Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obroty a prędkość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze raz witam wszystkich.

Chciałbym zapytać co sądzicie o zależności między obrotami na danym biegu a prędkością.

Mianowicie przed chwilą wróciłem z krótkiego "testu", ponieważ może jestem w błędzie ale wydaje mi się, że

stosunkowo wysokie obroty są w moim Audi względem prędkości. Przesiadłem się z Opla Vectry B 1.8 1996 (skrzynia manualna),

gdzie obr były nieco niższe.

Poniżej moje zestawienie:

II bieg

2000 obr/min - 24 km/h

2500 obr/min - 30 km/h

3000 obr/min - 38 km/h

III bieg

2000 obr/min - 40 km/h

2500 obr/min - 50 km/h

3000 obr/min - 60 km/h

IV bieg

2000 obr/min - 55 km/h

2500 obr/min - 70 km/h

3000 obr/min - 82/83 km/h

V bieg

2000 obr/min - 66 km/h

2500 obr/min - 83/84 km/h

3000 obr/min - 100 km/h

Pamiętam, że w Vectrze było np:

III bieg przy 2000obr/min - 50 km/h,

V bieg przy 2100 obr/min - 90km/h, 3000obr/min - 120km/h

Czyy takie prędkości przy tym silniku to norma, czy też może mieć to powiązanie z "końcówką" sprzęgła (bieg łapie pod sam koniec)?

Dziękuję z góry za odpowiedzi :)

Opublikowano

u mnie przy 3 tys jest 110km/h. a ty zrob szybki test czy sprzegło ci sie nie slizga. wrzuc 3 bieg i powoli puszczaj sprzegło tylko nie dodawaj gazu jak auto zgasnie to znaczy ze sie nie slizga i tak musi byc.

Opublikowano
  • Autor
u mnie przy 3 tys jest 110km/h. a ty zrob szybki test czy sprzegło ci sie nie slizga. wrzuc 3 bieg i powoli puszczaj sprzegło tylko nie dodawaj gazu jak auto zgasnie to znaczy ze sie nie slizga i tak musi byc.

Dzięki wielkie za odpowiedź.

Szybki test zrobiony. Za pierwszym razem ruszył, prawie zgasł. Jednak za drugim razem na III biegu ruszył normalnie i rozpędził się.

Przy okazji kolejna rzecz się pojawiła - wcześniej myślałem że metaliczne delikatne stuki podczas zwykłego ruszania na jedynce są z układu wydechowego, jednak wydaje mi się że pochodzą ze sprzęgła - podczas ruszania na trzecim biegu dźwięki z okolicy skrzyni biegów były głośniejsze.

W takim razie pytanie, czy sprzęgło które chwyta bieg "na samym końcu pedała" (przepraszam ale nie wiedziałem jak to inaczej ująć) będzie tylko do naciągnięcia, czy też do naprawy/wymiany? Autko ma gwarantowany i sprawdzony niski przebieg (92000km), pytanie czy to "norma" przy takim przebiegu?

Dziękuję z góry za wszelkie wskazówki

Opublikowano

Zależy jak kto traktował sprzęgło przez te 90kkm :whistling:

Nie wiem czy te prędkości są normalne ale u mnie też jakoś tak mniej więcej wyglądają :eusathink:

Opublikowano

A u ciebie czasami nie ma sprzęgła hydraulicznego ja w swoim ADR mam nie wiem jak jest w 1,6 jeżeli jest to nie jesteś w stanie go podciągnąć jeżeli wysoko łapie to znaczy że się kończy i czeka cię wymiana :) W moim 1,8 przy ok 3000 obr mam na blacie troszkę więcej niż 110 :)

Opublikowano

u mnie na piatym biegu przy 3000 obr mam równo 100km/h

przy 4000 ok 135 km/h

sprzeglo bierze bardzo wysoko jak zreszta u 90 % posiadaczy b5 , ale nie slizga sie

Opublikowano

u mnie sprzęgło brało wysoko ale po wymianie jest tak jak powinno być czyli odpuszczam trochę pedał i zaraz łapie :)

Opublikowano

MICHNIX8 jak słychac stukanie przy ruszaniu to pewnie sie dwumas kaczy.

Opublikowano
michnix8 jak słychac stukanie przy ruszaniu to pewnie sie dwumas kaczy.

w 1.6?

Opublikowano

W silnikach 1.6 stosowane były inne przełożenia w skrzyni biegów. M.in po to, żeby samochód się jakoś zbierał mimo swojej kiepskiej mocy. Efektem tego jest to, że jak na tylko 100KM i swoją masę - auto zbiera się przyzwoicie. Wadą jest to, że ma ograniczoną maksymalną prędkość, niższą prędkość przelotową oraz zwiększone spalanie.

U mnie w AHL również na IV biegu przy 3000 obr jest dokładnie 100km/h

Pozdrawiam

Tomek

Opublikowano

koledzy a jakie macie obroty na biegu jalowym?

u mnie na 27 kanale klimatronika wahają sie pomiędzy 78-84 (wskazówka na blacie stoi rowno)

moglby ktos sprawdzic najlepiej w 1.8

Opublikowano

U mnie tak samo na klimatroniku i na vagu też, czytając różne posty kiedyś tam ludzie podawali ze tak wahają się dokładnie w tych granicach.

Opublikowano

myslalem ze te obroty są ciut za niskie, w poprzednim aucie mialem 900 w A4 wychodziloby na to ze sa pomiędzy 780-840

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Chyba narazie wstrzymam się z wymianą sprzęgła, wydaje mi się że najlepiej byłoby dla mnie "odsłuchać" i spróbować podobny model/silnik, żeby uniewrażliwić się na takie rzeczy.

Sprzęgło rzeczywiście bierze bardzo wysoko - a te klekoty, stuki od czasu do czasu może od czegoś innego się biorą.

Niemniej zrobiłem krótką trasę - ok 230 km - i wszystko bez problemu narazie działa. Ciekaw jestem jak to jest jeszcze ze spalaniem, ile litrów jest w zbiorniku, gdy wskazówka jest dokładnie w połowie?

Opublikowano

Podepnij vaga jak będzie w połowie i będziesz wiedzial

Opublikowano

[TABLE=width: 285]

[TD=class: headTitle, bgcolor: #D0D0D0, colspan: 2]dla 1.6 benzyna manualna skrzynia biegów[/TD]

[/TD]

[TD]przełożenie

Bieg 1

3.500

Bieg 2

2.118

Bieg 3

1.300

Bieg 4

0.943

Bieg 5

0.789

Wsteczny

3.444

Główne

4.556

[/TABLE]

tak więc dla opon 195/65 R15 rzeczywista prędkość pojazdu na 5 biegu wynosi:

przy 2000obr/min - 66,5 km/h

przy 2500obr/min - 83 km/h

przy 3000obr/min - 99,7 km/h

przy 3500obr/min - 116,4 km/h

przy 4000obr/min - 133km/h

kolego michnix8 jak widzisz nie masz się czym martwić, twoje prędkości na 5 biegu zgadzają się z tymi wyliczonymi z przełożeń skrzyni biegów

Opublikowano

u mnie przy 6200 rpm mam 245km/h na 5 biegu wiec chyba dobrze <LOL>

Opublikowano

Chwalisz się czy zalisz? I co twoja wypowiedz wniosła do tematu ? Dziwie się ze przy tej prędkości masz czas patrzeć na licznik

Opublikowano
Chwalisz się czy zalisz? I co twoja wypowiedz wniosła do tematu ? Dziwie się ze przy tej prędkości masz czas patrzeć na licznik

No przecież to jest celem takiej jego jazdy. Cytując: "<lol>".

Te prędkości przy tych obrotach są normalne. :)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi.

MASATO - dokładnie na takich kołach jest autko, więc obroty są ok.

No to teraz test na paliwożerność i parę innych drobniejszych rzeczy.