numerosiem Opublikowano 11 Lipca 2012 Opublikowano 11 Lipca 2012 Witam, Mam pytanie, co to za element w silniku ? Na zdjęciu go nie widać, jest za/odrobinę poniżej rury od domy, mniej więcej na równej wysokości tego króćca, w którego wchodzą węże chłodzenia. To taka tak jakby puszka z raczej trójkątnym wieczkiem, przykręconym na 3 śruby od góry, a z góry do tego wychodzi wężyk o ok. 1,5 cm średnicy. Kojarzycie co to jest, bo ja nie wiem szczerze powiedziawszy, a chciałbym... :/ dzięki za pomoc <br /><br />
dariodario Opublikowano 11 Lipca 2012 Opublikowano 11 Lipca 2012 Witam,Mam pytanie, co to za element w silniku ? Na zdjęciu go nie widać, jest za/odrobinę poniżej rury od domy, mniej więcej na równej wysokości tego króćca, w którego wchodzą węże chłodzenia. To taka tak jakby puszka z raczej trójkątnym wieczkiem, przykręconym na 3 śruby od góry, a z góry do tego wychodzi wężyk o ok. 1,5 cm średnicy. Kojarzycie co to jest, bo ja nie wiem szczerze powiedziawszy, a chciałbym... :/ dzięki za pomoc http://s18.postimage.org/udcftz8at/Untitled.jpg <br /><br /> to chyba chodzi o pompę podciśnienia(vacum)
numerosiem Opublikowano 11 Lipca 2012 Autor Opublikowano 11 Lipca 2012 Króciec nie, dzisiaj go wykręcałem bo miałem wyciek płynu i szukałem przyczyny...zdaje się, że uszczelkę miałem już do niczego, bo ewidentnie ciekło z tego miejsca, a na samym króćcu plastikowym nie ma żadnych podejrzanych śladów rozszczelnień. pompa podciśnienia, możliwe...jutro zrobię zdjęcie, to nie będzie żadnych wątpliwości, chyba, że może macie jakieś tego obszaru spod maski ?
Sztomel Opublikowano 11 Lipca 2012 Opublikowano 11 Lipca 2012 Z pewnością chodzi o pompę podciśnienia o TĘ
Cyrkiel Opublikowano 12 Lipca 2012 Opublikowano 12 Lipca 2012 Na pewno chodzi o pompę podciśnienia turbiny. Wpisz sobie w google "pompa podciśnienia turbiny" przełącz na grafikę i zobaczysz o czym mówimy. Pozdrawiam
dariodario Opublikowano 12 Lipca 2012 Opublikowano 12 Lipca 2012 Króciec nie, dzisiaj go wykręcałem bo miałem wyciek płynu i szukałem przyczyny...zdaje się, że uszczelkę miałem już do niczego, bo ewidentnie ciekło z tego miejsca, a na samym króćcu plastikowym nie ma żadnych podejrzanych śladów rozszczelnień.pompa podciśnienia, możliwe...jutro zrobię zdjęcie, to nie będzie żadnych wątpliwości, chyba, że może macie jakieś tego obszaru spod maski ? co ciekło?olej płyn chłodniczy czy może ON?
numerosiem Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Opublikowano 12 Lipca 2012 Ok, to jest pompa podcisnienia turbiny, dzięki za pomoc. A co ciekło? Wyciekal plyn chłodniczy, obejrzałem dokładnie krócieć...niby ok, ale kiedy go wyczyściłem od wewnątrz, bylo tam mikro-peknięcie idące w stronę otworu na śrubę. Wymysliłem sobie, że na skutek cisnienia i temperatury , rozszerza się i woda ucieka (podczas pracy silnika szczególnie)...dodatkowo uszczelka była już też zmarnowana. Zakupiłem dzisiaj nowy krócieć (14 zł w moto. :]), za godzinę zakładam... Dodatkowo postanowiłem zlać stary płyn i przeczyścić caly uklad (szczególnie nagrzewnice). nowy koncentrat też kupiony Zatem, przechodze do działu czyszczenia układu chlodniczego dzięki za pomoc!
ryba85 Opublikowano 12 Lipca 2012 Opublikowano 12 Lipca 2012 14 zł za ten kruciec????? ja w aso kupiłem go za 65 zeta.ori.
danu44 Opublikowano 12 Lipca 2012 Opublikowano 12 Lipca 2012 14 zł za ten kruciec?????ja w aso kupiłem go za 65 zeta.ori. Kupiles ORI... a kolega zamiennik... Generalnie nie polecany.
ryba85 Opublikowano 12 Lipca 2012 Opublikowano 12 Lipca 2012 wiem kolezanko.słyszałem cos na temat tych elementów,ze zamienniki szybko padaja.
danu44 Opublikowano 12 Lipca 2012 Opublikowano 12 Lipca 2012 wiem kolezanko.słyszałem cos na temat tych elementów,ze zamienniki szybko padaja. Dokladnie... nic dodac nic ujac.
ryba85 Opublikowano 12 Lipca 2012 Opublikowano 12 Lipca 2012 ja o zamienniku nawet nie myslałem.chciałem kupic uzywke ori ale za 60 zł to szkoda zachodu.przynajmniej bedzie pewna czesc.
numerosiem Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Opublikowano 12 Lipca 2012 okej, okej...wiadomo co powinno się kupowac, a co nie. Bedę obserwował, umyję dokładnie silnik i zobaczymy jakie będą efekty...kiedy będzie ciekło, w najgorszym wypadku kupię nowy ori. Przeboleje te 14, które wydałem, nie zbiednieje :]
ryba85 Opublikowano 12 Lipca 2012 Opublikowano 12 Lipca 2012 czasem to zamiennik dłuzej wytrzyma:naughty:nie zawsze jest gorszy.
numerosiem Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Opublikowano 12 Lipca 2012 Widziałem różne zamienniki, ten wygląda całkiem porządnie (wiadomo, wiadomo może tylko wygląda), na solidne tworzywo...zobaczymy
numerosiem Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Opublikowano 18 Lipca 2012 amen ---------- Post dopisany 18-07-2012 at 22:51 ---------- Poprzedni post napisany 13-07-2012 at 00:07 ---------- jak na razie sucho pogadamy za rok...to byłby sukces.
yamahayzfr13 Opublikowano 19 Lipca 2012 Opublikowano 19 Lipca 2012 Ja kupiłem w zeszłym roku za niecałe 20zł ten kruciec co jest z tyłu za głowica. Niektórzy mają metalowe ze świecami żarowymi, ja mam zwykły plastikowy. Pekł w zeszłym roku, załozyłem zamiennik i od roku zero problemu. Zamiennik firmy Topran, kupiony w InterCars
Rekomendowane odpowiedzi