Glecik Opublikowano 4 Września 2012 Opublikowano 4 Września 2012 Mam następujący problem z szybą w mojej B5. Sprowadziłem ją w lutym z Włoch , około kwietnia wyszła spod podszybie ryska i idzie nieustannie do góry . W tym momencie jest już około 40 cm do góry , rysa zakręca i wraca do pionu , generalnie non stop idzie w górę . Wiem że szyba już muszę wymienić ale czy ktoś może mi powiedzieć co mogło być przyczyną takiej sytuacji ? Jest sens zainwestować teraz w rozpórkę przed wymianą szyby aby auto doznawało mniejszych naprężeń na zakrętach i dołach ? Proszę o pomoc . Dodam że jak sprowadziłem samochód miał wymienioną szybę na nieoryginalną
Kozathe1st Opublikowano 4 Września 2012 Opublikowano 4 Września 2012 Nikt nie odpowie Ci co było powodem pęknięcia. Może miała wcześniej jakiś odprysk i teraz zaczęła sobie pękać, może była wymieniana i źle założona, może auto po strzale, można gdybać. Wymienić i tak musisz jak chcesz dalej jeździć, a że pęka dalej to normalna rzecz. Wymień, a jak będzie pękać nowa to wtedy możesz zacząć się martwić. Polecam ubezpieczenie auto-szyba. Nie duży koszt, a można zaoszczędzić którąś stówkę.
Glecik Opublikowano 4 Września 2012 Autor Opublikowano 4 Września 2012 Właśnie szyba była wymieniana zanim samochód trafił w moje ręce i też myślałem że może być źle wstawiona , dzwona na pewno możemy odpuścić bo furka jeździ jak marzenia więc nie mam mowy żeby była aż tak poważnie uszkodzona .
Banan Opublikowano 4 Września 2012 Opublikowano 4 Września 2012 ja miałem fabryczną montowaną i też zaczęła pękać od podszybia - przy wymianie wyglądało że wszystko okej ( nie bity , szyba nie wymieniana ani nie odklejona ) - stawiam na solidną dziurę i amortyzatory/sprężyny zużyte
Glecik Opublikowano 4 Września 2012 Autor Opublikowano 4 Września 2012 A czy szyba mogła się uszkodzić podczas montażu podszybia ?
dominos993 Opublikowano 4 Września 2012 Opublikowano 4 Września 2012 raczej nie, bo i tak była zakryta plastikami z pod szyby może doznała szoku termicznego? mycie zimną wodą w lecie, jak furka postała na słońcu, albo nawet przypadkowe zachlapanie....
Kamyk Opublikowano 6 Września 2012 Opublikowano 6 Września 2012 tak jak ktos wspomnial wyzej - teraz to juz nie trafisz co moglo byc przyczyna czesto bywa tak, ze strzal na autostradzie zaczyna odbijac sie czkawka po jakims czasie ilosc przejechanych dziur i wstzrasow robia swoje, proste wymien i koniecznie kup w pzu pakiet auto szyba wchodzi w to wszystko, lacznie z reflektorami (i chyba lusterkami), a koszt jest raptem 150 zl na rok uwierz, oplaca sie ...
Banan Opublikowano 6 Września 2012 Opublikowano 6 Września 2012 no ja żałowałem że wtedy nie miałem tego pakietu - teraz wykupiłem
Rekomendowane odpowiedzi