Skocz do zawartości
IGNOROWANY

tylnie głośniki oraz z przodu pod szybą nie działają

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakupilem a4b6 2002r z nie oryginalnym radiem i dzialaja tylko przednie glosniki w drzwiach.Wyjalem radio i czesc glosnikowa kostki iso ma tylko tylko cztery kable a nie 8.Mozliwe,ze fabrycznie maja dzialac tylko cztery glosniki a nie 9 czy jest jakas opcja zebym wszystkie zalaczyl?? Bede wdzieczny za kazda pomoc.

Opublikowano

Skoro nie ma tam więcej kabli to pewnie nawet głośników z tyłu nie masz. Spróbuj zobaczyć przez maskownice w drzwiach czy widać głośniki.

Opublikowano

Do tyłu w drzwi głośniki nie jest problem wrzucić. Trochę gorzej jest potem kable przeciągnąć do drzwi bo trzeba troszkę kombinować i wpychać pod plastiki.

Opublikowano

juz kiedys to robilem w innym modelu ale chociaz kable wystawaly i wsyatrczylo z jednej i drugiej strony kable poskrecac ... chore,ze majac miejsce nie ma tego w standardzie :/ A ciekawe jak z glosniekiem z przodu pod szyba, nie wiecie jak sie to otwiera zeby nic nie pourywac ??

Opublikowano

Ten głośniczek wysokotonowy jest umieszczony w boczku, maskownica jest demontowana od wewnątrz. Tak więc musisz odkręcić cały "boczek" z drzwi i wtedy masz dostęp do głośników.

Opublikowano

Pierwszy raz słyszę o tym że pod szybą jest głośnik. 4 głośniki są z przodu w drzwiach, kolejne 4 w tylnych i subwoofer znajduje się w bagażniku. Zapewne tym "9" głośnikiem jest subwoffer. Skoro ty masz głośniki tylko w przednich drzwiach, to na 100% nie masz subwoffera w aucie.

Opublikowano
Pierwszy raz słyszę o tym że pod szybą jest głośnik. 4 głośniki są z przodu w drzwiach, kolejne 4 w tylnych i subwoofer znajduje się w bagażniku. Zapewne tym "9" głośnikiem jest subwoffer. Skoro ty masz głośniki tylko w przednich drzwiach, to na 100% nie masz subwoffera w aucie.

No to mało słyszałeś bo w B6 jest jeszcze jeden głośnik tam gdzie czujnik temp. wystaje.

Opublikowano

Kolego grabarzysko nie słuchaj wywodów Pana Prezesa bo widać że nie widział on instalacji w B6 na oczy. A i w B5 pewnie nie widział. Jak twoje audi wyjechało z fabryki z radiem to instalacja powinna mieć w Avancie 10 głośników w Sedanie 9 lub 10. Ale tył jest zasilany z zewnętrznego wzmacniacza który powinien być w półce tylnej a kable sygnałowe do wzmacniacza są w kostce mini iso. Głośnik w przednim podszybiu jest podłączony pod przednie i tak jak kolega wcześniej nadmienił jest pod kratką obok czujnika nasłonecznienia. Kratkę należy podważyć i wyjdzie do góry.

Jest również druga opcja bliższa wersji Pana Prezesa. A więc auto opuszcza fabrykę bez radia z instalacją po nie. Wtedy może faktycznie okazać się że nie masz głośników z tyłu. Ale można je zamontować. Wystarczy kupić dedykowane dystanse do B6 i głośnik 16cm. Kable zasilające poprowadzisz sam i wepniesz w kostkę iso. Ale jest to opcja przy pozostawieniu nie ori radia.

Przy oryginalnym radiu jest więcej roboty bo wszystkie radia do B6 i B7 mają tylko dwu kanałowy wzmacniacz. Tył jest zawsze aktywny i potrzebuje zewnętrznego wzmacniacza który w sedanie znajduje się w tylnej półce.

Jak nie patrzyłeś przez maskownice czy są tam głośniki tylko sugerowałeś się tym że niema kabli w kostce to sprawdź to jeszcze raz, najlepiej w ciemnym pomieszczeniu przyświecić latarką w maskownicę i wszystko ładnie widać. Jak okaże się że są tam głośniki to wyjmij radio i szukaj trzeciej kostki. Ja jak kupiułem swoje auto to miałem ją wepchniętą za klimatronika. Jak będzie ta trzecia kostka to przy obecnym radiu do uruchomienia tyłu potrzeba ci adaptera aktywnego tyłu.

I analogiczna sytuacja jest w B5 głośniki tylne przy fabrycznych radiach zasilane są z zewnętrznego wzmacniacza odstępstwem od reguły ą radia z początków produkcji o ile się nie mylę chyba Betta.

Pozdrawiam Jarek.

Opublikowano

I o taka odpowiedz mi Jarek chodzilo :wink:

Niestety glosnikow nie mam z tylu i podejrzewam,ze kabli tez nie ma podciagnietych ale jeszcze zerkne za ta druga kostka (szczerze watpie aby sie schowala bo juz sprawdzalem:kwasny: ).Ni i zerkne o co chodzi z tym glosnikiem pod szyba bo skoro podpiety pod przod to powienien grac ... no chyba,ze tez go nie ma:thumbdown:

Tak czy inaczej wiem juz o co chodzi,pozdro !!

Opublikowano

Jak niema aktywnego tylu to głośnika w podszybiu tez nie ma

Sent from my iPhone using Tapatalk