pox Opublikowano 7 Września 2012 Opublikowano 7 Września 2012 Cześć, Czy ktoś z was mógłby zrobić log z czujników spalania stykowego - grupa 16? U mnie wygląda to tak: VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM Czujnik z 1 i 2 cylindra ma wartość znacznie wyższą niż z 3 i 4. Ciągle borykam się z błedyem 00561 - Mixture Adaptation 15-00 - Adaptation Limit (Add) Not Reached Dolot sprawdzony, filtr powietrza i świece zmienione. Do wyczyszczenia mam jeszcze przepustnice. Po tych logach zastanawiam się czy to nie kable wn na 1 i 2 cylindrze nie są przyczyną. Aha, czy przyczyną może być nieszczelność w układzie wydechowym za lambdą - np plecionka. Na postoju spaliny bardziej czuć w okolicach środka samochodu niż z tyłu.
motor144 Opublikowano 8 Września 2012 Opublikowano 8 Września 2012 00561 - Mixture Adaptation15-00 - Adaptation Limit (Add) Not Reached Było mnóstwo na temat tego błędu na forum i wielu twierdziło,że w ADR-e to nie ma możliwości go całkowicie wyeliminować. Ja myślę, że zawsze jest konkretna przyczyna związana z niemożliwym do osiągnięcia uformowaniem składu mieszanki. Przyczyn trzeba szukać wśród elementów/czynników za to odpowiedzialnych, w tym: 1.nieszczelny dolot powietrza (np.uszkodzona odma olejowa - u mnie tak było) 2.za niskie(zwykle) albo za wysokie ciśnienie paliwa (regulator ciśnienia i pompa do sprawdzenia) 3.wadliwie działająca przepływka G70 4.wtrysk(i) uszkodzony(e) np. zapieczone lub zbyt wolno reagujace 5.nieszczelny wydech zwłaszcza w okolicy sondy lambda ( to może w pierwszej kolejności u Ciebie) 6.uszkodzona lambda ( u mnie działała ale zbyt wolno) 7.niesprawność N80 (zaworek odprowadzenia oparów paliwa z filtra z węglem aktywowanym np.stale otwarty) 8.coś tam jeszcze by się można doszukać Mam nadzieje, że nie Masz LPG bo to zasadniczo lub dodatkowo komplikuje poszukiwania (błędne mapy wtrysku) Logi z grupy 16 mogą być następstwem tego co powoduje generowanie błędu 00561.
Rekomendowane odpowiedzi