Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana hamulców na lepsze i większe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

teoretycznie tak ale róznia sie paroma nieistotnymi detalami

Opublikowano
  • Autor

kolego tomasztn nie wiem o jakiej propozycji mówisz ale w chwili obecnej mniejsza o to gdyż hamulce poczekają na rzecz opon. ściachało opone i trzeba wymienić teraz dwie :(

Ale potrzebne info na temat zmiany hamulców zbieram tak więc jeśli można prosić to możecie napisać z czego najlepiej zaciski jarzma numery części czy coś. Tego moda na pewno w swoim aucie przeprowadzę lecz nie w tej chwili, ale chcę pozbierać info by potem znowu nie drążyć tematu i siać zamętu :)

Opublikowano

Wysłałem Ci jakiś czas temu PW :naughty:

Opublikowano
dołączę się do tematu. Aby wsadzić zwrotnice z B6 do B5 to trzeba wymienić:

- zwrotnice z łożyskami,

- przeguby zewnętrzne,

- dolny wahacz,

tak ?

Amory zostają te same przy takiej przekładce ?

A aby tymczasowo zostawić 288mm tarcze na tych gratach z B6 to jeszcze jarzma i zacisk ? Czy zaciski pod 288 w B6 są takie same jak w B5 ?

Z tego co dev pisał amorek zostaje tu to masz tylko w opcji 345mm ;)http://a4-klub.pl/audi-a4-b5-74/b5-arj-prawdopodobnie-najlepiej-wyposazone-a4-b5-pl-96636/index27.html#post2917252

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

a to sorki kolego ale nie zauważyłem, świeży tu jestem i jeszcze nie ogarniam całego forum :grin: i mam jeszcze jedno pytanie odnośnie hamulców. Do tej pory myślałem że to wina tych tarcz i klocków ale ojciec mówi że może to być coś z pompa albo serwem bo mówi że są słabe i pedał przy hamowaniu jest twardy. ( i przypomniało mi się że poprzedni właściciel (brat) wymieniał kiedyś pompe bo siadła i czy to może być przez to ?. dziś podjadę do znajomego na stacje to mi sprawdzi jak one hamują.

---------- Post dopisany 16-08-2012 at 22:30 ---------- Poprzedni post napisany 23-06-2012 at 09:56 ----------

temat trochę umarł ale niebawem może coś ruszy :) a otóż mam pytanie co muszę zrobić by założyć zaciski brembo z porsche boxtera s. mam okazje takie tanio kupic. :)

Opublikowano

najlepiej adaptery wykonane w technologii cnc, sa ludzie co robia je pod wymiar, np na allegro, zapytaj czy nie zrobili by ci adapterow pod konkretne zaciski do konkretnego auta pod tarcze o danej srednicy, to mysle ze beda mieli gotowe projekty zeby od reki wyciac ci takie adaptery, tylko ze to koszt 400zł i wiecej za komplet

Opublikowano

Witam. Będę wdzięczny jeśli mi ktoś powie czy i jeśli tak to jakie można założyć lepsze hamulce i większe bez przeróbek tylko nowe tarcze i klocki bo szykuje mi się wymiana do B5

Opublikowano

zapodajesz większe jarzma, do tego tarcze i klocki

jak chcesz to mam wszystko dostepne

płyn również, mozna zastanowic sie jeszcze nad przewodami w oplocie

Opublikowano

Jaki zestaw byś polecił i rozmiar. Nie wiem czy to ważne , ale mam felgi 17.

Opublikowano

jedyny "rozmiar" dla Ciebie to 312mm :polew::polew::polew:

ważne że nie masz 15-ek

tarcze i klocki Ferodo, płyn Ate Typ200

przewody w oplocie HEL

Opublikowano

wiec max pozostaje 288mm

Opublikowano

Ja kupiłem zaciski pod 288 bo na zimę i lato mam 15" i nie opłaca mi się ich zmieniać (opony zimowe praktycznie nowe a felgi rok temu malowane proszkowo)

Narazie jestem w trakcie ich remontowania bo nie wiadomy był stan tłoczków - okazało się że jeden skorodowany

Nie wiem dlaczego montowano zaciski pod tarcze lite do takiego ciężkiego auta przecież po rozgrzaniu hampli to nie hamuje :kwasny:

Opublikowano

Moj znajomy ma taka niezle wyposazona audi setke ma bose, webasto, 2.5 tdi i to w automacie, a jak zobaczylem ze ma lite tarcze z przodu to sie bardzo zdziwilem, a fura ciezsza niz a4, 93 rok

Wiec roznie to bywa

Porownujac heble 288 w audi do innych marek to i tak iest niezle, bo np mercedes okular 98 rok 3.0td 177km ma tarcze tylko 300mm przod

Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m

Opublikowano
:ot: kolego A4 zaczęto robić końcem 94 roku :wink:
Opublikowano
Moj znajomy ma taka niezle wyposazona audi setke ma bose, webasto, 2.5 tdi i to w automacie, a jak zobaczylem ze ma lite tarcze z przodu to sie bardzo zdziwilem, a fura ciezsza niz a4, 93 rok

Wiec roznie to bywa

Porownujac heble 288 w audi do innych marek to i tak iest niezle, bo np mercedes okular 98 rok 3.0td 177km ma tarcze tylko 300mm przod

Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m

:facepalm:

Warto zmienic na 312mm od razu, raz ze swietnie hamuja a dwa tarcza dobrze wyglada w duzej feldze :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Chciałbym się podłączyć i podpytać jak w praktyce spisuje się 312 jeśli obecnie mam 288... ? Czy jest na tyle istotna różnica w hamowaniu, że warto w to zainwestować? Ori serwo daje radę przy zmienionych zaciskach? Fajnie, jakby napisał ktoś z praktycznym doświadczeniem :)

Opublikowano

doświadczenia w tym temacie mam zero, albo mniej

ale mam perforowane OZ 312mm z klockami

Ferodo DS Performance i hamują :kox::kox::kox::kox::kox:

Opublikowano

No dobra, dobra, fajno ;) Ale chodzi mi jakby o jakiś standardowy zestaw 288 i analogiczny 312, bo rozumiem, że wypasiona 312-stka musi ogarniac :D

Opublikowano

dasz wszystko Ferodo i bedzie git