riki_tiki Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 WITAM AUDI A4 B5 1.9AFN QUATTRO sedan '99 Mam następujący problem: auto było kiedyś uderzone przednim lewym kołem tak, że cofnęło się ono i podejrzewam że mogła przy tym delikatnie skrzywić się półoś (auto kupiłem już naprawione, tylko są ślady po tym zajściu). Teraz padł przegub na tej półosi. Objawy są takie, że oczywiście hałasuję na skręconych kołach, ale też szumi podczas jazdy i delikatnie wibruje gdzieś w tamtej okolicy. Do tego auto delikatnie pływa podczas jazdy (zawieszenie, zbieżność, opony ok). Pytanie brzmi: czy wymieniać przegub cz szukać używanej półosi? Czy będzie pasować półoś od AFNa tylko FWD (nie QUATTRO)? Jak sprawdzić nr mojej półosi (nie ma na niej tej ori naklejki z nr)? Czy szum, wibracje i kiepskie prowadzenie może wynikać z uszkodzonego przegubu? Proszę o szybką radę Pozdrawiam Forumowiczów
OLIVER Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Może to Ci pomoże,Nic nie jest wspomniane o Q
MATIUS Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 półosie w quattro z przodu i fwd są takie same
Arturoo Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 półosie w quattro z przodu i fwd są takie same dokładnie
pioteros Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 jak bylo uderzone? bo jak przodem ze kolo cofnęło się jakby w stronę tylu auta to półośce racze nie powinno nic być, w końcu jest przegub wewnętrzny który ma pewien zakres ruchu, sprawdziłbym bardziej łożysko jeśli nie było wymieniane chyba ze trafisz za naprawdę psi grosz ta półośkę to od razu wymień, robota ta sama, a będziesz miał czyste sumienie ---------- Post dopisany 17-08-2012 at 18:59 ---------- Poprzedni post napisany 13-08-2012 at 21:31 ---------- mam pytanie, czy ktoś wie może czy półoś od V6 podejdzie do przegubu wewnętrznego pod półoś normalną cieńszą? chodzi o swap zwrotnic S4, tylko nie wiem czy półosie od V6 podejdą od strony skrzyni bo na długość są takie same do V6 manual i 1.8T czyli innym słowem, czy ożenię przegub wewnętrzny standard od AEBa manual + półoś z V6 2.8 z przegubem od 2.8, łożysko (chyba jest to samo w V6 i S4?) i zwrotnica S4
Rekomendowane odpowiedzi