wchodzą z lekkim oporem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.Przepraszam ze dołączam sie do tematu,ale chce wymienić olej w skrzyni manualnej bo podejrzewam ze chyba od nowość nie był wymieniany:facepalm:.Dodam ze moje Audi to B5 avant 97r 1.9TDI 90km.Moje pytanie brzmi: Jaki olej kupić i ile tego oleju wlać.bardzo proszę o odpowiedz.

Opublikowano

na pewno na forum znajdziesz temat z olejami do skrzyni manualnej, z tego co pamietam ciężko dobrać*i kupić właściwy olej poza ASO, byly jakies przypadki gdzie niby olej spełniający norme był za gęsty

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Chcę samemu wymienić olej w skrzyni ( ciężko wchodzi 1 i 2 ), robił to ktoś z forumowiczów ?Mam skrzynię AWX. Gdzie znajduje sie korek spustowy, oraz czy to prawda że te skrzynie są wrażliwe na niedobór i nadmiar oleju? Chcę to zrobić samemu, tylko poszukuję jakiś kluczowych informacji.które pozwolą mi to sprawnie i bezproblemowo zrobić tak by niczego nie uszkodzić. Dlatego piszę tutaj:wink:

Pozdrawiam

Opublikowano

Podpinam się pod temat :)

Opublikowano

Korek spustowy jest od spodu potrzebujesz specjalnego klucza do skrzyń biegów aby móc go odkręcić, znajdź w specyfikacji i płynu powinno wchodzić ale masz też do tego korek wyrównawczy dzięki któremu na płaskiej powierzchni można określić ile znajduje się płynu w skrzyni. Masz racje niedobór płynu powoduje najczęściej jej zatarcie i grzechotanie. Pojedź do motoryzacyjnego i poproś o klucz do skrzyń VW/Audi na pewno będą wiedzieli o co chodzi.

Opublikowano
na pewno na forum znajdziesz temat z olejami do skrzyni manualnej, z tego co pamietam ciężko dobrać*i kupić właściwy olej poza ASO, byly jakies przypadki gdzie niby olej spełniający norme był za gęsty

Temat był już omawiany, wystarczy trochę się wysilić i poszukać. Nie ma żadnego problemu z doborem oleju: albo ori albo np. castrol syntarns transaxle 75w90. Do tego nasadka spline m16 z otworem i tyle.

Opublikowano

tak, procedura wymiany oleju w manualu jest taka sama w b6/7 jak w b5

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam

Mam do was pytanie. Jaki olej trzeba wlać do skrzyni biegów manual z silnika 2.0 TDI CR kod silnika CAHA ? Chciałem wymienić oliwkę ale nie wiem jaka tam jest potrzebna oraz w jakiej ilości ?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Mam skrzynie HCF w a4 B6. Chciałem wymienić olej, ale po odkręceniu korka olej wypłynął piękny i żółty, wiec dałem sobie spokój. Korek oraz wlew w skrzyni mimo informacji o specjalnym kluczu u mnie na imbus 10.