Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Strzał w kolektor dolotowy w podczas odpalania silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od pewnego czasu, podczas odpalania silnika, następuje strzał w kolektor dolotowy. Zdarza mu się rzadko, ale ostatnio walnęło aż gumowe wężyki pospadały z kolektora. Co może być przyczyną tych strzałów? Dodam, że silnik ma zamontowaną instalację gazową.

Opublikowano

Może gdzieś uchodzić gaz albo przez reduktor albo wtryskiwacze leja.. i go zalewa. Wtedy za bogata mieszanka jest i następuje strzał.

Opublikowano

Nie piszesz jakiego typu masz instalację LPG, ale w każdym przypadku jest mozliwość jej całkowitego wyłaczenia. Zrób tak i wtedy zobaczysz, jeśli się uspokoi, to odwiedź gazownika i niech zajrzy co się dzieje. Jak strzela dalej, to jedną z przyczyn może być np. uszkodzony czujnik temperatury płynu chłodzącego - ja tak miałem - przy odpalaniu strzelał przez jakiś czas, a potem jak się trochę rozgrzał było już OK. Po wymianie czujnika problem zniknął.

Opublikowano

kolego zwykły gaz masz czy sekfencje

Opublikowano
  • Autor

Instalacja jest sekwencyjna. Wystrzał jest tylko jeden w momencie odpalania i to zdarza się bardzo rzadko ale boję się żeby to czegoś nie uszkodziło.

Opublikowano

Rozrząd mógł sie przestawić i też bedzie strzelał.

Opublikowano

Nie ma się czego bać ale uszkodzić się może jak najbardziej-w pierwszej kolejności przepustnica. Nic sam nie kombinuj tylko jedź do gazownika

na sprawdzenie LPG.

Opublikowano

Przy wtrysku raczej nie zdarzają się strzały w kolektor. Przy zwykłej instalacji gazowej jest to możliwe bo paliwo znajduje się w mieszance paliwo-powietrze już w kolektorze przed przepustnicą i może strzelać gdy jest zbyt uboga mieszanka lub przebicie na świecach czy kablach. Najszybciej można uszkodzić przepływkę, ale i kolektor jest plastikowy więc może go rozerwać. Skoro masz sekwencję i strzały w kolektor to może wtryskiwacze są nieszczelne i dają gaz do kolektora pomimo że są teoretycznie zamknięte?

Opublikowano
Rozrząd mógł sie przestawić i też bedzie strzelał.

Nooo ale to objawy byłyby trochę bardziej zauważalne niż strzał w kolektor tylko przy odpaleniu i to raz na ruski rok :whistling:

ale i kolektor jest plastikowy więc może go rozerwać.

W ADR chyba nie bardzo :wink: No chyba że tak ogólnie nawiązujesz do tematu :wink:

Opublikowano
  • Autor

Ostatnio zauważyłem, że po odpaleniu na benzynie jest przez chwile jakiś mułowaty i ciężko wkręca się w obroty. Najbardziej jest to odczuwalne przy ruszaniu. Po delikatnym przegazowaniu problem znika. Nie wiem czy ma to coś wspólnego z tymi wystrzałami. Sprawdziłem dziś kody błedów i znalazłem błąd 16514- sonda lambda podgrzewana 1 bank 1-obwód uszkodzony błąd sporadyczny i 1249- Wtryskiwacz cylindra 1 (N30) > przewody, bezpiecznik, wtryskiwacz, błąd sporadyczny.