Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy wymienić osuszacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pozostali mechanicy maja rację.

Jeśli klima działa i chłodzi to po co chcesz nabijać? Nie ma czegoś takiego jak nabijanie. Serwis musi odessać stary czynnik chłodzący ktory jest w układzie i nabić nowy w odpowiedniej ilośći , nie może byc więcej ani mniej . Ale jeżeli klima chłodzi taką pogodę jak dziś to ja nie widze takiej potrzeby.

Jeżeli z klimy jedzie starą skarpetą to trzeba tylko odgrzybić i wymienić filtr kabinowy.

Opublikowano

:facepalm:

gacie tez zmieniasz jak Ci juz z tyłka spadają ????

Opublikowano
Pozostali mechanicy maja rację.

Jeśli klima działa i chłodzi to po co chcesz nabijać? Nie ma czegoś takiego jak nabijanie. Serwis musi odessać stary czynnik chłodzący ktory jest w układzie i nabić nowy w odpowiedniej ilośći , nie może byc więcej ani mniej . Ale jeżeli klima chłodzi taką pogodę jak dziś to ja nie widze takiej potrzeby.

Jeżeli z klimy jedzie starą skarpetą to trzeba tylko odgrzybić i wymienić filtr kabinowy.

mój klekot stoi na warsztacie( "uciekło" chłodziwo :whistling:przez przetarty przewód aluminiowy)) ,który zajmuję się układami klimatyzacji i majster mi powiedział ,że jeśli nie tykałem nigdy ukłądu ,a z powodu jego rozszczelnienia zaleca mi wymianę osuszacza i dławika

facet dał mi przykład......powiedział mi ,że olej w silniku również z filtrem się wymienia by było ok :whistling:

więc coś w tym jednak musi być by to robić kompleksowo przy potrzebie uzupełnienia czynnika

Opublikowano

W twoim przypadku będzie otwarty układ(wymiana przewodu) i wymiana osuszacza jest konieczna. Natomiast jest to zbedne przy wymianie czynnika.

---------- Post dopisany at 20:37 ---------- Poprzedni post napisany at 20:34 ----------

gacie tez zmieniasz jak Ci juz z tyłka spadają ????

Zmieniam kiedy trzeba za to ty zapewne wogóle nie masz gaci tak na wszelki wypadek .

Opublikowano

zajrzyj do ELSY Kolego (jak masz)

i poczytaj co tam pisze producent na temat osuszacza i dławika

Amen

Opublikowano

Od wczoraj mam porównanie jak pracuje klima w moim a4 a u ojca w a6, z a4 leci od groma wody pod autem z a6 natomiast bardzo mało, tam też klima jest mało wydajna, trzeba naprawdę troche czasu żeby to wszystko wychłodzić... no i oczywiście w mojej okolicy goście twierdzą że osuszacz nie podlega wymianie... na moje stwierdzenie że układ był rozszczelniony, też nie zachodzi taka potrzeba...

Opublikowano

No musiałby człowiek mieć każdy system ogarnięty w aucie by mechwnik w ..ja nie leciał.

---------- Post dopisany at 22:52 ---------- Poprzedni post napisany at 09:04 ----------

no ja klekota dziś odebrałem ......dławik ,osuszacz i pospawana aluminiowa rurka , z robocizną ,nabiciem ,odgrzybieniem ...600:whistling:z fv

temperatura mierzona na wyjściu z kratek środkowych 4st.:wink:

na jakiś czas powinien być spokój :whistling::wink:

Opublikowano

dławik musi byc pod nr 4B0 820 177

osuszacz 8D0 820 193 A

Opublikowano

Ktoś pytał o kolorki zaworów rozprężnych, dławika czy jak to kto lubi nazywać :) ... w ELSE nazywa się to RESTRICTOR = dotyczy B6 i B7

Characteristics of refrigerant circuit:

 Restrictor (yellow or red-coloured)

 Reservoir

 “Denso” compressor with air conditioner compressor regulating valve -N280- (without magnetic clutch)

Vehicle model Production period Capacity in grammes Differing characteristics of this refrigerant circuit

Audi A4 11.00 onwards 500 + / - 20  Yellow or red-coloured restrictor

Audi RS4 From 07.05 onwards 440 + / - 20  Red-coloured restrictor

 Replacement restrictors with different holes are available (yellow-coloured 1.54 mm, red-coloured 1.42 mm).

Ilość nominalna oleju jest 120 +/- 10 cm3 .. ale wiadomo, że maszyna wszystkiego nie ściągnie

Opublikowano
  • Autor

Widze ze sie temat rozwiną. Klime mam juz nabita i sprawna. Nie wymieniałem oszuszacza ani dławika i jest juz ok od paru tygodni. Temat można zamknąć.

Opublikowano

faktycznie, mozna było zamknąć juz na pierwszej stronie ...