Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 BDG] Światła stopu + tempomat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

otóż my problem za a4 polega na tym iż ostatnio wstaje sobie rano patrze a tu mi stopy swiecą ochoczo. pierwsza myśl nie wyłączyłem swiateł badź jakiegoś pierdołka w środku, wiem że to niedorzeczne i stopy z tym nie mają nic wspólnego no ale...

naciskam pedał chamulca gasną, jade zaczyna migac kontrolka swiec żarowych (nie zawsze) potem staram się włączyc tempomat nie działa ! po 10 min jazdy wszystko przechodzi i w ciagu dnia jest juz okej.

zamykam auto, wsjo wyłączam audi zgasnięte kompletnie :> rano stopy swiecą :angry:

wie ktos o co chodzi zanim uderze do servisu moze cos mozna samemu sprawdzic niż zasilać $ audi service :disgust:

Opublikowano

Bardzo ciekawy przypadek, rowniez zauważony jednorazowo w mojej B6 (czyzby to przypadlość tylko B6 :mysli:). U mnie swiecily tylne swiatla, te, no, hmmm, nie stop, tylko te standardowe, drogowe. Ale tak jak pisalem wyżej to jednorazowy wybryk.

Opublikowano

Moze cos nie tak z czujnikiem pedalu hamulca, ktory dziala wraz z tempomatem?

Opublikowano

słuchajcie jak troche poużywam(naciskam pedał) hamulca to wszystyko wraca do normy, ale co ma czujnik pedału do tempomatu i świec żarowych (kontrolki) ??

Opublikowano

Inne kontrolki uruchamiane sa przez zwarcie. Tak to jest przy magistrali CAN. Jest gdzies zwarcie i moze wlasnie na czujniku, o ktorym pisze Flyer. Jesli masz to dosyc czesto to wymien ten czujnik. U mnie bylo to jednorazowo, wiec nie wiem gdzie szukać.

Opublikowano

Trzeba wyregulować czujnik przy pedale hamulca - daje dwa sygnały - jeden światła, drugi do sterownika (dlatego nie działa tempomat). Mając VAGa można to podejrzeć. Wystarczy regulacja, rzadko czujnik ulega awarii.

Opublikowano

wrobsipl, czujnik polozenia pedalu hamulca czasami pada (nie jest drogi), a ma on do tempomatu to, ze przy wlaczonym tempomacie - dotkniecie pedalu hamulca powoduje jego wylaczenie.

Opublikowano

Flayer w sumie masz racje bo faktycznie tempomat ma coś wspólnego z pedałem hamulca, jest może jakaś instrukcja gdzieś na forum klubowym albo necie co do wymiany, czy trzeba samemu szukac. 2 lewych rąk nie mam ale lepiej sie dowiedziec co i jak ....

ps. http://www.allegro.pl/item367788057_czujnik_stopu_skoda_vw_audi_seat_porsche_nowy.html

to ten czujnik ??

tak - z wymiana napewno poradzisz sobie sam, nawet bez instrukcji :)