Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Jakiego dostawczaka kupić ??

jaka marka ?

1. 1. jaka marka ?

• ford transit
    • vw LT
    • vw crafter
      0
    • merc sprinter
    • opel movano
      0
    • peugeot boxer
      0
    • iveco
      0
    • renault master

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zamierzam kupić samochód dostawczy, mam do wydania ok 50-60 tyś, klima i poduchy obowiązkowo, jaki polecacie (ewentualne linki do aukcji i ogłoszeń mile widziane) ??

Opublikowano

Też myslę nad takim autkiem za taką kasę to sprintera polecam :th:

Opublikowano

Kolego tylko stary VW LT ten który był produkowany do 2007r. Jest tam stara sprawdzona jednostka napędowa. Kuzyn ma kilka takich od nowości a przejeżdżają one rocznie po 200 tyś km. Zadnych poważnych awarii. Pogadaj z gośćmi z firm transportowych. W sprinterach zawodzi zbyt rozbudowana elektronika no i poważne awarie motorków CDI też się często zdarzają. Twój wybór. :)

Opublikowano
  • Autor

nie, sprintery odpadają za dużo złego o nich słyszałem

Opublikowano

Miałem VW LT i mam sprintera CDI to prawda o silnikach i o blacharce po prostu rdzewieją na potengę. :) zastanowił bym się poważnie nad Fiatem Ducato. :mysli: albo nad VW LT ale tylko nad 2,5 tdi.

Szwagier już jezdzi w poczcie polskiej ma ponad 400 tyś i silnik :th: wymienia tylko elementy eksploatacyjne :) i blacha OK. :th:[br]Dopisany: 21 Maj 2008, 22:17 _________________________________________________mercedes to tylko beczka :th:

przekładnie,blacha,silniki,wtryski,pompy wtryskowe :thumbdown:

jedyne co dobre to dyfry

Opublikowano

Miałem VW LT i mam sprintera CDI to prawda o silnikach i o blacharce po prostu rdzewieją na potengę. :) zastanowił bym się poważnie nad Fiatem Ducato. :mysli: albo nad VW LT ale tylko nad 2,5 tdi.

Szwagier już jezdzi w poczcie polskiej ma ponad 400 tyś i silnik :th: wymienia tylko elementy eksploatacyjne :) i blacha OK. :th:

Hmm :mysli: waski masz dobre propozycje :naughty: wcinam się w temat sorry ale też myslę nad dostawczym :notworthy:

Opublikowano
  • Autor

teraz ma forda transita z 98 roku, juz 8 lat jeżdżę, rdzewieje jak h....(fakt, że u nas malowany), ale silniczek 2,5 TD malina, 0 problemów, więc zastanawiam się nad jakimś nowszym modelem fordzika również

Opublikowano

Stary paździoch w transicie jest ok tylko żadnej dynamiki. W LT motor 2.5 tdi naprawdę fajnie chodzi i pali w granicach 9-10 litrów przy budzie max. Polecam Lt samochód sprawdzony i co najważniejsze bardzo prosty w obsłudze i tani w eksploatacji.

Opublikowano
  • Autor

Stary paździoch w transicie jest ok tylko żadnej dynamiki. W LT motor 2.5 tdi naprawdę fajnie chodzi i pali w granicach 9-10 litrów przy budzie max. Polecam Lt samochód sprawdzony i co najważniejsze bardzo prosty w obsłudze i tani w eksploatacji.

może i dynamiki żadnej bo mam na wolnym moście i tylko 130 pociągnie, ale siły ma od pyty, i czy pusty czy pełny po brzegi idzie super :th:, żeby nmie jadła go ruda to bym nie zmieniał ale drugi raz całości malować się nie opłaca :wink4:

Opublikowano

Moj kumpel dowozi warzywa dla wojska (maja kontrakty), maja starego Transita, LT-ka 2.5TDI i Sprintera 2.8TD.

Najbardziej chwali sobie wlasnie LT'ka :naughty: choc Transit przeszedl bardzo duzo i jezdzi :kox:

Opublikowano

A może Opla Vivaro 2004? Mamy takiego w rodzinie na zbyciu. Czarny, 6-biegów, navi i dodatkwm (wysuwany) rząd siedzeń z tyłu.

Opelek ma nakicane ZALEDWIE ok. 70 tyś. km! Jeździł głównie po mieście. 0 jakichkolwiek problemów.

Mamy go prawie od nowości.

Z tym, że to inny przedział cenowy.

...a... nie ma klimy... :confused4:

Opublikowano

nie mam doświadczenia z fordem ale,wszyscy znajomi mają albo VW lub Fiaty/pochodne/ fordów coś mało.Wiele razy słyszałem rozmowy z poczyty/dużo tego mają/i sobie chwalą. :)

Powiem tak jak trafisz na egzemplasz będziesz jezdził długo i bez problemu,a jak masz pecha to....

i podstawa nie kupuj w Polsce,wszystkie są po małym przebiegu :gwizdanie:

Opublikowano

ja polecam vw t4 2,5 tdi bardzo dobra i sprawdzona konstrukcja , oraz t5 chociaż to inny przedział cenowy .Myślę ze jednak t4 jest ,,bardziej udany ,,. Aha noi i tak jak pisza wyżej najlepiej ściagnąć samemu z niemcowni ,ale wiadomo takie furki zazwyczaj już mają troche na budziku. :gwizdanie:

Opublikowano

może zrób ankietę :)

Opublikowano

a ja polecam tylko sprintera , zla opinia o nich dlatego ze liczniki cofane albo gowniane paliwo.

Mam sprintera 311cdi i powiem ci ze nie ma lepszego samochodu dostawczego , przebieg na dzis dzien 320tys km, wg licznika ile naprawde nikt nie wie, jak dotad jedyne co sie posypalo to pompa (pompka) wtryskowa przy 200tys km i to z winy paliwa jak i mechanika (dluga historia). Co do samochodu to po pierwsze prestiz -bo to mercedes, po drugie komfort, po trzecie duzo nie pali a maxi jest jednym z wiekszych zaraz po iveco. Transita mialem i wstyd sie pokazac takim pazdziochem, ducato ma znajomy nowka i przy 110tys km wymienial turbo, wydal tyle co ja przez 3lata w sprintera. Mozecie sobie gadac na sprintera a i tak nie ma lepszego warunek manulana skrzynia biegow i nie 160koni tylko 110 lub 130konikow- a na craftera niestety masz za malo siana bo jedynie on dorownuje sprinterowi.

Opublikowano
  • Autor

zastanawiałem się też nad Crafterem, ale w takim przypadku musiał wziąć kredyt lub w leasing :mysli:

Opublikowano

Ja mogę polecić Mercedesa Sprintera. Mieszkam w zagłębiu firm przewozowych, którzy głównie posiadają Sprintery od 312ek poprzez pierwsze CDIki po najnowsze modele. Tak się składa, że też siedzę trochę w tej branży, ojciec ma firmę, która wykonuje regularne przewozy pasażerskie do Niemiec, Holandii i Belgii więc trochę orientuję się w busach. Sprinter 313 CDI, którego mamy ma obecnie 1.200.000 km przebiegu,pierwszy silnik wytrzymał milion km. Samochód robi czasami 100 tys km w 3 miesiące.

Jeśli chodzi o busy to tak:

Mercedesy Sprintery. 3 wersje tonażowe: 2,8 ; 3,5 ; 4,6 t DMC, 3 dlugości nadwozia.

1. Roczniki 1995-2000. Polecam wersję 212/312/412, silnik 2.9 TDI 122 KM. Bardzo dobry, wytrzymały silnik, a zarazem ekonomiczny i o dobrych osiągach. Swobodnie wytrzymuje przebieg miliona km.

2. Roczniki 2000-2006. Polecam wersje z silnikiem 2.2 CDI 130 KM (wersje ..13 CDI), bardzo dobry do tzw średniaków czyli wersji ze średnim rozstawem osi oraz wersje ..16 CDI (silnik 5 cyl, 2.7 CDI, 156 KM), ten akurat idealny do wersji maxi.

Te 2 modele mogę gorąco polecić, pewne konstrukcje, silniki ekonomiczne (spalanie ok 9-11 l/100km) i bardzo zrywne.

3. Roczniki 2006-. Godne polecenia 2.2 CDI 150 KM (2 turbiny) lub 3.0 V6 186 KM. O tym modelu jak na razie więcej słyszę złego niż dobrego, podobno ten model choruje na "choroby wieku młodzieńczego".

Ford:

Transity: roczniki 1993-2000 - prosta, pewna konstrukcja, typowe woły robocze. Niezbyt szybkie auta ale wytrzymałe. Polecam silniki 2.5 TDI.

Te nowe modele to podobno szit.

VW:

O LTekach wiele nie słyszałem ale T4 jest bardzo chwalony, zwłaszcza z silnikie 2.5 TDI 102 KM.

Renault, Peugeot, Citroen i Fiat... no cóż...tego się nie kupuje. Szkoda kasy.

Opublikowano

Wszystko zależy od tego co chcesz wozić. Jeśli chcesz robić duże przebiegi z lekkimi ładunkami to dobry będzie Sprinter lub LT (ew. Crafter). Jeśli wozisz ciężkie rzeczy to tylko Transit. Poza tym Fordy mają dobre ceny w stosunku do jakości. Ogólnie polecam Transita 2.3 - sam będę takiego kupował w tym roku.

Opublikowano
  • Autor

będę woził raczej ciężkie rzeczy na krótkich dystansach, a wiem że transit się w tym sprawdza 8 lat służy już stary :th:

Opublikowano

A więc nie zmieniaj, czegoś co jest dobre. Kup nowszego Transita. :th: