15lolo Opublikowano 5 Września 2012 Opublikowano 5 Września 2012 jak to wyglada jak sprzedam auto wczenisje niz minie ten okres np po 2 miesiacach cena zakupu bd nizsza niz sprzedazy bd to 1 auto ktore chce sprzedac jak to wyglada z urzedem skarbowym
MASATO Opublikowano 5 Września 2012 Opublikowano 5 Września 2012 "Zgodnie z art. 10 ust. 8 lit. d) ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000 r. nr 14, poz. 176 ze zm.) - źródłem przychodów jest m.in. odpłatne zbycie innych rzeczy - jeżeli nastąpiło przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie. Z brzmienia powyższego przepisu wynika, że dla ustalenia obowiązku podatkowego z tytułu zbycia rzeczy ruchomej m.in. samochodu istotna jest data nabycia rzeczy, przy czym przez wyrażenie "nabycie" należy rozumieć uzyskanie do rzeczy prawa własności. W tym przypadku nabycie należy oceniać w aspekcie postanowień kodeksu cywilnego. Jeżeli podatnik dokona sprzedaży samochodu przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie, uzyskany z tego tytułu dochód podlegać będzie opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. W konsekwencji powyższego podlega on wykazaniu w zeznaniu rocznym składanym najpóźniej w terminie do 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym i opodatkowaniu łącznie z dochodami z innych źródeł, opodatkowanych wg skali podatkowej. Natomiast zgodnie z zapisem art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. d) ww. ustawy o podatku dochodowym odpłatne zbycie m. in. samochodu nie stanowi źródła przychodów i nie podlega opodatkowaniu, jeżeli nastąpiło po upływie pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym nastąpiło nabycie. "
grabson765 Opublikowano 5 Września 2012 Opublikowano 5 Września 2012 a co sie dzieje jesli sprzedam przed uplywem 6 miesiacy i kwota sprzedazy bedzie taka sama jak kupna to wtedy co?? bo przeciez wychodzi ze nie uzyskalem dochodu
cougarr2 Opublikowano 5 Września 2012 Opublikowano 5 Września 2012 US ma swoje wizje na temat czy uzyskałeś dochód czy nie teoretyczni nic nie powinni zrobić. jak chcesz kolego sprzedać wcześniej napisz w umowie z 2-3 tysie mniej niż zapłaciłeś napisz ze uszkodzona skrzynia lub turbo w umowie i wtedy masz spokojną głowe przynajmniej w teorii. postaraj się więcej tego typu akcji nie robić bo będą węszyć
Onkel Opublikowano 5 Września 2012 Opublikowano 5 Września 2012 Ja sprzedałem Mazde 6 przed upływem 6 miesięcy bo co ważne kupiłem ją 21 września a sprzedałem dokładnie 21 marca ale tak jak mówi przepis liczy się koniec miesiąca więc sprzedałem niejako przed upływem 6 miesięcy. W sumie to sprzedałem tak jak kupiłem więc wykazałem ją tylko w rocznym picie i wszystko jest ok. Jeśli jedno auto tak zrobisz to ok. Ale jak w roku np. 2 i więcej to już zainteresują się Tobą.
dziadek Opublikowano 5 Września 2012 Opublikowano 5 Września 2012 jeżeli na umowie kupna masz kwotę niższą niż na umowie sprzedaży - nie ma przychodu a podatek o braku przychodu to brak podatku - robiłem tak parę lat temu i orientowałem się w skarbówce i taką odpowiedź otrzymałem - oczywiście trzeba to wykazać na PIT
Rekomendowane odpowiedzi