kkuba83 Opublikowano 18 Maja 2008 Opublikowano 18 Maja 2008 witam mam luzy na wahaczu gornym prawym i sa one wyczuwalne gdy kopie noga w kolo, da sie tak jezdzic jakis czas ?? dodam ze jestem w holandi i drogi sa tu idealnie rowne dzieki za opowiedz
kkuba83 Opublikowano 18 Maja 2008 Autor Opublikowano 18 Maja 2008 a co moze sie stac jezeli sie rozpadnie ten wahacz ?? tylko jeden gorny ma taki luz (gorny przod od posazera)
andrzej_1970 Opublikowano 18 Maja 2008 Opublikowano 18 Maja 2008 a co moze sie stac jezeli sie rozpadnie ten wahacz ?? tylko jeden gorny ma taki luz (gorny przod od posazera) Lepiej nie pytaj i oby nigdy ci się to nie stało,autko może stracić sterowność i nieszczęście gotowe.
kkuba83 Opublikowano 18 Maja 2008 Autor Opublikowano 18 Maja 2008 a jakie jest prawdopodobienstwo ze ten wachac sie rozpadnie ?? luzy sa spore, ale podczas jazdy jest ok, tylko jak kopne w kolo to czuc ten luz
andrzej_1970 Opublikowano 19 Maja 2008 Opublikowano 19 Maja 2008 W środku końcówka w tych wahaczach ma plastik jeżeli jest zbyt mocno wypracowana(duży luz) może wyskoczyć przy skręcie kół ,koledze wyskoczyła w czasie przejeżdżania przez tory kolejowe.
kkuba83 Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Opublikowano 19 Maja 2008 i co sie stalo w aucie kolegi ?? jakies powarzne uszkodzenia ??
andrzej_1970 Opublikowano 20 Maja 2008 Opublikowano 20 Maja 2008 W aucie nic się nie stało tylko wymiana wahacza na poboczu a autem prowadzało jak po lodzie.
Miron Opublikowano 29 Maja 2008 Opublikowano 29 Maja 2008 Ja Ci powiem tak ...masz luz ?? jedz i wymieniaj !! .Mowa o gornych ale na swoim przykladzie (bo wywaliło mi w dolnym sworzen i to na cale szczescie przy 20km/h) powiem NIE CZEKAĆ, .
mirek31071977 Opublikowano 29 Maja 2008 Opublikowano 29 Maja 2008 Ja nie miałem aż tak poważnych luzów ale te upierdliwe pukanie od momentu ruszania tak do 20 km/h .U mnie musi wszystko hulać jak należy i byle usterka mnie wpienia dlatego robię na bierząco. Jak uważasz ale ja bym to już wymieniał.
kkuba83 Opublikowano 29 Maja 2008 Autor Opublikowano 29 Maja 2008 gdybym byl w Polsce to bym to zrobil ale w chwili obecnej jestem w holandi a tu w warsztacie wymiana tych dwoch gornych wahaczy z jednej strony to koszt 420€ wiec to duzo a musze jakos jezdzic a za kilka dni sam se wymienie i koszt to bedzie o wiele nizszy pozdro
Gość puchatek27 Opublikowano 31 Maja 2008 Opublikowano 31 Maja 2008 to prawda,ze wymiana czegokolwiek w aucie,tu,w holandii jest masakrycznie drogie. Ja tydzien temu wrocilem z polski i jestem po wymianie 4 wahaczy gornych,wszystkich tarcz hamulcowych i klockow,przedniej szyby (370zl w polsce,a 420euro w car glass ) ,oleju i filtrow,zrobiona inspekcja,wymieniony plyn we wspomaganiu. Razem wyszlo 1270euro. W holandi kosztowalo by mnie to okolo 2500euro.
Doman13 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Opublikowano 2 Czerwca 2008 górne wahacze odpowiadają za tor jazdy. Mnie jak padł pierwszy górny to auto zaczęło ściągać i jazda powyżej 100/h była ryzykowna (ciągłe kontrowanie). Ja bym kupił wahacze i jeśli w holandii robocizna jest droga to przed trasą do polski przeznaczył cały dzień na ich wymianę. Wymiana wahaczy górnych nie jest taka straszna. Jest opis w dziale warsztat.
kkuba83 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2008 dokladnie chce tak zrobic teraz tylko czekam na paczke z polski z wachaczami i kluczami i beda to robil. pozdrawiam
sk baton Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 To już możesz psikać jakimś zajzajerem śruby szczególnie tą nad kołem
Gość puchatek27 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 a czy nie trzeba bedzie ruszyc amora,zeby dostac sie do srub od wahaczy???? Potem i tak chyba trzeba bedzie ustawic zbierznosc,wiec wizyta u mechanika cie nie ominie
kkuba83 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2008 z tego co wiem to wystarczy lekko opuscic kolumne i wyciagnac srube z gornego wahacza i to wszystko. nie wydaje mi sie zeby trzeba bylo ustawiac zbierznosc na nowo. Ale moze jest tu ktos kto wie to na 100% ???? z gory dzieki za pomoc
sk baton Opublikowano 3 Czerwca 2008 Opublikowano 3 Czerwca 2008 Mimo że opis jest na forum opisze bo jestem swiezo po wymianie 2 szt. górnych prawa strona . Kolumne trza odkrecic całkiem ale. przed : odkrecamy śrubę z mocowania ( nadkole ) luzujesz srube z kolumny a jak ci sie uda wyjać z poluzowaniem to powodzenia mi koles odkrecał całą i lekko wygioł do siebie wybił śruby u mnie lekko wyszły . ale widziałem na własne oczy przypadek że trza było grzać palnikiem jażmo mocowania te nad kolem :decayed:tak mówie ta śruba moze wyjsć lekko ale ... jak nie wyjdzie to trzeba urzyć palnika do podgrzania ale uważać owinąć rurki i inne pierdoły szmatami zmoczone wodą [br]Dopisany: 03 Czerwiec 2008, 19:36 _________________________________________________zbierznosci sie nie ustawia
Rekomendowane odpowiedzi